Πόσο συνδεδεμένη είναι η γηραιά ήπειρος;


Καθώς οι Ευρωπαίοι κατευθύνονται στις παραλίες και τα βουνά για τις καθιερωμένες καλοκαιρινές διακοπές τους, νέα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν κανένας τους δεν θα έχει πρόσβαση σε δίκτυο τέταρτης γενιάς (4G) στον τόπο διακοπών τους. Τρεις στους τέσσερις κατοίκους αστικών κέντρων της ΕΕ δεν έχουν πρόσβαση σε συνδέσεις 4G/LTE κινητής τηλεφωνίας, και ουσιαστικά καμία αγροτική περιοχή δεν διαθέτει δίκτυο 4G. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάνω από το 90 % των ατόμων έχουν πρόσβαση σε δίκτυο 4G.

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Τρία κράτη μέλη της ΕΕ δεν διαθέτουν καθόλου δίκτυο 4G
  2. Μόνο η Γερμανία, η Εσθονία και η Σουηδία διαθέτουν εκτεταμένο δίκτυο 4G
  3. Ουσιαστικά, καμία αγροτική περιοχή στην ΕΕ δεν καλύπτεται από δίκτυο 4G
  4. Η Ευρώπη διαθέτει μόλις το 5 % των συνδέσεων και συνδρομών 4G σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με δεδομένη την έκρηξη της ζήτησης για δεδομένα, η ΕΕ έχει διαθέσιμες τεράστιες ποσότητες ραδιοφάσματος ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες υψηλής ταχύτητας. Ωστόσο, η κατανομή του ραδιοφάσματος γίνεται προς το παρόν σε εθνικό επίπεδο. Λόγω προβλημάτων σε εθνικό επίπεδο έχουν προκληθεί καθυστερήσεις ως προς τις διαδικασίες και τις άδειες, ενώ παράλληλα, μετά τις δημοπρασίες που τους εξασφάλισαν την σχετική άδεια, οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας έχουν πλέον ελάχιστα κονδύλια να διαθέσουν για την ανάπτυξη των δικτύων. Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τον κατακερματισμό της αγοράς σε 28 εθνικές αγορές, σημαίνει ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν έχουν πραγματικές δυνατότητες να αναπτύξουν ενιαία στρατηγική σε επίπεδο ΕΕ. Ως συνέπεια, και οι χρήστες δεν ικανοποιούνται και η ΕΕ υστερεί στον παγκόσμιο αγώνα δρόμου για υπηρεσίες 4G.

Οικονομικά προβλήματα

Οι τιμές που πληρώνουν οι εταιρείες μπορεί να είναι 50 φορές υψηλότερες από μια χώρα της ΕΕ σε άλλη. Αυτό δεν είναι ένδειξη υγιούς αγοράς. Κατά μέσο όρο, τα δικαιώματα ραδιοφάσματος είναι σχεδόν 4 φορές ακριβότερα στην ΕΕ σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Όταν μια χώρα συνθλίβει οικονομικά τις εταιρείες κατά τις δημοπρασίες ραδιοφάσματος, πλήττεται και η οικονομία, δεδομένου ότι:

  1. έχοντας καταβάλει υψηλές τιμές κατά τη δημοπρασία, οι εταιρείες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επενδύσουν τα 27 δισ. ευρώ που, σύμφωνα με μελέτη της ΕΕ, χρειάζονται για την αναβάθμιση του δικτύου.
  2. λόγω της καθυστερημένης ανάπτυξης δικτύων (οι επενδύσεις σε υποδομές έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια), καθυστερεί και η ανάπτυξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων, με αποτέλεσμα το κράτος να μην εισπράττει τα έσοδα που είχε υπολογίσει από τις νέες αυτές δραστηριότητες
  3. εταιρείες περιέρχονται σε επισφαλή οικονομική θέση (ορισμένες έχουν χρέος τρεις φορές τη χρηματιστηριακή τους αξία)

Τι κάνει η Επιτροπή;

  1. Διεξάγει διαβουλεύσεις με στόχο τον ευρύτερο συντονισμό της αδειοδότησης ραδιοφάσματος. Με τον τρόπο αυτό οι φορείς εκμετάλλευσης θα έχουν οικονομίες κλίμακας, λόγω της ανάπτυξης δικτύου 4G στην ίδια ζώνη ραδιοφάσματος σε πολλές χώρες ταυτόχρονα, και οι καταναλωτές θα έχουν συντομότερα περισσότερη πρόσβαση 4G.
  2. Δρομολογεί το προκαταρκτικό στάδιο της εκτέλεσης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του προγράμματος πολιτικής για το ραδιοφάσμα όσον αφορά την έγκριση εναρμονισμένου ραδιοφάσματος της ΕΕ κατάλληλου για 4G (870 MHz).

Διάβασε επίσης:

Ευρυζωνικά κινητά δίκτυα 4G και ελευθέρωση ραδιοφάσματος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.