Είναι η τεχνολογία μόνο για τους άνδρες;


Μόνον 9 στους 100 δημιουργούς εφαρμογών στην Ευρώπη είναι γυναίκες.

Μόνο το 19% των διευθυντών στον κλάδο των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) είναι γυναίκες (το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλους κλάδους παροχής υπηρεσιών είναι 45%).

Μόνο το 19% των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ΤΠΕ είναι γυναίκες (το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλους κλάδους παροχής υπηρεσιών ανέρχεται στο 54%), ενώ το ποσοστό του γυναικείου εργατικού δυναμικού στον κλάδο αυτό είναι μικρότερο από 30%.

Το ποσοστό των γυναικών πτυχιούχων πληροφορικής μειώνεται (3% των γυναικών πτυχιούχων έναντι 10% των ανδρών).

Πάρτε μέρος στην εκστρατεία: μπορείτε να δημιουργήσετε ένα δικό σας βίντεο με την προσωπική σας εμπειρία από τον ψηφιακό κλάδο και να το ανεβάσετε στο Facebook, στη σελίδα «Every Girl Digital».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά από σήμερα εκστρατεία για να βρει και να προβάλει γυναίκες-πρότυπα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για νεαρές γυναίκες και κορίτσια ώστε να σπουδάσουν και να κάνουν καριέρα στις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών. Καλεί γυναίκες (αλλά και άνδρες!) να δημιουργήσουν βίντεο και να διαδώσουν τη δική τους ιστορία στον ψηφιακό κλάδο, εμπνέοντας νεαρά κορίτσια και γυναίκες να ασχοληθούν με την πληροφορική. Περισσότερες ιστορίες-πηγές έμπνευσης θα βρείτε εδώ.

Ιστορικό

Η εκστρατεία βασίζεται στα πορίσματα έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις γυναίκες και τις ΤΠΕ, που δείχνουν ότι ο καλύτερος τρόπος προσέλκυσης περισσότερων γυναικών στον κλάδο είναι η προβολή των επιτυχημένων παραδειγμάτων επαγγελματιών που μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπα. Ο εντοπισμός επιτυχημένων επαγγελματιών ως πηγών έμπνευσης μπορεί να συμβάλει επίσης στο να συνεχίσουν την καριέρα τους στον τεχνολογικό κλάδο οι γυναίκες που ήδη εργάζονται σ’ αυτόν.

Η προσέλκυση περισσότερων γυναικών αποτελεί οικονομική επιταγή. Σύμφωνα με την έρευνα, εάν στις ψηφιακές θέσεις εργασίας υπήρχαν τόσο συχνά γυναίκες όσο άνδρες, το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα ήταν αυξημένο κατά 9 δισ. ευρώ ετησίως (1,3 φορές το ΑΕΠ της Μάλτας). Οι επιχειρήσεις με μεγαλύτερη παρουσία γυναικών σε διευθυντικές θέσεις επιτυγχάνουν 35% υψηλότερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων και 34% καλύτερη συνολική μερισματική απόδοση για τους μετόχους, σε σύγκριση με άλλες ανάλογες επιχειρήσεις.

Οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται ιδίως στις διευθυντικές θέσεις και τις θέσεις λήψης αποφάσεων. Πρόκειται για ένα γενικότερο πρόβλημα, όμως το ποσοστό των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις στον τομέα των ΤΠΕ είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με άλλους κλάδους: το 19,2% των εργαζομένων στον κλάδο των ΤΠΕ έχουν γυναίκα προϊσταμένη, έναντι 45,2% των εργαζομένων σε άλλους κλάδους.

Οι γυναίκες επιχειρηματίες στον τομέα των ΤΠΕ κερδίζουν 6% περισσότερο από ό,τι οι γυναίκες που δεν δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στον τομέα αυτό. Οι γυναίκες επιχειρηματίες στον κλάδο των ΤΠΕ είναι πιο ικανοποιημένες από την εργασία τους, έχουν εντονότερο το αίσθημα της επιτυχημένης διεκπεραίωσης των καθηκόντων τους και κερδίζουν περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι οι γυναίκες που εργάζονται ως υπάλληλοι στον ίδιο κλάδο. Ως μειονέκτημα, ωστόσο, αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα άγχους.

Διαπιστώνεται ακόμη ότι οι γυναίκες εγκαταλείπουν τον κλάδο στα μέσα της καριέρας τους σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι άνδρες. Πράγματι, στον κλάδο των ΤΠΕ απασχολείται το 20% των γυναικών ηλικίας 30 ετών με πτυχίο σε ΤΠΕ, αλλά μόνο το 9% των γυναικών άνω των 45 ετών.

Σήμερα οι εργοδότες αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να βρουν επαγγελματίες στον χώρο αυτό και η Ευρώπη ενδέχεται σύντομα να αντιμετωπίσει έλλειψη 900.000 εργαζομένων στον κλάδο – και κατ’ επέκταση να χάσει μια ευκαιρία να καταπολεμήσει τη μεγάλη ανεργία κινδυνεύοντας παράλληλα να γίνει λιγότερο ανταγωνιστική.

Advertisements

One comment

  1. Παράθεμα: Είναι η τ&ep...

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.