Αυτό το καλοκαίρι μάθετε προγραμματισμό!


Ο ήλιος καίει πολύ, έχετε τελειώσει το βιβλίο σας και τα σταυρόλεξα έχουν χάσει τη μαγεία τους; Γιατί να μην αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας αυτόν τον Αύγουστο για να μάθετε μια νέα ψηφιακή γλώσσα; Λίγο πριν από την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού, που διεξάγεται σε όλη την Ευρώπη από τις 11 έως τις 17 Οκτωβρίου 2014, δείτε πώς μπορείτε εσείς, οι φίλοι και η οικογένειά σας να αξιοποιήσετε αυτό το καλοκαίρι για να μάθετε προγραμματισμό.

Πάρτε μέρος σε μια δραστηριότητα προγραμματισμού

Μερικές από τις δραστηριότητες που έχουν στο μενού τους οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού για τον Αύγουστο.

Εάν δεν μπορείτε να πάρετε μέρος σε μια καλοκαιρινή δραστηριότητα, ιδού τέσσερις τρόποι για να αρχίσετε την εκμάθησή σας από το σπίτι σας (στην ιστοσελίδα «resources» του ιστότοπου της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού).

– Μαθήματα προγραμματισμού για αρχαρίους

  1. Scratch: μια δωρεάν γλώσσα προγραμματισμού που απευθύνεται σε νέους (αλλά μπορεί να ενδιαφέρει και τους μεγαλύτερους σε ηλικία !) με την οποία μπορείτε να δημιουργήσετε τις δικές σας διαδραστικές ιστορίες, παιχνίδια και κινητά σχέδια.

  2. Codecademy: μάθετε να προγραμματίζετε με διαδραστικό τρόπο, δωρεάν.

  3. Code School: μάθετε να χρησιμοποιείτε διαδικτυακές τεχνολογίες μέσω βιντεομαθημάτων, ασκήσεων προγραμματισμού και βιντεογραφημάτων (screencast), χρησιμοποιώντας τον δικό σας υπολογιστή.

  4. Code.org tutorials: απλά μαθήματα για αρχαρίους διάρκειας μιας ώρας ή και λιγότερο.

– Πλήρη διαδικτυακά μαθήματα διατίθενται στους ακόλουθους ιστότοπους

  1. Coursera

  2. MIT OpenCourseWare

  3. Udacity

  4. Khan Academy: τα βασικά στοιχεία προγραμματισμού στη γλώσσα JavaScript και ProcessingJS library.

– Δραστηριότητες προγραμματισμού στην Ευρώπη και στον κόσμο

Δύο πολύ γνωστές διεθνείς πρωτοβουλίες είναι οι CoderDojo και Rails Girls, που στοχεύουν στην οργάνωση και υποστήριξη εθελοντικών ομίλων προγραμματισμού για νέους και γυναίκες.

Στον όμιλο Coderdojos, νέοι ηλικίας 7 έως 17 ετών μαθαίνουν πώς να προγραμματίζουν, να δημιουργούν ιστοσελίδες, εφαρμογές, προγράμματα και παιχνίδια και να διερευνούν νέες τεχνολογίες. Το Rails Girls διδάσκει σε γυναίκες προτυποποίηση και βασικό προγραμματισμό και τις μυεί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η μη κερδοσκοπική ιστοσελίδα Code.org, που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ και υποστηρίζεται από τη βιομηχανία. Πολλές διεθνείς επιχειρήσεις (Telefonica, η Google, η Microsoft, telerik κ.λπ.) διοργανώνουν επίσης διάφορες εκδηλώσεις προγραμματισμού.

Διοργανώνετε δραστηριότητα προγραμματισμού; Προσθέστε την εδώ – ακόμη και αν δεν πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Προγραμματισμού τον Οκτώβριο. Έχουν ήδη αναρτηθεί πάνω από 100 εκδηλώσεις Μπορείτε επίσης να την κοινοποιήσετε στο @codeWeekEU και θα το κάνουμε γνωστό.

Οι επίτροποι υποστηρίζουν την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού (11-17 Οκτωβρίου 2014) – Κάντε τις ιδέες σας πράξη με τον προγραμματισμό

Στις 11-17 Οκτωβρίου 2014 θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού. Η βασική ιδέα είναι να προβληθεί ο προγραμματισμός, να απομυθοποιηθούν οι σχετικές δεξιότητες, και να έρθουν σε επαφή άτομα που έχουν μεγάλη επιθυμία να αποκτήσουν γνώσεις. Εκατομμύρια παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες και πολιτικοί ιθύνοντες θα συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις και θα παρακολουθήσουν μαθήματα για να μάθουν προγραμματισμό και να αποκτήσουν συναφείς δεξιότητες.

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νέιλι Κρους (Ψηφιακό Θεματολόγιο) και η επίτροπος Ανδρούλλα Βασιλείου (Εκπαίδευση, Πολιτισμός, Πολυγλωσσία και Νεολαία) έχουν απευθύνει κοινή επιστολή στους υπουργούς Παιδείας της ΕΕ καλώντας τους να ενθαρρύνουν τα παιδιά να συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού. Όπως δηλώνουν, «η προώθηση των δεξιοτήτων προγραμματισμού στην Ευρώπη αποτελεί μέρος της λύσης για την ανεργία των νέων».

Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζεται από κινήματα προγραμματισμού και εκπαίδευσης, όπως τα CoderDojo και Rails Girls, καθώς και σημαντικές εταιρείες τεχνολογίας και πληροφορικής (π.χ. Rovio, Microsoft, Telefonica, Liberty Global, Google και Facebook) που βοηθούν στην εξοικείωση εκατομμυρίων παιδιών με τον προγραμματισμό, διοργανώνοντας εργαστήρια επίδειξης, αναπτύσσοντας εργαλεία εκμάθησης και συμβάλλοντας στην κατάρτιση των εκπαιδευτικών.

Πώς είναι οργανωμένη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού;

Σε κάθε χώρα ένας ή περισσότεροι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού προσφέρθηκαν να αποτελέσουν το βασικό σημείο επαφής για την Εβδομάδα Προγραμματισμού, να διαδώσουν το όραμα της πρωτοβουλίας και να συνδέσουν τοπικές κοινότητες προγραμματισμού και ενδιαφερόμενους φορείς.

Οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού διοργανώνονται σε τοπικό επίπεδο και δημοσιεύονται στον χάρτη του ιστότοπου της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού από τον διοργανωτή.

Γιατί είναι σημαντικός ο προγραμματισμός;

Κάθε αλληλεπίδραση ανάμεσα σε ανθρώπους και υπολογιστές διέπεται από έναν κώδικα. Ο προγραμματισμός είναι παντού και είναι καθοριστικός για την κατανόηση ενός υπερσυνδεδεμένου κόσμου. Ο προγραμματισμός συγκαταλέγεται πλέον στις βασικές δεξιότητες.

Βασικές ικανότητες προγραμματισμού θα είναι επίσης απαραίτητες για πολλές θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον. Για πάνω από το 90% των επαγγελμάτων σήμερα απαιτούνται ορισμένες ικανότητες στον τομέα των ΤΠΕ. Επιπλέον, ο αριθμός των πτυχιούχων πληροφορικής δεν συμβαδίζει με τη ζήτηση δεξιοτήτων. Ως εκ τούτου, πολλές θέσεις εργασίες στον τομέα ΤΠΕ μένουν κενές, παρά το υψηλό επίπεδο ανεργίας στην Ευρώπη. Εάν δεν αντιμετωπίσουμε σωστά το θέμα αυτό σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, μπορεί να έχουμε έλλειψη μέχρι και 900.000 ειδικών σε ΤΠΕ έως το 2020. Το μερίδιο των γυναικών που επιλέγουν να κάνουν σταδιοδρομία στον τομέα της τεχνολογίας είναι επίσης ανησυχητικά χαμηλό. Η εξοικείωση με τον προγραμματισμό είναι ένας τρόπος προσέλκυσης των κοριτσιών να επιλέξουν σταδιοδρομίες στον τομέα της τεχνολογίας.

GrCmapΈνας από τους στόχους της πρωτοβουλίας Μεγάλος Συνασπισμός για Ψηφιακές Θέσεις Εργασίας είναι να καταστήσει πιο ελκυστική τη σταδιοδρομία σε ΤΠΕ.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Ιστότοπος της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού

Χάρτης εκδηλώσεων (οι εκδηλώσεις αναρτώνται από τον τοπικό διοργανωτή και επαληθεύονται από τον πρεσβευτή της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού)

Advertisements

2 comments

  1. Παράθεμα: Αυτό το &kap...
  2. Παράθεμα: Αυτό το &kap...

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.