Θέμα εμπιστοσύνης: το ΕυρωΚοινοβούλιο συζητά για το Prism


 Οι ΗΠΑ οφείλουν να εξηγήσουν πλήρως πώς και γιατί κατασκοπεύουν και παρακολουθούν την ΕΕ και τους Ευρωπαίους, συμφώνησαν οι περισσότερες πολιτικές ομάδες στη συζήτηση που έγινε την Τετάρτη 3 Ιουλίου στην ολομέλεια του ΕΚ για το PRISM και τις διάφορες παραφυάδες του. Ορισμένοι ευρωβουλευτές επεσήμαναν ότι καλό θα είναι να διαπιστωθεί πρώτα το αληθές των καταγγελιών, ενώ άλλοι σημείωσαν ότι η ασφάλεια προέχει.

Εκ μέρους της Λιθουανικής προεδρίας, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ «είναι η σημαντικότερη εταίρος και σύμμαχός μας, όμως αυτό δε σημαίνει και ότι πρέπει να κρατήσουμε το στόμα μας κλειστό». Από την άλλη, προσέθεσε δεν πρέπει να καλλιεργήσουμε και την εντύπωση ότι η Ευρωπαϊκή νομοθεσία μπορεί αίφνης να μας απαλλάξει από την κατασκοπεία από Τρίτη χώρα.

Μεταξύ συμμάχων και εταίρων χρειάζεται εμπιστοσύνη και διαφάνεια κάτι που αποκλείει την κατασκοπεία, σημείωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, Βίβιαν Ρέντινγκ καλώντας το ΕΚ να εγκρίνει το ταχύτερο την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα.

Μιλώντας εκ μέρους του ΕΛΚ, ο Γερμανός ευρωβουλευτής, τόνισε ότι αυτά που έχουν γίνει είναι «απαράδεκτα» και τόνισε ότι «δεν κατασκοπεύεις φίλους, δεν κάνεις μαζική παρακολούθηση των κατοίκων φιλικών χωρών», σημείωσε, για να προσθέσει όμως ότι τα κοινά οικονομικά συμφέροντα των δύο πλευρών και η κυοφορούμενη εμπορική συμφωνία ΕΕ ΗΠΑ δεν πρέπει να πληγούν από την υπόθεση.

Ο εισηγητής του ΕΚ για τη διεθνή επεξεργασία των δεδομένων κ. Δημήτρης Δρούτσας, μίλησε για γεγονότα που πρέπει να αφυπνίσουν το ΕΚ και σημείωσε ότι θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εμπορική συμφωνία. Κάποιοι ίσως πουν ότι δεν μπορούμε να θέσουμε έτσι σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας, όμως δεν μπορούμε να θυσιάσουμε έτσι τα πάντα, δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω σε ένα τόσο θεμελιώδες δικαίωμα, σημείωσε.

Ο επίσης εισηγητής του ΕΚ για την προστασία των δεδομένων, Jan Philipp Albrecht, σημείωσε ότι έχει έρθει η ώρα για την ολοκλήρωση της νομοθεσίας. Όσο για τη συμφωνία… «πρώτα οι κανόνες, μετά η συνεργασία».

Για την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, η Cornelia Ernst ζήτησε τη σύσταση ερευνητικής επιτροπής του ΕΚ και πάγωμα της συμφωνίας με τις ΗΠΑ: «το να θέτεις εκατομμύρια ανθρώπους και επιχειρήσεις υπό παρακολούθηση δεν σχετίζεται με την τρομοκρατία, είναι οργανωμένο έγκλημα κατ’ εντολήν του κράτους».

Τέλος ο κ. Hans Peter Martin, (Μη Εγγεγραμμένοι, Αυστρία) σημείωσε ότι «δυστυχώς οι ΗΠΑ έχουν γίνει παγκόσμιος χωροφύλακας και παγκόσμιος κατάσκοπος. Ακόμα και τους φίλους τους, τους θεωρούν εχθρούς».

Πηγή:ΕΚ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.