Σημαντικά διευρυμένη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού #CodeEU


codeweek-badge-medium-40011–17 Οκτωβρίου 2014 @CodeWeekEU ¦  σελίδα Facebook

Επικοινωνήστε με τoν πρεσβευτή προγραμματισμού στη χώρα σας για συνεντεύξεις και σχόλια. Βρείτε μια εκδήλωση κοντά σας, στον χάρτη ευρωπαϊκών εκδηλώσεων

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού 2014 ξεκίνησε στις 11 Οκτωβρίου: περισσότερες από 2000 εκδηλώσεις δίνουν ζωή στον ψηφιακό κόσμο – σε ολόκληρη την Ευρώπη και χώρες από τη Νορβηγία μέχρι τη χώρα μας.

tndstruckΣτην Ελλάδα, 102 επαφές του Itoday έδωσαν το δικό τους μήνυμα σε  33.229 ανθρώπους σήμερα για τον Προγραμματισμό και την αναγκαιότητά του στα Προγράμματα Σπουδών της ελληνικής εκπαίδευσης! 

Ο προγραμματισμός βρίσκεται στο προσκήνιο καθώς επτά Ευρωπαίοι υπουργοί Παιδείας τον έχουν ήδη εντάξει στο εθνικό τους πρόγραμμα υποχρεωτικών μαθημάτων στα σχολεία, και πέντε ακόμη χώρες στα μαθήματα επιλογής. Αυτό συμβαίνει την κατάλληλη στιγμή, καθώς, σύμφωνα με εκθέσεις, θα υπάρχουν σύντομα ένα εκατομμύριο κενές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, διότι οι Ευρωπαίοι δεν διαθέτουν τις αναγκαίες ψηφιακές δεξιότητες για να τις καλύψουν.

Στις 14 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται υπό την αιγίδα του κλάδου και μια διαδικτυακή πλατφόρμα για την προώθηση της εκμάθησης και της διδασκαλίας προγραμματισμού, που υλοποιεί το όραμα του «Μεγάλου συνασπισμού για τις ψηφιακές δεξιότητες και τις θέσεις απασχόλησης».

Υπάρχει επίσης μια νέα εργαλειοθήκη για παιδιά, ενήλικες, γονείς, εκπαιδευτικούς και επιχειρήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συμμετάσχουν!

Τι είδους εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν;

Υπάρχουν εκδηλώσεις για όλους: από αρχάριους μέχρι πεπειραμένους προγραμματιστές, από κάθε άνεργο που επιθυμεί να αποκτήσει νέες δεξιότητες μέχρι λάτρεις των ρομπότ και γυναίκες φανατικές οπαδούς της τεχνολογίας. Οι μαθητές θα μάθουν προγραμματισμό για πρώτη φορά, και οι εταιρείες θα προσφέρουν δωρεάν μαθήματα στο προσωπικό τους.

Ο προγραμματισμός ταιριάζει τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια, εντός και εκτός της σχολικής εκπαίδευσης.  Πρέπει να πάψουν οι προκαταλήψεις που συνδέονται με την πληροφορική και τους υπολογιστές – ιδίως όταν πρόκειται για συμμετοχή των γονέων και των εκπαιδευτικών.

Για ποιο λόγο θα πρέπει τα παιδιά και άλλοι να μαθαίνουν προγραμματισμό;

Όταν γνωρίζουμε προγραμματισμό μπορούμε να κατανοήσουμε ευκολότερα τον διασυνδεδεμένο μας κόσμο και να εκτιμήσουμε τι συμβαίνει πίσω από τις οθόνες. Ο προγραμματισμός είναι ένα παράδειγμα των νέων ψηφιακών δεξιοτήτων που χρειάζονται οι νέοι για να γίνουν δημιουργικοί και δυναμικοί πολίτες, καθώς και για να προετοιμαστούν για τις θέσεις εργασίας του μέλλοντος.

Σε ποιες χώρες ο προγραμματισμός εντάσσεται στο εθνικό σχολικό πρόγραμμα;

Αρκετά κράτη μέλη έχουν ήδη αρχίσει να εντάσσουν τον προγραμματισμό στα εθνικά τους σχολικά προγράμματα:

Ως υποχρεωτικό μάθημα: η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ελλάδα, η Πολωνία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ως μάθημα επιλογής: η Δανία, η Εσθονία, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Λιθουανία.

Advertisements

One comment

  1. Παράθεμα: Σημαντικ&#...

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.