«Η παιδεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα»


Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου και φέτος το Ευρωκοινοβούλιο (ΕΚ) την αφιερώνει στην ενίσχυση της θέσης στη χειραφέτηση των γυναικών μέσα από την παιδεία. Οι φίλοι του ΕΚ στο Facebook έστειλαν τις ερωτήσεις τους για την πρόεδρο της επιτροπής Γυναικών Iratxe García Pérez στο Facebook και εκείνη απάντησε.

Η επιτροπή σας στηρίζει τα δικαιώματα των γυναικών. Ποιά είναι η θέση της παιδείας στο έργο σας ως ευρωβουλευτού; Στην πολυπολιτισμική Ευρώπη έχετε καταφέρει να έχουν όλα τα κορίτσια πρόσβαση στην εκπαίδευση;

Μακάρι να μπορούσα να διασφαλίσω το δικαίωμα για πρόσβαση στην εκπαίδευση σε όλα τα κορίτσια και τις γυναίκες του κόσμου. Η παιδεία αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων, ωστόσο είμαι σίγουρη ότι στην Ευρώπη όλα τα κορίτσια πρέπει να έχουν πρόσβαση στην παιδεία ανεξάρτητα με τη θρησκεία την κοινωνική ή εθνική τους καταγωγή.
Φυσικά η εκπαίδευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα και για αυτό οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίζουν και να διευκολύνουν την πρόσβαση των γυναικών σε αυτή. Ως πρόεδρος της επιτροπής Γυναικών υποστηρίζω κάθε πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών στην εκπαίδευση.

Γυναίκες και άνδρες έχουν συχνά το ίδιο μορφωτικό επίπεδο, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν και τον ίδιο μισθό. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Για παράδειγμα υπάρχουν περισσότερες γυναίκες με εργασία μερικής απασχόλησης και άρα με χαμηλότερο μισθό, παρά άνδρες. Επίσης, υπάρχει ένα «αόρατο ταβάνι», που αποτρέπει τις γυναίκες από τις υψηλότερες και άρα καλύτερα αμειβόμενες θέσεις. Επίσης, οι μισθοί των γυναικών τείνουν να θεωρούνται ως δευτερεύουσα πηγή εισοδήματος , ενώ οι άντρες απολαμβάνουν μεγαλύτερους μισθούς όταν κάνουν την ίδια εργασία.

Ποιά είναι τα εμπόδια και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες προσπαθώντας να καταφέρουν τους στόχους τους;

Κανονικά θα έπρεπε να είναι τα ίδια με των ανδρών αλλά η πραγματικότητα δείχνει ότι πάντα είναι πιο δύσκολα για τις γυναίκες. Σε μερικές χώρες δεν επιτρέπεται στις γυναίκες ούτε να μορφώνονται, ούτε καν να επιλέγουν τον σύζυγο τους.

Στην Ευρώπη οι γυναίκες έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και την εργασία αλλά μερικές φορές ακόμα και αν το ακαδημαϊκό τους επίπεδο είναι υψηλότερο από των ανδρών, πληρώνονται λιγότερο και δυσκολεύονται να ισορροπήσουν μεταξύ οικογένειας και καριέρας. Το αποτέλεσμα είναι συχνά να αφήνουν την εργασία τους προκειμένου να αφιερωθούν στην οικογένεια. Και όταν αποφασίσουν να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας, είναι σχεδόν αδύνατο να πάρουν πίσω τη δουλειά τους και αναγκάζονται να αποδεχτούν χαμηλότερες θέσεις με χαμηλότερους μισθούς.

Πηγή ΔΤ: ΕΚ
Advertisements

One comment

  1. Παράθεμα: «Η παιδε&...

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.