Μεγαλύτερη προσοχή στον γραμματισμό στα μέσα επικοινωνίας


cr8ive

A freedigitalphoto.net

Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για την προώθηση του «γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας» μεταξύ των παιδιών, σύμφωνα με την  Επίτροπο της ΕΕ αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας. Αυτό θα είναι το κύριο μήνυμα της κ. Βασιλείου όταν θα επισκεφθεί στο Άμστερνταμ, στις 21 Οκτωβρίου, το «Cinekid», το μεγαλύτερο στον κόσμο φεστιβάλ μέσων επικοινωνίας για παιδιά. Ο γραμματισμός στα μέσα επικοινωνίας, δηλαδή η ικανότητα κατανόησης και αξιολόγησης διαφορετικών ειδών μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των διαδραστικών μέσων, των εφημερίδων, των ταινιών και των εικόνων, αποτελεί βασική ικανότητα στη σημερινή οικονομία που βασίζεται στη γνώση.

Το φεστιβάλ θα αποτελέσει επίσης ευκαιρία για την Επίτροπο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ «Δημιουργική Ευρώπη», το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται τον Ιανουάριο. Το επταετές πρόγραμμα θα υποστηρίξει την ανάπτυξη και τη διανομή ευρωπαϊκών ταινιών και άλλων οπτικοακουστικών έργων, καθώς και διακρατικά σχέδια με στόχο την τόνωση της απασχόλησης και της ανάπτυξης στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας. Οι τομείς αυτοί αντιπροσωπεύουν σήμερα έως και το 4,5% του ΑΕγχΠ της ΕΕ και απασχολούν περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια άτομα.

Η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» θα προορίζεται για πρωτοβουλίες που έχουν σαφή ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία, και δεν θα διπλασιάζει ούτε θα υποκαθιστά τη χρηματοδότηση σε εθνικό επίπεδο. Θα βοηθήσει, για παράδειγμα, τους επαγγελματίες και τις ΜΜΕ στον πολιτιστικό τομέα να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές, στην προώθηση της πολιτιστικής πολυμορφίας και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που απορρέουν από την παγκοσμιοποίηση και τον κατακερματισμό της αγοράς.

Στο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», προβλέπεται να διατεθεί συνολικός προϋπολογισμός ύψους 1,46 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014 – 2020. Το ποσό αυτό αποτελεί αύξηση 9% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα χρηματοδότησης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη αναμένεται να οριστικοποιήσουν τον προϋπολογισμό τον επόμενο μήνα. Οι οργανώσεις που εργάζονται σε διακρατικό επίπεδο θα κληθούν να υποβάλουν αιτήσεις χρηματοδότησης οι οποίες θα αξιολογηθούν με βάση ειδικά κριτήρια που προσδιορίζονται στις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων, οι οποίες δημοσιεύονται εδώ. Δεν υπάρχουν προκαθορισμένες ποσοστώσεις χρηματοδότησης για τις χώρες: οι αιτήσεις χρηματοδότησης αξιολογούνται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, ώστε να εξασφαλίζεται ότι επιλέγονται μόνο οι καλύτερες για χρηματοδότηση.

ΔΤ Ε.Ε. (18/10/13)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.