Ποια τα οφέλη των κινητών εφαρμογών για την υγεία;


Η ΕΕ ξεκινά διαβούλευση για να συγκεντρώσει ιδέες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η κινητή τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στην Ευρώπη, με πιθανές εξοικονομήσεις ύψους 99 δισ. ευρώ.

Η «κινητή υγεία», γνωστή ως mHealth, παρέχει πολλές δυνατότητες όπως εφαρμογές για έξυπνα τηλέφωνα και ταμπλέτες που:

  • μετρούν την αρτηριακή πίεση
  • υπενθυμίζουν στους ασθενείς να παίρνουν τα φάρμακά τους και
  • χορηγούν ινσουλίνη σε διαβητικούς διαβιβάζοντας σήματα ελέγχου στην αντλία.

Η ΕΕ πιστεύει ότι οι εφαρμογές αυτές θα επιφέρουν εξοικονομήσεις ύψους 99 δισ. ευρώ στην Ευρώπη, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς:

  • καθιστούν δυνατή την έγκαιρη διάγνωση
  • ενθαρρύνουν τη στροφή στην πρόληψη αντί για τη θεραπευτική αγωγή
  • παρέχουν τη δυνατότητα στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας να εξοικονομούν έως και το 30% του χρόνου που διαθέτουν για συγκέντρωση και ανάλυση δεδομένων.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της mHealth είναι ότι δίνει στους ασθενείς τη δυνατότητα να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο της δικής τους υγείας και ευεξίας.

Επένδυση στην καινοτομία

Εκτιμάται ότι, έως το 2017, 3,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα έχουν έξυπνο τηλέφωνο και ότι οι μισοί από αυτούς θα χρησιμοποιούν εφαρμογές mHealth.

Περίπου 100.000 τέτοιες εφαρμογές είναι ήδη διαθέσιμες, με τις 20 πιο δημοφιλείς που αφορούν τη δωρεάν άθληση, γυμναστική και υγεία να συγκεντρώνουν περισσότερες από 230 εκατομμύρια τηλεφορτώσεις παγκοσμίως.

Η ΕΕ έχει μέχρι σήμερα επενδύσει 100 εκατ. ευρώ στην έρευνα για τη mHealth, χρηματοδοτώντας σημαντικές καινοτομές. Για παράδειγμα:

  • ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια θα είναι σύντομα σε θέση να παρακολουθούν στο έξυπνο τηλέφωνό τους την αιμοκάθαρση στην οποία υποβάλλονται
  • υπάρχουν ήδη εφαρμογές για τη διαχείριση του άγχους με τη δημιουργία εικονικών περιβαλλόντων στα οποία οι χρήστες μπορούν να μάθουν τεχνικές χαλάρωσης
  • χάρη σε νέο σύστημα κινητής τεχνολογίας, η διαχείριση ιατρικού προσωπικού στο Γκρατς της Αυστρίας βελτιώθηκε σημαντικά.

Την επόμενη διετία πρόκειται να διατεθούν επιπλέον 95 εκατ. ευρώ περίπου.

Διαβούλευση με το κοινό

Παρά τα πλεονεκτήματα της κινητής υγείας, εξακολουθούν να διατυπώνονται ανησυχίες, μεταξύ άλλων σχετικά με την προστασία των δεδομένων που συλλέγονται από τις εφαρμογές αυτές και τους κανόνες για την πιστοποίηση αυτών των εφαρμογών ως ιατρικών βοηθημάτων.

Η ΕΕ καλεί τώρα τους πολίτες, τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας, τις δημόσιες αρχές, τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων και άλλους, να διατυπώσουν τις απόψεις τους για ζητήματα που σχετίζονται με τη mHealth, όπως τις απαιτήσεις ασφάλειας για τις εφαρμογές υγείας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας σε αυτόν τον τομέα στην Ευρώπη.

Μπορείτε να συμμετάσχετε στη διαβούλευση για την mHealth έως τις 3 Ιουλίου. Περίληψη των απαντήσεων θα δημοσιευτεί στο τέλος του έτους.

Πράσινη Βίβλος για την mHealth English

Ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη – ηλεκτρονική υγεία English

Πηγή ΔΤ: Ε.Ε.

One comment

  1. Παράθεμα: Ποια τα &omicro...

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s