Need for speed!


Ανάγκη για ταχύτητα: Το 45% των Ευρωπαίων χρηστών διαδικτύου θέλουν να αναβαθμίσουν τη σύνδεσή τους με το διαδίκτυο ή να αλλάξουν πάροχο για μεγαλύτερη ταχύτητα

Σύμφωνα με την τελευταία πανευρωπαϊκή έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, η ταχύτητα του διαδικτύου φαίνεται ότι είναι βασικό θέμα. Σχεδόν τα μισά ευρωπαϊκά νοικοκυριά (45%) θα αναβάθμιζαν τη συνδρομή τους στο διαδίκτυο ή θα άλλαζαν πάροχο προκειμένου να αποκτήσουν ταχύτερη ευρυζωνική σύνδεση, αποδεικνύοντας έτσι ότι για την επιλογή πακέτου διαδικτυακών υπηρεσιών η ταχύτητα είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας με την τιμή.

Από την έρευνα προέκυψε επίσης ότι τα περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά (54%) περιορίζουν τις τηλεφωνικές κλήσεις τους από το κινητό τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό λόγω του υψηλού κόστους. Ωστόσο, στην έρευνα του 2013 διαπιστώθηκε μείωση κατά 11% (από 60% σε 49%) του αριθμού των ατόμων που προβληματίζονται για το κόστος των κλήσεων σε δίκτυα άλλα από τα δικά τους εγχώρια δίκτυα. Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα ότι οι προσπάθειες της Επιτροπής για μείωση των τελών τερματισμού κλήσεων κινητής τηλεφωνίας έχουν επηρεάσει θετικά τους καταναλωτές.

Άλλα σημαντικά συμπεράσματα αυτής της έρευνας Ευρωβαρόμετρου είναι τα ακόλουθα:

Η ταχύτητα αποκτά ολοένα μεγαλύτερη σημασία

  1. Χάρη στον ανταγωνισμό, οι τιμές έχουν γίνει προσιτές, αλλά πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην ικανοποίηση της ζήτησης για υψηλότερες ταχύτητες
  2. Περίπου το 40% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν αντιμετωπίσει δυσκολίες πρόσβασης σε διαδικτυακό περιεχόμενο και εφαρμογές, εξαιτίας της ανεπαρκούς ταχύτητας ή χωρητικότητας λήψης.

Ποιότητα των υπηρεσιών

  1. Το 20 % των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι μερικές φορές το διαδικτυακό περιεχόμενο δεν ήταν εύκολα προσβάσιμο ή ότι οι εφαρμογές στο κινητό τους παρουσίαζαν εμπλοκές. (ποσοστό μεγαλύτερο κατά 4% σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2011). Αυτό συνέβαινε κυρίως όταν προσπαθούσαν να δουν βίντεο (42 %), να ακούσουν μουσική (22 %), να φορτώσουν δωρεάν περιεχόμενο βίντεο (22 %), να παρακολουθήσουν ζωντανά εκδηλώσεις (20 %) ή να παίξουν διαδικτυακά παιχνίδια (19 %).
  2. Επίσης, η ποιότητα του ήχου δεν είναι καλή. Μόνο το 38% δήλωσαν ότι η ποιότητα του ήχου στις κλήσεις από κινητό τηλέφωνο είναι πολύ καλή σε σύγκριση με το 49% για κλήσεις από σταθερό τηλέφωνο και το 25% για κλήσεις μέσω του διαδικτύου.

Ανοιχτό διαδίκτυο και ουδετερότητα του δικτύου

  1. Ένα από τα πιο ενοχλητικά ζητήματα από την άποψη της ουδετερότητας του δικτύου και των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας είναι τα «μπλοκαρισμένα» βίντεο.
  2. Το 34 % των ενηλίκων χρησιμοποιούν υπηρεσίες φωνητικής τηλεφωνίας μέσω διαδικτύου (VOIP), συγκριτικά με 27% το 2012

Καταναλωτικές τάσεις

  1. Το 44 % των νοικοκυριών έχουν τουλάχιστον μία συνδρομή κινητού διαδικτύου, σε σχέση με 30% το 2012
  2. Το 45 % των νοικοκυριών αγοράζουν πακέτα υπηρεσιών επικοινωνιών (π.χ. πακέτα που περιλαμβάνουν τηλεόραση, διαδίκτυο, σταθερό και κινητό τηλέφωνο) από την ίδια εταιρεία
  3. Το 40% (από το 45% των νοικοκυριών) σκέφτηκαν να αλλάξουν τον πάροχο πακέτου υπηρεσιών, αλλά το 29% δηλώνει ότι δεν είναι εύκολη η σύγκριση των όρων ανάμεσα στα διάφορα πακέτα.

Γενικές πληροφορίες

Η έρευνα σε νοικοκυριά για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2006. Η πλήρης έκθεση για τη φετινή έρευνα θα δημοσιευτεί τις επόμενες εβδομάδες.

Στόχος της έρευνας είναι να διευκολύνει τη χάραξη πολιτικών στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών μέσω της τακτικής συγκέντρωσης στοιχείων και τάσεων σχετικά με τη στάση των νοικοκυριών και των μεμονωμένων ατόμων όσον αφορά την παροχή των κυριοτέρων υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Η επιτόπια συγκέντρωση στοιχείων για την έρευνα ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2013. 27.786 Ευρωπαίοι πολίτες από διαφορετικές κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες απάντησαν απευθείας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο κατ’ οίκον συνεντεύξεων. Επειδή η συγκέντρωση στοιχείων πραγματοποιήθηκε πριν από την επίσημη ημερομηνία προσχώρησης της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Ιουλίου 2013, τα αποτελέσματα παρουσιάζονται για την ΕΕ των 27 και την Κροατία, ενώ οι μέσοι όροι της ΕΕ αφορούν μόνο τα 27 κράτη μέλη.

Διάβασε επίσης στο Η ψηφιακή πρόοδος στην Ευρώπη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.