Μουσική, νόμιμα, παντού…


ID-10098877Η μουσική ενώνει λένε, όμως στην Ευρώπη σήμερα χωρίζει καθώς σε κάθε χώρα η πρόσβαση είναι διαφορετική, οι υπηρεσίες, οι εταιρίες, τα δικαιώματα όλα διαφέρουν και δεν είναι τα πάντα εξ ίσου διαθέσιμα παντού. Η επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε πρόταση για την πανευρωπαϊκή διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων ώστε να τονωθεί η αγορά αλλά και ο έλεγχος που έχει ο καλλιτέχνης στο ίδιο του το έργο. Εμείς μιλήσαμε αμέσως μετά με την εισηγήτρια, Γαλλίδα ευρωβουλευτή M. Gallo.

Γιατί είχε τόση σημασία η εναρμόνιση της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων.; Τι σημαίνει ακριβώς;

Εκείνο που επιδιώκουμε είναι μια ενιαία αγορά ψηφιακού περιεχομένου και η σημερινή απόφαση ήταν ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ίσης πρόσβασης όλων των Ευρωπαίων πολιτών στον πολιτισμό. Το σύστημα καταβολής πνευματικών δικαιωμάτων είναι τώρα και καλοζυγισμένο και διαφανές.

Η πρόταση θα κάνει όμως την αγορά μουσικής ή άλλου περιεχομένου στο ίντερνετ ευκολότερη και φθηνότερη; Θα επηρεάσει το πώς ακούμε τη μουσική μας;

Η διευκόλυνση της εμπορικής εκμετάλλευσης της μουσικής σε διαφορετικές χώρες είναι προς όφελος όλων. Η νομοθεσία θα διευκολύνει την είσοδο και νέων εταιριών και υπηρεσιών στην αγορά για να σπάσει το μονοπώλιο του iTunes και θα ενθαρρύνει πρωτοβουλίες όπως το Spotify. Απώτερος στόχος της οδηγίας είναι να δημιουργηθεί μια πραγματική ενιαία αγορά πνευματικών αγαθών. Παράλληλα, όλοι οι Ευρωπαίοι αποκτούν πρόσβαση σε νόμιμη μουσική στο ίντερνετ και αυτή η διεύρυνση της προσφοράς θα φέρει και χαμηλότερες τιμές.

Και οι καλλιτέχνες;

Οι καλλιτέχνες ήταν ο κύριος «στόχος» της οδηγίας. Διασφαλίσαμε ότι η δουλειά τους θα αμείβεται καλύτερα, ότι θα έχουν πλήρη έλεγχο των δικαιωμάτων για το έργο τους, στις αμοιβές των εταιριών διαχείρισης, στις επενδύσεις…. Θα βρεθούν πραγματικά στο κέντρο της λήψης αποφάσεων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.