Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγείρει ηθικά ερωτήματα σχετικά με τα ρομπότ και την τεχνητή νοημοσύνη


Μπορεί ένα ρομπότ να θεωρηθεί υπεύθυνο για τις πράξεις του; Ανησυχώντας για τους κινδύνους αστικής ευθύνης και για θέματα ασφαλείας, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες ισχυρίζονται πως είναι καιρός να εξετάσουν πιο προσεκτικά τη χρήση των ρομπότ από τους πολίτες.

Διαβάστε επίσης: Ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη: ηθικά και νομικά διλήμματα

Είτε πρόκειται για την οδήγηση αυτοκινήτων, τη σίτιση και την άμελξη των αγελάδων είτε για την πραγματοποίηση χειρουργικής επέμβασης, τα ρομπότ πραγματοποιούν σημαντικά βήματα στην εργασία και αποκτούν πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα αγορών. Ο αριθμός τους έχει αυξηθεί στα 1,7 εκατομμύρια στον κόσμο. Ωστόσο, η αύξηση αυτή εγείρει κάποια επείγοντα ερωτήματα: έχουν τα ρομπότ διακαιώματα; Αν ναι, ποια είναι αυτά; Από ποιες ηθικές αρχές θα πρέπει να δεσμεύονται; Μπορούν να θεωρούνται υπεύθυνα για ατυχήματα; Είναι καιρός, οι ευρωβουλευτές να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα. Το πρώτο πράγμα είναι ότι πάντα πρέπει να λέει κανείς στους ανθρώπους ότι το ρομπότ δεν είναι άνθρωπος και δεν πρόκειται ποτέ να γίνει άνθρωπος. Ένα ρομπότ μπορεί να δείξει ένα συναίσθημα. Αλλά δεν θα το νιώσει ποτέ. Μπορεί να είστε σωματικά εξαρτημένοι, όταν χρειάζεστε ένα ρομπότ για κάποιες εργασίες. Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να θεωρήσετε ότι το ρομπότ είναι άνθρωπος και ότι σας αγαπάει.

https://yt.europarltv.europa.eu/embed.min.html?entry=0_y9uy7p4m&siteid=577958&type=society&name=european-parliament-raises-ethical-questions-on-robots-and-artificial-intelligence&lang=el&url=https://www.europarltv.europa.eu/programme/society/european-parliament-raises-ethical-questions-on-robots-and-artificial-intelligence&wid=102&uiconf=23448355

Συμπερασματικά, η ανθρωπότητα βρίσκεται πλέον στο κατώφλι μιας εποχής κατά την οποία όλο και πιο εξελιγμένα ρομπότ και άλλες εκφάνσεις της τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να πυροδοτήσουν μια νέα βιομηχανική επανάσταση. Ωστόσο, ακόμα δεν υπάρχον συγκεκριμένοι κανόνες για τη χρήση τους. Σε έκθεση που ψηφίστηκε σήμερα στην επιτροπή Νομικών, το ΕΚ ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει κανόνες για τη ρύθμιση των νομικών και ηθικών ζητημάτων που προκύπτουν από τη χρήση τους.

Πηγή: Δελτίο Τύπου ΕΚ

Advertisements