Πώς τα πήγατε; Πίνακας αποτελεσμάτων του ψηφιακού θεματολογίου της Ελλάδας στην Ευρώπη του 2014


digital_divide-980x315pxΤα νέα στοιχεία δείχνουν ότι έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος, καθώς 95 από τους 101 στόχους που έχει θέσει η Επιτροπή στον ψηφιακό τομέα για το 2015 βρίσκονται σε καλό δρόμο. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της ΕΕ χρησιμοποιούν περισσότερο το διαδίκτυο, κάνουν περισσότερες διαδικτυακές αγορές και έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και δεξιότητες στις ΤΠΕ. Ωστόσο, συχνά στερούνται των ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας – ιδίως στις αγροτικές περιοχές – που είναι απαραίτητες για να ικανοποιήσουν τις ψηφιακές τους επιθυμίες, ενώ το διαφαινόμενο χάσμα ψηφιακών δεξιοτήτων αποτελεί ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα.

 Τα καλά νέα:

Αύξηση της τακτικής χρήσης του διαδικτύου: ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα έχει αυξηθεί στο 72% από 60% το 2010. Οι χώρες που πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη πρόοδο είναι η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Ιρλανδία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Κροατία.

Οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις (χρήση διαδικτύου πάνω από το 90 %) είναι η Δανία, η Σουηδία, οι Κάτω Χώρες και το Λουξεμβούργο. Στις ΗΠΑ το 87 % των ενηλίκων χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο.

Μεγάλη πρόοδος στις μειονεκτούσες ομάδες: η χρήση από ανέργους, άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αυξήθηκε στο 57 % από 41 % πριν από τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με τις σημερινές τάσεις, ο στόχος του 60 % θα επιτευχθεί πριν από το 2015.

Μείωση των ατόμων που δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο κατά ένα τρίτο: το 20 % των Ευρωπαίων δεν έχουν κάνει ποτέ χρήση του διαδικτύου (λιγότεροι κατά ένα τρίτο σε σχέση με πριν από 4 χρόνια). Αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, θα επιτευχθεί ο στόχος του ψηφιακού θεματολογίου για μείωση αυτού του ποσοστού στο 15 % έως το 2015.

Αύξηση των διαδικτυακών αγορών: το ποσοστό των πολιτών της ΕΕ που κάνουν σήμερα διαδικτυακές αγορές αυξήθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2009, φθάνοντας στο 47 %. Συνεπώς, είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο στόχος του 50% έως το 2015.

Εξασφαλισμένη πρόσβαση: Το 100 % των Ευρωπαίων έχουν πλέον πρόσβαση σε ευρυζωνικά δίκτυα, (οπτικές ίνες, καλωδιακές συνδέσεις, ADSL και κινητή τηλεφωνία 3G/4G). Όλοι οι Ευρωπαίοι έχουν πλέον οικονομικά προσιτή πρόσβαση τουλάχιστον σε ευρυζωνικές συνδέσεις μέσω δορυφόρου.

Τεχνολογίες ταχείας ευρυζωνικότητας: η διαθεσιμότητα ευρυζωνικών κινητών δικτύων 4G αυξήθηκε κατακόρυφα σε 59% από 26% πριν από ένα χρόνο. Το διαδίκτυο σταθερής γραμμής τουλάχιστον 30 Mbps είναι διαθέσιμο στο 62% του πληθυσμού της ΕΕ, σε σχέση με 54% πριν από ένα χρόνο και 29% το 2010. Πρόσβαση σε γρήγορα ευρυζωνικά δίκτυα έχει ήδη τουλάχιστον το 90% των κατοικιών στο Βέλγιο, τη Δανία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Προκλήσεις που απομένουν να αντιμετωπιστούν:

Οι μικρές επιχειρήσεις χάνουν ευκαιρίες: μόνο το 14 % των επιχειρήσεων με λιγότερους από 250 απασχολούμενους κάνουν πωλήσεις μέσω διαδικτύου. Σε ολόκληρη την ΕΕ, ούτε μία χώρα δεν πλησιάζει στην επίτευξη του στόχου του 33% που έχει τεθεί για το 2015.

Οι αγροτικές περιοχές της Ευρώπης σε μειονεκτική θέση: μόνο το 18% των αγροτικών νοικοκυριών έχει πρόσβαση σε ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας.

Οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης παρέμειναν το 2013 στάσιμες. Χρησιμοποιήθηκαν μόνο από το 42 % του πληθυσμού της ΕΕ. Αν το ποσοστό αυτό παραμείνει, τα κράτη μέλη δεν θα επιτύχουν τον στόχο του 50 % έως το 2015.

Προφίλ Ελλάδας στον πίνακα αποτελεσμάτων: εξέταση της χώρας ως προς τις ευρυζωνικές συνδέσεις, τη χρήση του διαδικτύου, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις τάσεις όσον αφορά το κανονιστικό πλαίσιο και την έρευνα στις τηλεπικοινωνίες

Advertisements

One comment

  1. Παράθεμα: Πώς τα πή&gamm...

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.