Η κα Βασιλείου καλεί τους υπουργούς Παιδείας να βοηθήσουν τα παιδιά να «σπάσουν» τον κώδικα


codeweek-badge-medium-400Η ευρωπαία επίτροπος κα Ανδρούλλα Βασιλείου απηύθηνε στους υπουργούς Παιδείας της ΕΕ επιστολή με την οποία τους καλεί να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες προγραμματισμού Η/Υ στο σχολείο.

Η επιστολή, η οποία συνυπογράφηκε από την κα Neelie Kroes, αντιπρόεδρο για το Ψηφιακό Θεματολόγιο, αναφέρει ότι οι δεξιότητες προγραμματισμού αποτελούν μέρος της λύσης στα προβλήματα της ανεργίας των νέων και του αυξανόμενου χάσματος δεξιοτήτων στον τομέα των ΤΠΕ, όπου αναμένεται να σημειωθεί έλλειψη 900 000 επαγγελματιών του τομέα έως το τέλος του 2020.

«Ο προγραμματισμός δεν μπορεί να υποστηρίζει μόνο τις σπουδές στα μαθηματικά, τις θετικές επιστήμες, την τεχνολογία και τη μηχανική. Ο προγραμματισμός θα βοηθήσει επίσης άμεσα τους σπουδαστές να αναπτύξουν εγκάρσιες δεξιότητες, όπως η αναλυτική σκέψη, η επίλυση προβλημάτων, η ομαδική εργασία και η δημιουργικότητα. Τα ξεκίνημα από την παιδική ηλικία σημαίνει ότι οι νέοι θα είναι ευμενέστερα διατεθειμένοι να ακολουθήσουν σπουδές πληροφορικής και επαγγελματική σταδιοδρομία σχετιζόμενη με τις ΤΠΕ», δήλωσε η επίτροπος.

Καλούν επίσης τους υπουργούς να ενθαρρύνουν τα παιδιά να λάβουν μέρος στη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού, που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 17 Οκτωβρίου. Η πρώτη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2013 ως πρωτοβουλία βάσης και φιλοξένησε περισσότερες από 300 εκδηλώσεις στις οποίες έλαβαν μέρος περισσότερα από 10 000 άτομα σε 26 ευρωπαϊκές χώρες.

Η επίτροπος κα Βασιλείου και η αντιπρόεδρος κα Kroes κήρυξαν πέρυσι από κοινού την έναρξη της πρωτοβουλίας με τίτλο Άνοιγμα της εκπαίδευσης, με σκοπό την προώθηση της καινοτομίας και των ψηφιακών δεξιοτήτων στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Η ανάγκη αυτή είχε επίσης ήδη υπογραμμιστεί στη στρατηγική του 2012 της Επιτροπής για τον ανασχεδιασμό της εκπαίδευσης.

Γιατί είναι σημαντικός ο προγραμματισμός;

Ο προγραμματισμός είναι η παιδεία του σήμερα. Κάθε αλληλεπίδραση με τους Η/Υ διέπεται από τον προγραμματισμό. Ο προγραμματισμός είναι θεμελιώδους σημασίας για την κατανόηση του υπερσυνδεδεμένου κόσμου. Βασικές δεξιότητες προγραμματισμού θα χρειάζονται επίσης για πολλές θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον. Ο προγραμματισμός θεωρείται επίσης τρόπος για την προσέλκυση περισσότερων κοριτσιών να επιλέξουν σταδιοδρομίες τεχνολογίας. Περισσότερες από το 90% των θέσεων εργασίας απαιτούν σήμερα κάποιες δεξιότητες ΤΠΕ, αλλά ο αριθμός των αποφοίτων πληροφορικής δεν συμβαδίζει με αυτή τη ζήτηση δεξιοτήτων.

Advertisements

One comment

  1. Παράθεμα: Η κα Βασι...

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.