Η ψηφιακή πρόοδος στην Ευρώπη


Οι Ευρωπαίοι διαθέτουν βασικά ψηφιακά δίκτυα και υπηρεσίες, αλλά υπολείπονται όσον αφορά τα κύρια σημερινά και τα μελλοντικά οφέλη της ψηφιακής επανάστασης, λόγω των προβλημάτων στις τηλεπικοινωνίες της Ευρώπης και στις ευρύτερες ψηφιακές αγορές, σύμφωνα με τον ετήσιο πίνακα αποτελεσμάτων του ψηφιακού θεματολογίου της Επιτροπής που δημοσιεύτηκε στις 12/6/13. Η Επιτροπή πρόκειται να εγκρίνει προσεχώς και εντός του τρέχοντος έτους, προτάσεις για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, ανταποκρινόμενη σε αίτημα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη δημιουργία μιας Ενιαίας αγοράς τηλεπικοινωνιών, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Τα βασικά πορίσματα που προέκυψαν από τον πίνακα αποτελεσμάτων του ψηφιακού θεματολογίου της Επιτροπής (DAE) περιλαμβάνουν:

Πρόοδος όσον αφορά το διαδίκτυο:

 1. Βασικές ευρυζωνικές συνδέσεις υπάρχουν πλέον σχεδόν παντού στην Ευρώπη — οι δορυφορικές επιδόσεις βελτιώθηκαν, συμβάλλοντας στο να καλυφθεί το 4,5% του πληθυσμού που δεν καλύπτεται από σταθερή βασική ευρυζωνικότητα. Η Επιτροπή εστιάζει σήμερα στην καλύτερη υιοθέτηση των υπηρεσιών δορυφορικού διαδικτύου, όπου αυτό μπορεί να γεφυρώσει τα κενά που εναπομένουν.
 2. Σήμερα, το ήμισυ του πληθυσμού επωφελείται από την ευρυζωνικότητα υψηλής ταχύτητας — ποσοστό 54 % των πολιτών της ΕΕ διαθέτει ευρυζωνική σύνδεση που διατίθεται σε ταχύτητες άνω των 30 Mbps.
 3. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι όλο και περισσότερο κινητή — το 36 % των πολιτών της ΕΕ έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω φορητού υπολογιστή ή μέσω άλλης κινητής συσκευής (η πρόσβαση μέσω κινητών τηλεφώνων αυξήθηκε από 7 % το 2008, σε 27 % το 2012). Οι κινητές ευρυζωνικές συνδέσεις (LTE) 4ης γενεάς τριπλασιάστηκαν, αγγίζοντας το 26 % μέσα σε ένα έτος.

Τομείς που παρουσιάζουν προβλήματα:

 1. Μόνον το 2 % των νοικοκυριών διαθέτει συνδρομή για υπερταχεία ευρυζωνικότητα (άνω των 100 Mbps) και απέχει πολύ από τον στόχο της ΕΕ για 50%, το 2020.
 2. Ποσοστό 50 % των πολιτών της ΕΕ διαθέτει μηδενικές ή χαμηλές δεξιότητες χρήσης υπολογιστή — και ούτε βελτιώθηκε το μέγεθος ή το επίπεδο των δεξιοτήτων χρήστη ΤΠΕ κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. 40 % των εταιρειών που προσλαμβάνουν ή προσπαθούν να προσλάβουν ειδικούς σε θέματα ΤΠ συναντούν δυσκολίες, ενώ ο σημερινός αριθμός των κενών θέσεων για ειδικούς σε ΤΠΕ προβλέπεται να αυξηθεί σε 900.000 έως το 2015. Ο μεγάλος συνασπισμός για την ψηφιακή απασχόληση που δρομολογήθηκε πρόσφατα, θα αποσκοπεί σε μέτρα με στόχο την κάλυψη αυτού του κενού.

Άλλα συμπεράσματα:

 1. Όλο και περισσότεροι χρήστες έχουν δοκιμάσει τη χρήση του διαδικτύου — το ποσοστό των πολιτών της ΕΕ που δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο συνεχίζει να μειώνεται σταθερά (σημειώθηκε περαιτέρω μείωση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε ποσοστό 22 %). Εντούτοις, 100 εκατομμύρια πολιτών της ΕΕ περίπου δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο, επικαλούμενοι το πολύ υψηλό κόστος, την έλλειψη ενδιαφέροντος, ή την έλλειψη δεξιοτήτων ως τα βασικά εμπόδια.
 2. Το 70 % των πολιτών χρησιμοποιεί σήμερα το διαδίκτυο σε τακτική βάση, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ το ποσοστό αυτό πέρυσι ανερχόταν σε 67 % · Το 54 % των μειονεκτούντων ατόμων χρησιμοποιεί το διαδίκτυο σε τακτικά χρονικά διαστήματα, ενώ το εν λόγω ποσοστό ανερχόταν σε 51 % το προηγούμενο έτος.
 3. Το 2012 μειώθηκαν οι τιμές περιαγωγής — κατά σχεδόν 5 λεπτά του ευρώ, κυρίως μετά την θέση σε εφαρμογή του κανονισμού σχετικά με την περιαγωγή, της 1ης Ιουλίου 2012.
 4. Το ηλ-εμπόριο αυξάνεται σταθερά, αλλά όχι σε διασυνοριακό επίπεδο — 45 % των πολιτών χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, ωστόσο αυτό συνιστά μέτρια αύξηση, από το 43 % πριν από ένα έτος· πολύ μικρός αριθμός ατόμων προβαίνει σε διασυνοριακές αγορές.
 5. Η ηλε-διακυβέρνηση έχει υιοθετηθεί πλέον από τις περισσότερες επιχειρήσεις και τους πολίτες — 87 % των επιχειρήσεων χρησιμοποιούν την ηλε-διακυβέρνηση και το ποσοστό των πολιτών που χρησιμοποιούν την ηλε-διακυβέρνηση έχει επίσης αυξηθεί κατά το τελευταίο έτος στο 44 % (και τα δύο ποσοστά σημείωσαν αύξηση 3 ποσοστιαίων μονάδων).
 6. Οι δαπάνες στον τομέα της έρευνας αυξήθηκαν ελαφρώς παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Οι δημόσιες επενδύσεις στην Ε&Α για ΤΠΕ αυξήθηκαν κατά 1,8% ή από 122 εκατ. ευρώ σε 6,9 δισεκ. Ευρώ· Οι ιδιωτικές επενδύσεις στην Ε&Α για ΤΠΕ αυξήθηκαν επίσης, αλλά η μεγέθυνση ύψους 2,7% δεν ήταν αρκετή ώστε να ανακτηθεί η μείωση του προηγούμενου έτους.

Περισσότερα για την Ελλάδα μέσω του συνδέσμου Προφίλ χωρών στον πίνακα αποτελεσμάτων ως προς τις ευρυζωνικές συνδέσεις, τη χρήση του διαδικτύου, την ηλε-διακυβέρνηση, τις τάσεις όσον αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο και την έρευνα στις τηλεπικοινωνίες.

Advertisements

One comment

 1. Παράθεμα: Need for speed! | IToday

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.