e-δεξιότητες από την Ε.Ε. νέα εκστρατεία & ελληνικός συνασπισμός για ψηφιακές θέσεις εργασίας και δεξιότητες


GrCmapΗ ζήτηση για εργαζομένους με ψηφιακές δεξιότητες αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς – και είναι πιθανόν να δημιουργήσει έλλειψη δεξιοτήτων που ενδέχεται να αφήσει έως και ένα εκατομμύριο κενές θέσεις στην Ευρώπη έως το 2020. Η Επιτροπή προσδιόρισε τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών-ΤΠΕ ως έναν από τους τρεις κλάδους ανάπτυξης της απασχόλησης και, για να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με τις ηλεκτρονικές δεξιότητες, η Επιτροπή εγκαινίασε στις 6 Μαΐου 2014 στην Αθήνα την εκστρατεία «e-Skills for Jobs» («Ηλεκτρονικές δεξιότητες για θέσεις εργασίας») από κοινού με την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 6/5 με τίτλο «e-Skills in Europe: measuring Progress and Moving Ahead» («Ηλεκτρονικές δεξιότητες στην Ευρώπη: μέτρηση προόδου και μελλοντική πορεία»), η τάση προς δεξιότητες ΤΠΕ υψηλότερου επιπέδου θα συνεχιστεί. Το κύριο σενάριο πρόβλεψης αναφέρει ότι, έως το 2020, ο αριθμός των θέσεων εργασίας στους τομείς διαχείρισης, αρχιτεκτονικής και ανάλυσης των ΤΠΕ αυξάνεται κατά 44 % σε σύγκριση με το 2011, ενώ οι συναφείς θέσεις εργασίας κατά 16 %. Οι θέσεις εργασίας τεχνικών μέσης βαθμίδας θα εξακολουθήσουν να μειώνονται λόγω της αύξησης του αυτοματισμού και της παραγωγικότητας. Κατά συνέπεια, η μελέτη ισχυρίζεται ότι υπάρχει αντίστοιχη ανάγκη να αυξηθεί η ποιότητα και η σημασία των ηλεκτρονικών δεξιοτήτων που είναι διαθέσιμες στην αγορά εργασίας, ιδίως καθώς η προσφορά αποφοίτων πανεπιστημίου δεν συμβαδίζει με τη ζήτηση. Περισσότερο από το 60 % των κενών ψηφιακών θέσεων εργασίας στην Ευρώπη βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία.

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Neelie Kroes (@NeelieKroesEU), δήλωσε: «Υπάρχει σταθερή ανάπτυξη της ψηφιακής απασχόλησης στην Ευρώπη παρά την κρίση. Είμαι ευτυχής που η Ελλάδα προσχωρεί στο όραμά μας για την προσφορά σε όλους τους Ευρωπαίους των ψηφιακών δεξιοτήτων που χρειάζονται. Η ελληνική συμμαχία είναι ένα υποδειγματικό μοντέλο για άλλες χώρες, που θα πρέπει επίσης να προχωρήσουν με τη δική τους συμμαχία

Νέα ελληνική συμμαχία

Σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση και η βιομηχανία των ΤΠΕ θα θεσπίσει τον ελληνικό εθνικό συνασπισμό για την ψηφιακή οικονομία, που απευθύνεται στους νέους και σε δυνητικούς επιχειρηματίες. Ένα μνημόνιο συνεννόησης θα υπογραφεί στο πλαίσιο της Ειδικής εκδήλωσης για τις ηλεκτρονικές δεξιότητες για την απασχόληση 2014.

Η Ελλάδα είναι η έκτη χώρα της ΕΕ που ξεκινά επίσημα μια εθνική συμμαχία μετά τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Μάλτα. Άλλες εθνικές συμμαχίες δημιουργούνται στην Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία, τη Σλοβακία και την Ισπανία.

Οι 9 εταίροι της ελληνικής συμμαχίας (βλέπε πλήρη κατάλογο στο παράρτημα) δεσμεύονται να αναπτύξουν ένα σχέδιο δράσης εντός των επόμενων 3 μηνών και να συμπεριλάβουν περισσότερους εταίρους στο εγγύς μέλλον (επιχειρήσεις ΤΠΕ, πανεπιστήμια, ενώσεις ΜΜΕ, δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες απασχόλησης κ.λπ.). Η συμμαχία βασίζεται στην πρωτοβουλία Ψηφιακή Συμμαχία για τη Γυναικεία Απασχόληση στην Ελλάδα (Women & Girls Go Digital in Greece), στην οποία συμμετείχαν 21 έλληνες και άλλοι ευρωπαίοι εταίροι (κυβέρνηση, πανεπιστήμια, επιχειρήσεις κ.λπ.) για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των γυναικών και του ρόλου τους στον τομέα της τεχνολογίας.

Σήμερα πάνω από 50 εταίροι συμμετέχουν στη μεγάλη συμμαχία της ΕΕ για την ψηφιακή απασχόληση

Σήμερα ακόμη τρεις οργανισμοί προσχώρησαν στη Μεγάλη συμμαχία για την ψηφιακή απασχόληση (Grand Coalition for Digital Jobs), δεσμευόμενοι να προσλάβουν, να εκπαιδεύσουν και να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο σχετικά με τις ψηφιακές δεξιότητες.

ΔΤ:Ε.Ε.

Advertisements

3 comments

  1. Παράθεμα: e-δεξιότη&ta...
  2. Παράθεμα: e-δεξιότη&ta...
  3. Παράθεμα: e-δεξιότη&ta...

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.