Καλοκαιρινή ώρα ( summertime :)


summertimeΗ Ευρώπη αλλάζει σήμερα ώρα, όμως ποιά είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της μετάβασης στη θερινή ώρα; Για τη μετάβαση στη θερινή ώρα, μετακινούμε τους δείκτες των ρολογιών μια ώρα μπροστά. Έτσι έχουμε περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας για τις δραστηριότητές μας αλλά και πιο ηλιόλουστα απογεύματα.

Σαν ιδέα συχνά πιστώνεται στον Βενιαμίν Φραγκλίνο αλλά μάλλον ήταν η Γερμανία και η Αυστροουγγαρία, που πρώτες, πριν από σχεδόν 100 χρόνια χρησιμοποίησαν την θερινή ώρα για να εξοικονομήσουν καύσιμα για τον πόλεμο. Ακολούθησαν άλλες χώρες και η πρακτική επανήλθε και εγκαταλείφθηκε αρκετές φορές μέχρι που τα περισσότερα μέλη της τότε ΕΟΚ, υιοθέτησαν την θερινή ώρα τη δεκαετία του 1970 ως συνέπεια των πετρελαϊκών κρίσεων.

Ωστόσο, κάθε χώρα είχε τη δική της ημερομηνία μετάβασης στη θερινή και τη χειμερινή ώρα δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα, ιδιαίτερα στο τομέα των μεταφορών, εξαιτίας των διαφορετικών ημερών έναρξης και λήξης της θερινής περιόδου σε κάθε χώρα. Έτσι, έπειτα από σειρά οδηγιών που υιοθετήθηκαν από τις κυβερνήσεις την περίοδο 1980-1994, αποφασίστηκε ότι η θερινή ώρα θα ξεκινάει πανευρωπαϊκά την Τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και θα τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Είναι παγκόσμια πρακτική, όμως άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, αλλάζουν τα ρολόγια τους, όπως για παράδειγμα η Ρωσία, η Κίνα και η Ιαπωνία και άλλες όχι και όχι ενώ δεν τα αλλάζουν όλες την ίδια στιγμή ενώ σε ορισμένες χώρες όπως η Βραζιλία ή η Αυστραλία δεν υπάρχει καν εσωτερική εναρμόνιση και άλλες περιοχές αλλάζουν ενώ άλλες δεν αλλάζουν ώρα.

Πηγή – γράφημα: ΕΚ

Advertisements

One comment

  1. Παράθεμα: Καλοκα&i...

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.