Ευρυζωνικά κινητά δίκτυα 4G και ελευθέρωση ραδιοφάσματος


Τα κράτη μέλη προσκόμισαν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξουν ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός όσον αφορά την εκχώρηση ραδιοφάσματος στην ΕΕ. Τα μισά κράτη μέλη της Ένωσης ζήτησαν να τους επιτραπεί να αναβάλουν για εξαιρετικούς λόγους τη χρήση της ζώνης των 800 MHz για ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες, καθώς έχασαν την προθεσμία της 1ης Ιανουαρίου 2013, στην οποία είχαν αρχικά συμφωνήσει (από το 2010). Σήμερα, η Επιτροπή έκανε με δυσκολία δεκτές εννέα από τις 14 αιτήσεις.

Το άνοιγμα της ζώνης των 800 MHz είναι καθοριστικό για την επέκταση της χρήσης των δημοφιλών ασύρματων ευρυζωνικών υπηρεσιών. Μια από τις συνέπειες της κωλυσιεργίας των κρατών μελών είναι ότι τα τηλέφωνα που θεωρούνται πρώτης ανάγκης συσκευές για τους πολίτες δεν λειτουργούν πλήρως στην Ευρώπη. Οι κατασκευαστές τηλεφώνων (συμπεριλαμβανομένης της Apple) δεν χρησιμοποιούν τις κατάλληλες μικροπλακέτες που απαιτούνται για τις συνδέσεις στην Ευρώπη, επειδή δεν ήταν αρκετές οι χώρες που χορήγησαν εγκαίρως άδεια χρήσης του ίδιου ραδιοφάσματος.

Η Επιτροπή συμφώνησε να επιτρέψει την αναβολή της συμμόρφωσης στις εξής χώρες: Ισπανία, Κύπρος, Λιθουανία, Ουγγαρία, Μάλτα, Αυστρία, Πολωνία, Ρουμανία και Φινλανδία. Δεν επέτρεψε παρεκκλίσεις για τη Σλοβακία και τη Σλοβενία, καθώς στις χώρες αυτές οι καθυστερήσεις οφείλονταν στην οργάνωση της διαδικασίας έγκρισης και όχι σε εξαιρετικές περιστάσεις που εμποδίζουν την ελευθέρωση της ζώνης.

Για τη χώρα μας, τη Λετονία και την Τσεχική Δημοκρατία απαιτείται συμπληρωματική αξιολόγηση. Δύο κράτη μέλη έχασαν την προθεσμία και δεν ζήτησαν παρέκκλιση (Βέλγιο και Εσθονία), ενώ η Βουλγαρία κοινοποίησε τη συνέχιση της χρήσης της ζώνης για σκοπούς δημόσιας ασφάλειας και άμυνας!

Ιστορικό

Η ζώνη των 800 MHz είναι μέρος του «ψηφιακού μερίσματος», δηλαδή του φάσματος που ελευθερώνεται με τη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεοπτική τεχνολογία. Συγκεκριμένα, αυτή η ζώνη συχνοτήτων έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες σε μία ολόκληρη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των απομακρυσμένων και των αγροτικών περιοχών. Μέχρι στιγμής, μόνο 11 κράτη μέλη ανακοίνωσαν ότι έχουν παραχωρήσει τη χρήση της ζώνης των 800 MHz για ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες (βλ. πίνακα παραρτήματος), βάσει των τεχνικών όρων χρήσης που ορίζονται στην απόφαση της Επιτροπής σχετικά με τους εναρμονισμένους τεχνικούς όρους χρήσης στη ζώνη των 800 MHz του 2010.

Κατά την εξέταση των αιτήσεων για τη χορήγηση παρεκκλίσεων αξιολογήθηκαν κυρίως η δυσκολία άμεσης ελευθέρωσης της ζώνης των 800 MHz από τις υπηρεσίες ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης, καθώς και προβλήματα διασυνοριακού συντονισμού των συχνοτήτων, ιδίως με χώρες εκτός ΕΕ, που καθιστούν αδύνατη την άμεση ελευθέρωση της ζώνης.

Αν και επωφελούνται από την παρέκκλιση, τα σχετικά κράτη μέλη υποχρεούνται να διασφαλίζουν ότι η προσωρινή συνέχιση της χρήσης της ζώνης των 800 MHz (π.χ. για ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις) δεν θα εμποδίζει γειτονικά κράτη μέλη να αναπτύσσουν ασύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις στην εν λόγω ζώνη συχνοτήτων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.