Η εκπαίδευση και η δημιουργικότητα είναι το κλειδί για την καινοτομία και την απασχόληση


cr8iveΤο μέλλον της εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη και η σημασία του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα για την απασχόληση και την ανάπτυξη θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων υψηλού επιπέδου που θα πραγματοποιηθούν 20 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχει η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πολυγλωσσία και τη νεολαία.

Η επίτροπος θα συζητήσει τις εκπαιδευτικές πολιτικές της ΕΕ και τα αποτελέσματα των πρόσφατων διεθνών μελετών σχετικά με την εκπαίδευση και την απασχολησιμότητα με το δίκτυο «Teachers for Europe».

Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, όπως και πολλά άλλα ανά την Ευρώπη, αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Για παράδειγμα. η τελευταία μελέτη PISA (Πρόγραμμα Διεθνούς Αξιολόγησης Μαθητών) του ΟΟΣΑ σχετικά με τις δεξιότητες των 15χρονων μαθητών στα μαθηματικά, τις θετικές επιστήμες και την ανάγνωση δείχνει ότι η Ελλάδα απέχει πολύ από τον στόχο της ΕΕ για μείωση του επιπέδου των μαθητών με χαμηλές επιδόσεις σε κάτω από 15 % έως το 2020: στην Ελλάδα, το ποσοστό των μαθητών με χαμηλές επιδόσεις είναι 22,6 % στην ανάγνωση και 35,7 % στα μαθηματικά.

Πρόσφατη μελέτη της McKinsey υπογραμμίζει ότι η έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την απασχολησιμότητα των νέων στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, ένας στους δύο επιχειρηματίες πιστεύει ότι η έλλειψη αυτή αποτελεί αιτία σημαντικών προβλημάτων για τις επιχειρήσεις τους. Επιπλέον, τουλάχιστον ένας στους τρεις νέους πιστεύουν ότι οι μεταδευτεροβάθμιες σπουδές τους βελτίωσαν τις ευκαιρίες απασχόλησής τους.

Η Επιτροπή μελετά επίσης από κοινού με τα κράτη μέλη τα πορίσματα του προγράμματος PISA 2012 και της έρευνας του ΟΟΣΑ σχετικά με τις δεξιότητες των ενηλίκων (πρόγραμμα διεθνούς αξιολόγησης των ικανοτήτων των ενηλίκων, PIAAC), με στόχο τον προσδιορισμό μέτρων για την αντιμετώπιση των αδυναμιών. Η επόμενη ανταλλαγή απόψεων θα λάβει χώρα κατά τη σύνοδο των υπουργών Παιδείας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 24 Φεβρουαρίου. Τα αποτελέσματα θα ενσωματωθούν στο επόμενο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» της Επιτροπής, στο πλαίσιο του οποίου παρέχονται ειδικές συστάσεις ανά χώρα σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η έρευνα και οι δεξιότητες.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα (09.30), η επίτροπος θα μιλήσει επίσης στο συνέδριο «Χρηματοδοτώντας τη δημιουργικότητα», το οποίο οργανώνεται από την ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Η εκδήλωση αυτή, η οποία θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συγκεντρώνοντας περισσότερους από 400 επαγγελματίες του πολιτιστικού τομέα και φορείς διαμόρφωσης πολιτικής, θα εστιάσει στο τι μπορούν να κάνουν η ΕΕ και τα κράτη μέλη της προκειμένου να βελτιώσουν τη πρόσβαση στη χρηματοδότηση του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα, ενώ παράλληλα θα συζητηθούν και άλλα μέτρα για τη βελτίωση των προοπτικών αυτών των τομέων στην οικονομία.

Η επίτροπος κ. Βασιλείου θα παρουσιάσει το νέο πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη, το οποίο αποσκοπεί στην προώθηση της πολιτιστικής και γλωσσικής ποικιλομορφίας και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα. Στο πλαίσιο του προγράμματος, το 2016 θα τεθεί σε εφαρμογή ένας νέος μηχανισμός δανειοδότησης με στόχο να βοηθήσει τις εταιρείες και τους οργανισμούς του χώρου να λάβουν προσιτή χρηματοδότηση.

Advertisements

One comment

  1. Παράθεμα: Η εκπαίδ&...

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.