Συζήτηση για τα προσωπικά δεδομένα στο Facebook του Ευρωκοινοβουλίου:


E.K.

E.K.

Πόσο ασφαλή είναι τα προσωπικά σας δεδομένα στο διαδίκτυο; Ο Δανός ευρωβουλευτής Jan Philipp Albrecht επεξεργάζεται πρόταση η οποία στοχεύει στο να ενισχύσει τους υπάρχοντες κανόνες περί προστασίας δεδομένων ώστε οι χρήστες να αποκτήσουν τον έλεγχο των δεδομένων τους. Στις 22 Μαΐου ο κ. Αbrecht αποκάλυψε περισσότερα κατά τη διάρκεια συζήτησης με φίλους του ΕΚ στο Facebook, ενώ έδωσε πρακτικές συμβουλές για το πως να προστατευτούμε ενάντια στην κατάχρηση των προσωπικών μας δεδομένων στο διαδίκτυο.

Ο κ. Albrecht αρχικά διατηρούσε επιφυλάξεις ως προς τη συμμετοχή του στη συζήτηση: »Στην αρχή ήμουν ανοιχτός στο να λάβω μέρος, στη συνέχεια όμως συνειδητοποίησα ότι το Facebook απαιτεί από τους χρήστες να θέσουν στη διάθεσή του όλες τις πληροφορίες που του προφίλ τους καθώς και τον κατάλογο των φίλων τους. Αυτό είναι παράδειγμα προς αποφυγήν όσον αφορά την διαχείριση της προστασίας των δεδομένων από εταιρείες στο διαδίκτυο».

Απαντώντας σε σχόλιο ότι οι ισχύοντες κανόνες προστασίας δεδομένων είναι συχνά αινιγματικοί και πολύπλοκοι για τον κοινό χρήστη, ο κ. Albrecht είπε: «Σκοπεύουμε να υιοθετήσουμε τυποποιημένα εικονίδια που θα επεξηγούν με από απλό τρόπο τους όρους προστασίας δεδομένων των εταιριών. Σε περίπτωση βέβαια που κάποιος χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες, θα μπορεί να διαβάσει τους γραπτούς όρους, οι οποίοι ζητούμε να είναι απλοί, ξεκάθαροι και σαφείς

Ο ευρωβουλευτής ρωτήθηκε επίσης κατά πόσον οι πληροφορίες που αποκαλύπτουμε στα κοινωνικά δίκτυα είναι ασφαλείς. Ο κ Albrecht δήλωσε: «Φυσικά ο καθένας θα πρέπει να είναι ελεύθερος να χρησιμοποιεί όλες τις υπηρεσίες στο διαδίκτυο. Εγώ για παράδειγμα χρησιμοποιώ το Facebook και το Linkedin, παρόλα αυτά όμως θα πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να ενημερωνόμαστε για το είδος της επεξεργασίας στην οποία υποβάλλονται τα δεδομένα μας καθώς και το δικαίωμα διαγραφής και επεξεργασίας τους… »

Τέλος, ο ευρωβουλευτής έδωσε πρακτικές συμβουλές για το πως να αντιμετωπίζουμε τις διαδικτυακές υπηρεσίες που ζητούν υπερβολικά πολλές πληροφορίες: «Υπάρχουν πολλοί πάροχοι υπηρεσιών που απαιτούν προσωπικά δεδομένα, τα οποία δεν είναι αναγκαία για την υπηρεσία που προσφέρουν. Σε αυτή την περίπτωση, είτε ψάχνετε για κάποια άλλη υπηρεσία, είτε εξετάζετε κατά πόσον είναι δυνατό να αποφύγετε να δώσετε τα προσωπικά δεδομένα που σας ζητούν είτε χρησιμοποιείτε ψευδώνυμο.

Πηγή κειμένου + φωτό: Ε.Κ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.