Η Πληροφορική στο (νέο) Λύκειο


Με αφορμή το σχέδιο για το νέο Λύκειο και την κωμικοτραγική ιστορία της τελευταίας, τουλάχιστον, τριετίας για το θέμα:

Ακολουθεί ανοικτή επιστολή με αφορμή τη μετάβαση του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ…

Αξιότιμε Πρωθυπουργέ,

Με αφορμή το σχέδιο νόμου που αναφέρεται στη δομή του Νέου Λυκείου [1], όπως ανακοινώθηκε επίσημα, η συγκεκριμένη επιστολή θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η διαμαρτυρία των καθηγητών Πληροφορικής, καθώς διαπιστώνεται, ότι απουσιάζουν εντελώς υποχρεωτικά μαθήματα της επιστήμης στο Γενικό Λύκειο.

Ωστόσο, στην εποχή της μετάβασης από την Κοινωνία της Πληροφορίας στην προς διαμόρφωση αντίστοιχη της Γνώσης, τέτοια σχέδια, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση, τόσο με τις ανάγκες της πολιτείας και της οικονομίας, όσο και με το πνεύμα αλλά και τη φιλοσοφία του καιρού μας, όπως η αναγκαιότητα καταπολέμησης του πληροφορικού αναλφαβητισμού. Σε ένα πλήρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, απαιτείται από τον αυριανό πολίτη να κατέχει στοιχειώδεις γνώσεις πληροφορικής.

Το μάθημα της πληροφορικής οφείλει να αναδειχτεί στο επίπεδο που του ανήκει. Οι σχολές Πληροφορικής (ΑΕΙ και ΑΤΕΙ) έχουν τις πιο υψηλές βάσεις εισαγωγής. Η επιστήμη της πληροφορικής οφείλει να εδραιώσει το χώρο της στην εκπαίδευση (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) και όχι να υποβαθμίζεται σε αυτήν, ενώ υπερδιδάσκεται στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και θεωρείται προαπαιτούμενο στην αγορά εργασίας.

Αυτή την περίοδο που βρεθήκατε προς μία  χώρα αναπτυγμένη τεχνολογικά, όπως είναι οι ΗΠΑ, είδατε από πρώτο χέρι ότι συντελείται η δημιουργία νέας αγοράς που μεταφράζεται σε νέα επαγγέλματα και νέα δίκτυα διανομής. Μέρος αυτής της αγοράς είναι η Πληροφορική η οποία συνδυάζει τη ρομποτική, την τεχνολογία και φυσικά τις θετικές επιστήμες.

Ως γνωστόν, στην κατάταξη των χωρών της Ε.Ε. που αφορά στους δείκτες για τις θετικές επιστήμες, η χώρα μας καταλαμβάνει τις τελευταίες θέσεις[2]. Επίσης, σε όλη την Ευρώπη είναι κατανοητό ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση τεχνολογικά μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε) ειδικά με την Αμερική αλλά και την Ιαπωνία. Στη σύνοδο κορυφής της Λισαβόνας, το 2000 [3], αποφασίστηκε η Ε.Ε. να ηγηθεί και να στηρίξει κάθε προσπάθεια, απόφαση η οποία επικυρώθηκε το 2007 με την ομώνυμη συνθήκη, ως προς την τεχνολογική σύγκλιση της Ε.Ε. με τις τεχνολογικά προηγμένες χώρες έως το 2020.

Από άλλη μελέτη[4] προκύπτει ότι η υλοποίηση του στόχου της πρωτοβουλίας «Ευρώπη 2020», δηλαδή η αύξηση των επενδύσεων στην έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α) σε 3% του ΑΕΠ, μπορεί να δημιουργήσει 3,7 εκατ. θέσεις απασχόλησης και να αυξήσει το ετήσιο ΑΕΠ έως και κατά 795 δισ. ευρώ το 2025. Για να γίνει αυτό θα χρειαστούν επιπλέον 1 εκατομμύριο ερευνητές.

Πώς θα προκύψουν όμως οι αυριανοί Έλληνες ερευνητές και επιστήμονες; Η νέα αγορά είναι γεγονός παντού, καθώς κάθε νέο προϊόν, πολύ εύκολα διαπιστώνεται ότι είναι αποτέλεσμα διεπιστημονικής, διαθεματικής εργασίας. Το συμπέρασμα είναι ότι τα εμπορικά προϊόντα του 21ου αιώνα είναι αποτέλεσμα εργασίας επιστημόνων με διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο, οι οποίοι συνεργατικά καταθέτουν τη γνώση τους, επινοούν και δημιουργούν νέα προϊόντα.

Σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη για να φθάσεις σε υψηλά επίπεδα πρέπει να εισαγάγεις από παιδαγωγικής άποψης τις θετικές –και όχι μόνο- επιστήμες σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Τα τρία παιδαγωγικά κριτήρια είναι:  α) Η ομαδική εργασία  και η εναλλαγή ρόλων. β) Η ανάληψη και η υλοποίηση project. γ) Η διαθεματικότητα αυτών των project.

Διαβάζοντας το σχέδιο για το Νέο Λύκειο, πουθενά δεν προκύπτει ότι οι αλλαγές που ανακοινώνονται είναι προς την κατεύθυνση που περιγράφεται παραπάνω. Η Πληροφορική θα πρέπει να ενταχθεί σε κάθε βαθμίδα, όπως επίσης θα πρέπει να μετατραπεί σε αυτό που περιγράφουν τα προγράμματα σπουδών παγκοσμίως, δηλαδή να ενσωματώνει και να συνδυάζει την Πληροφορική με την καινοτομία.

Από το 1980 έως και σήμερα η Πληροφορική τροφοδοτεί την παγκόσμια ανάπτυξη ενώ τα τελευταία χρόνια αναδύεται και η ρομποτική (αυτοκίνητα, χειρουργική ιατρική, βιομηχανικές εφαρμογές κ.ά). Η Πληροφορική συμπληρώνει πλέον 21 έτη [5] στην εκπαίδευση. Αντί να απαξιώνεται, αξίζει να είναι αυτοτελές υποχρεωτικό, εξεταζόμενο διδακτικό αντικείμενο σε κάθε τάξη και σε κάθε τύπο Λυκείου. Ο βαθμός του μαθήματος θα πρέπει να υπολογίζεται στο μέσο όρο της βαθμολογίας για την προαγωγή και την απόλυση. Επίσης, να θεσμοθετηθεί πανελλαδικά ως εξεταζόμενο μάθημα για τις Θετικές σπουδές ως προς την εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΑΤΕΙ και με αυξημένο συντελεστή βαρύτητας για τις σχολές Πληροφορικής.

Αξιότιμε Πρωθυπουργέ,

 Άμα την επιστροφή σας από τις ΗΠΑ, παρακαλούμε όπως λάβετε σοβαρά υπόψη τα παραπάνω για την απαλοιφή από το σχέδιο της προδιαγραφόμενης αδικίας σε βάρος των μαθητών οι οποίοι στοχεύουν στα 48 τουλάχιστον τμήματα πληροφορικής ΑΕΙ-ΑΤΕΙ, τα οποία βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των  υποψηφίων την τελευταία δεκαετία και συνεπώς απαιτείται ένα υπόβαθρο αλγοριθμικής σκέψης. Στο σύνολο των σχολών της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (στις οποίες στοχεύουν οι μαθητές της θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης) διδάσκονται μαθήματα προγραμματισμού. Κι όπως καλύτερα γνωρίζετε, προγραμματισμός –με την ευρεία έννοια του όρου- είναι η διαδικασία προσδιορισμού των στόχων και πώς αυτοί οι στόχοι μπορούν καλύτερα να επιτευχθούν, κάτι το οποίο ως χώρα το έχουμε τόσο ανάγκη σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Το σύνθημα είναι να αλλάξουμε την παιδεία προς το καλύτερο γιατί ο κόσμος έχει αλλάξει! Αυτός οφείλει να είναι και ο στόχος του Νέου Λυκείου με την Πληροφορική μέσα σε αυτό. 

Με εκτίμηση,

Η Πληροφορική σήμερα

 http://www.scoop.it/t/itoday

https://el-gr.facebook.com/IToday2.0


[4] P. Zagamé, (2010) The cost of a non-innovative Europe (Το κόστος μιας Ευρώπης χωρίς καινοτομία),  http://ec.europa.eu/research/social-sciences/policy-briefs-research-achievements_en.html  (αγγλικά)

[5] Η ίδρυση των δύο κλάδων ΠΕ19-20 έγινε το 1992 βάσει του νόμου 2009, Άρθρο 30.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.