Μέσα κινητής επικοινωνίας με μεγαλύτερο εύρος ζώνης και μικρότερο κόστος επιθυμούν οι Ευρωπαίοι


Όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις νέες τεχνολογίες δείχνουν οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ΕΕ. Παρότι όμως ενδιαφέρονται για τις δυνατότητες των νέων εργαλείων και υπηρεσιών, όπως προκύπτει από τον αριθμό των νέων διαδικτυακών συνδρομών και τη μεγάλη χρήση του διαδικτύου για τηλεφωνική επικοινωνία, οι Ευρωπαίοι παραμένουν διστακτικοί στη χρήση των υπηρεσιών αυτών εξαιτίας του κόστους τους.

Σήμερα τα κινητά βρίσκονται παντού, αλλά μόνον τα μισά είναι «έξυπνα». Το ποσοστό των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας με δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο κυμαίνεται από 55% στη Σουηδία, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Φινλανδία, τη Γαλλία και την Ολλανδία σε ποσοστό κάτω του 35% στο Βέλγιο, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Κύπρο, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Πορτογαλία. Το χαμηλότερο αυτό ποσοστό χρήσης έξυπνων κινητών παρατηρείται σε πολλές χώρες στις οποίες οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας με πρόσβαση στο διαδίκτυο μειώνουν τον χρόνο σύνδεσής τους στο διαδίκτυο επειδή τους προβληματίζει το κόστος – Ουγγαρία (35%), Πορτογαλία (58%), Ελλάδα (53%), Κύπρος (52%), Βέλγιο, (47%) και Ρουμανία (45%). Εξαιτίας του γεγονότος αυτού, περισσότεροι από τους μισούς πολίτες της ΕΕ περιορίζουν τις κλήσεις από το κινητό τους στο εσωτερικό (55%) και στο εξωτερικό (54%). Αυτό συμβαίνει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% στην Ελλάδα (81%), την Πορτογαλία (79%), την Ιρλανδία (72%) και τη Ρουμανία (71%).

Η ευρυζωνική πρόσβαση στο σπίτι έχει γίνει πραγματικότητα για τα 3/4 των νοικοκυριών: το 72,5% των νοικοκυριών στην ΕΕ διαθέτουν σήμερα ευρυζωνική σύνδεση, ενώ το 2011 το ποσοστό αυτό ήταν 67,3% (Πηγή: Eurostat). Στη Ρουμανία η αύξηση του ποσοστού αυτού ξεπέρασε τις 20 ποσοστιαίες μονάδες και στη Σλοβακία τις 16,7 μονάδες, ενώ συνολικά στα κράτη μέλη της ΕΕ πάνω από τα μισά νοικοκυριά διαθέτουν πλέον ευρυζωνική σύνδεση. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι καταργείται με ταχείς ρυθμούς ο διαχωρισμός τηλεφώνου και διαδικτύου: το 34% χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για τηλεφωνικές κλήσεις («φωνητικές υπηρεσίες μέσω του πρωτοκόλλου Ίντερνετ» ή «VOIP»), πράγμα που ισοδυναμεί με αύξηση 7 ποσοστιαίων μονάδων το 2012. Το 28% χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για να συνομιλεί με άλλους χρήστες του ίδιου δικτύου VOIP δωρεάν, ενώ το 4% χρησιμοποιεί την υπηρεσία VOIP για φθηνότερες διεθνείς κλήσεις. Οι κλήσεις μέσω διαδικτύου είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στη Βουλγαρία (57%), την Κύπρο (55%), την Εσθονία (54%), τη Λιθουανία και τη Λετονία (51%). Η υπηρεσία VOIP χρησιμοποιείται λιγότερο στην Πορτογαλία (18%), την Ιταλία, (26%), την Ισπανία (28%) και την Ελλάδα (29%), αλλά γίνεται όλο και πιο δημοφιλής καθώς η χρήση της αυξήθηκε κατά 7 μονάδες κατά μέσο όρο σε σχέση με το 2011. Η αυξημένη χρήση της υπηρεσίας VOIP φαίνεται ότι ακολουθεί την αύξηση της ευρυζωνικότητας: για παράδειγμα, στην Κύπρο, το ποσοστό των συνδεδεμένων νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 11% το 2012, ενώ η χρήση της υπηρεσίας VOIP αυξήθηκε κατά 16 μονάδες.

Γενικές πληροφορίες

Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο (βλ. επίσης Ανάγκη για ταχύτητα) και δείχνουν ότι η ταχύτητα του διαδικτύου αναδεικνύεται σε πρωταρχικό μέλημα των χρηστών. Το 45% των Ευρωπαίων χρηστών του διαδικτύου επιθυμούν να αναβαθμίσουν τη σύνδεσή τους ή να αλλάξουν πακέτο ίντερνετ για μεγαλύτερη ταχύτητα.

Η έρευνα για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες σε νοικοκυριά πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2006. Στόχος της έρευνας είναι να διευκολύνει τη χάραξη πολιτικών στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών μέσω της τακτικής συλλογής στοιχείων και τάσεων σχετικά με τη στάση των νοικοκυριών και των μεμονωμένων ατόμων στο θέμα της παροχής των κυριότερων ηλεκτρονικών υπηρεσιών στον τομέα των επικοινωνιών.

Η επιτόπου συλλογή στοιχείων για την έρευνα ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2013. Συμμετείχαν 26.786 άτομα από διαφορετικές κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες, τα οποία απάντησαν απευθείας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο κατ’ οίκον συνεντεύξεων. Επειδή η συλλογή αυτή στοιχείων πραγματοποιήθηκε πριν από την επίσημη ημερομηνία προσχώρησης της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Ιουλίου 2013, τα αποτελέσματα αφορούν τις 27 χώρες της ΕΕ και την Κροατία, ενώ οι μέσοι όροι της ΕΕ αφορούν μόνο τα 27 κράτη μέλη.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι: Το πλήρες κείμενο της έρευνας: https://ec.europa.eu/digital-agenda/news-redirect/10099

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.