Τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη: Η νέα επανάσταση


Ιστοσελίδα Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη ρομποτική «Το ρομπότ δε θα κάνει κακό σε άνθρωπο, ούτε με την αδράνειά του θα επιτρέψει να βλαφτεί ανθρώπινο όν. Το ρομπότ πρέπει να υπακούει τις διαταγές που του δίνουν οι άνθρωποι…Οι τρείς νόμοι της ρομποτικής του Aσίμωφ είναι επιστημονική φαντασία, ωστόσο η επιστήμη της ρομποτικής δεν είναι πια καθόλου φανταστική λιγότερο φανταστική και η επιτροπή Νομικών του ΕΚ συνέστησε ομάδα εργασίας εν όψει επερχόμενης νομοθεσίας. Εμείς συζητήσαμε με την εισηγήτρια, Mady Delvaux (Σοσιαλιστές, Λουξεμβούργο).

Η ομάδα εργασίας αποτελείται από εκπροσώπους από όλες τις πολιτικές ομάδες και θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις κοινοβουλευτικές επιτροπές του ΕΚ, όπως οι επιτροπές Απασχόλησης, Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, Διεθνούς Εμπορίου, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικούς.
Επίσης, η αξιολόγηση επιστημονικών και τεχνικών επιλογών (STOA), θα κάνει μελέτη για τις πιθανές κοινωνικές και δημογραφικές προοπτικές.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη χρηματοδοτεί προηγμένες έρευνες ρομποτικής, όμως δεν υπάρχει ακόμα ευρωπαϊκή νομοθεσία που να ρυθμίζει τέτοια θέματα.
Τι είναι το ρομπότ; Οι άνθρωποι έχουν στο μυαλό τους το ανδροειδές που μοιάζει και λειτουργεί σαν άνθρωπος. Εσείς σε ποιό είδος ρομποτικής θα επικεντρωθείτε;

Είναι πολύ δύσκολο να το ορίσεις. Θα καλύψουμε όλα τα είδη ρομποτικής -βιομηχανικά ρομπότ, ρομπότ που παρέχουν υπηρεσίες (ηλεκτρικές σκούπες, έξυπνα ψυγεία), χειρουργικά ρομπότ, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αυτοκίνητα, τεχνητή νοημοσύνη. Ξέρουμε όμως ότι πρέπει να εξετάσουμε το ένα μετά το άλλο. Τα «ανδροειδές» -που κυκλοφορεί κυρίως στην Ιαπωνία- είναι το τελευταίο μας μέλημα. Ξέρουμε από που θα ξεκινήσουμε αλλά σίγουρα όχι που θα καταλήξουμε.

Από που προκύπτει η ανάγκη για τη δημιουργία νομοθεσίας σε αυτό το ζήτημα; Η τεχνητή νοημοσύνη δεν καλύπτεται ήδη από την ισχύουσα νομοθεσία; Υπήρξαν περιπτώσεις όπου η νομοθεσία είχε κενά;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τη δημιουργία νομοθεσίας. Χρειαζόμαστε νέα ευρωπαϊκά πρότυπα. Επίσης, υπάρχει το ζήτημα της αστικής ευθύνης, της προστασίας των προσωπικών δεδομένων αλλά και η πρόληψη της πειρατείας. Για παράδειγμα, τα βιομηχανικά ρομπότ καλύπτονται από την οδηγία για τα μηχανήματα σε ότι αφορά την ταχύτητά τους και κάποιες τεχνικές παραμέτρους, όχι όμως και για τη νοημοσύνη του μηχανήματος. Πρέπει να δοκιμάσουμε περισσότερο τα ρομπότ για να δούμε τις αντιδράσεις τους αλλά και τα ατυχήματα που θα μπορούσαν να προκληθούν από την αλληλεπίδρασή τους με τους ανθρώπους.
Η ΗΠΑ, η Κίνα, η Κορέα και η Ιαπωνία έχουν πολύ φιλόδοξα προγράμματα. Αν δεν δημιουργήσουμε το νομικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της ρομποτικής, η αγορά μας θα γεμίσει με ρομπότ από τρίτες χώρες. Το ΕΚ θα είναι το πρώτο κοινοβούλιο παγκοσμίως που θα συζητήσει και θα δημιουργήσει τέτοιο νομοθετικό πλαίσιο.

Πολλοί φοβούνται ότι τα ρομπότ θα πάρουν τις δουλειές τους, άλλοι υποστηρίζουν αντιθέτως ότι τα ρομπότ θα δημιουργήσουν νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας βιομηχανικής επανάστασης;

Είμαι πεπεισμένη ότι πρόκειται για επανάσταση. Φυσικά θα χαθούν συγκεκριμένες δουλειές αλλά θα δημιουργηθούν νέες. Αν η βιομηχανία χρησιμοποιεί περισσότερο την ρομποτική, τότε θα είναι πιο αποδοτική, πιο ανταγωνιστική και μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες να φέρουν την παραγωγή του πίσω στην Ευρώπη.

Advertisements

2 comments

  1. Παράθεμα: Τα ρομπότ ...
  2. athinako · Απρίλιος 24, 2015

    Reblogged this on Αθηνά Κοκκόρη and commented:
    Η επανάσταση της ρομποτικής και η ανάγκη για νομοθετικό πλαίσιο. Τα ρομπότ μπαίνουν για τα καλά στη ζωή μας!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.