Ψυχική υγεία: ένα πρόβλημα για όλους


Ο εγκέφαλος… σε σκάνερ ©Belga/Science

Με δαπάνη που ήδη φθάνει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ ανά λεπτό της ώρας, η ψυχική υγεία είναι σήμερα το μεγαλύτερο βάρος που σηκώνουν τα συστήματα υγείας και, εν τέλει, οι κοινωνίες της Ευρώπης. Στις 23 Απριλίου και εν όψει του Μαΐου που θα είναι «μήνας για τον εγκέφαλο», η μονάδα αξιολόγησης επιστημονικών και τεχνολογικών εφαρμογών (STOA) του ΕΚ οργάνωσε ημερίδα για την ψυχική υγεία.

Το 2025 αναμένεται ότι ο ένας στους πέντε ευρωπαίους θα είναι 65 ετών και άνω, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτό για την αύξηση των κρουσμάτων νοσημάτων όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ ή του Πάρκινσον.

Το 2010 το συνολικό κόστος των ψυχικών διαταραχών στην Ευρώπη ανήλθε σε 798 δισεκατομμύρια ευρώ με τις άμεσες ιατρικές δαπάνες να μην εκπροσωπούν παρά το 37% του συνόλου, τις μη ιατρικές δαπάνες άλλο ένα 23% και το έμμεσο κόστος για την κοινωνία γενικά (από χαμένες εργατοώρες, μέχρι τα επιδόματα κ.ο.κ.) μέχρι και το 40%, σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη μελέτη του Εγκεφάλου (European Brain Council).

Υπάρχουν λύσεις;
Η ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξη ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την έρευνα είναι προτεραιότητα, επεσήμαναν πολλοί ομιλητές, μαζί με τον καλύτερο ευρωπαϊκό συντονισμό των στρατηγικών που ακολουθούν τα κράτη μέλη.

Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.