Επόμενα βήματα στη διεύρυνση της ΕΕ


See on Scoop.itΗ Πληροφορική σήμερα…

Δημοσιεύθηκε η έκθεση του 2012 για τη στρατηγική διεύρυνσης της ΕΕ, με εκτίμηση της προόδου που πραγματοποίησαν η Κροατία, η Ισλανδία, η Τουρκία, η FYROM, η Αλβανία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, η Σερβία, και το Κοσσυφοπέδιο, όσον αφορά την προσχώρησή τους στην ΕΕ.

Η ΕΕ και τα 27 κράτη μέλη της διατηρούν τη δέσμευσή τους για περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την ειρήνη, την ασφάλεια, την ευημερία και τη διεθνή επιρροή της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Η έκθεση του 2012 για τη στρατηγική διεύρυνσης, η οποία αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ισλανδία και την Τουρκία, αξιολογεί την πρόοδο και επισημαίνει τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνουν αυτές οι χώρες για να προσχωρήσουν στην ΕΕ.
Η ετήσια διαδικασία παρακολούθησης διασφαλίζει ότι οι χώρες που επιθυμούν να προσχωρήσουν στην ΕΕ γίνονται δεκτές μόνον εφόσον εκπληρώσουν όλους τους όρους, οι οποίοι έχουν προσδιοριστεί με μεγάλη σαφήνεια.
Οι όροι αυτοί περιλαμβάνουν τη βελτίωση της πολιτικής συμμετοχής, των κανόνων δικαίου, της δημόσιας διοίκησης, της ελευθερίας έκφρασης, της κατάστασης των κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων και της οικονομικής σταθερότητας.
Εφέτος, η Επιτροπή προτείνει επίσης να βοηθήσει τις δυνάμει υποψήφιες χώρες να εκπληρώσουν τους βασικούς όρους προσχώρησης σε αρχικό στάδιο της διαδικασίας προσχώρησης.

Σημερινή κατάσταση
Τον Δεκέμβριο του 2011, η ΕΕ υπέγραψε συνθήκη προσχώρησης με την Κροατία. Η χώρα αυτή αναμένεται να προσχωρήσει στην ΕΕ την 1η Ιουλίου 2013 και προβλέπεται να έχει εκπληρώσει μέχρι τότε και τους υπόλοιπους όρους, όπως έχει συμφωνηθεί.
Η ΕΕ εξακολουθεί να ενισχύει τους δεσμούς της με την Ισλανδία, μεταξύ άλλων, στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό.
Η Τουρκία πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για να εκπληρώσει τα πολιτικά κριτήρια και τις απαιτήσεις όσον αφορά την τήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, περιλαμβανομένης της ελευθερίας έκφρασης. Άλλες υποχρεώσεις εξακολουθούν να αποτελούν προτεραιότητα, όπως η βελτίωση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η FYROM αναμένει την απόφαση των κυβερνήσεων της ΕΕ όσον αφορά τη σύσταση της Επιτροπής για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Η Αλβανία θα πρέπει να λάβει το καθεστώς της υποψήφιας για προσχώρηση χώρας μόλις ολοκληρώσει βασικές μεταρρυθμίσεις.
Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη έχει πραγματοποιήσει περιορισμένη πρόοδο όσον αφορά την εκπλήρωση των αρχικών προϋποθέσεων της ΕΕ.
Έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με το Μαυροβούνιο και η Σερβία έχει τώρα αναγνωριστεί ως υποψήφια χώρα, γεγονός που δείχνει ότι, μόλις γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, η ΕΕ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Οι διαπραγματεύσεις με το Κοσσυφοπέδιο (βάσει του ψηφίσματος1244/99 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ) για τη σύναψη συμφωνίας εμπορικής και οικονομικής βοήθειας θα μπορούσαν να αρχίσουν μόλις η χώρα εκπληρώσει τις βασικές απαιτήσεις.

See on ec.europa.eu

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.