Υπέρ της επέκτασης και βελτίωσης του τομέα της ρομποτικής


See on Scoop.itΗ Πληροφορική σήμερα…

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η βιομηχανία και ο ακαδημαϊκός κόσμος συμφώνησαν στη δρομολόγηση μιας σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στη ρομποτική, για να βοηθήσουν τις εγκατεστημένες στην Ευρώπη εταιρείες να αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά ρομποτικής, με ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 15,5 δισ ευρώ. Εκπρόσωποι ευρωπαϊκών κατασκευαστών ρομποτικής και ερευνητικά ινστιτούτα συνυπέγραψαν με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Neelie Kroes, μνημόνιο συμφωνίας, ως πρώτο βήμα για τη συγκρότηση μιας ΣΔΙΤ το 2013. Η Επιτροπή πιστεύει ότι η μελλοντική ΣΔΙΤ θα ενισχύσει στον τομέα της ρομποτικής στην ΕΕ.

Η ρομποτική είναι βασική κινητήρια δύναμη για τη μεγέθυνση και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν ή διατηρήθηκαν σε όλο τον κόσμο ως αποτέλεσμα της χρήσης ενός εκατομμυρίου βιομηχανικών ρομπότ. Η ρομποτική βιομηχανία της Ευρώπης είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα τέταρτο της παγκόσμιας παραγωγής σε βιομηχανική ρομποτική και το 50% ως μερίδιο αγοράς στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών ρομποτικής. Οι οικιακές και επαγγελματικές αγορές ρομπότ υπηρεσία αναμένεται να αυξηθούν κατά 40% τα επόμενα χρόνια, με μεγαλύτερη αύξηση σε εφαρμογές διάσωσης, ασφάλειας και επαγγελματικού καθαρισμού. Έως το 2020, η ρομποτική υπηρεσιών θα μπορούσε να φθάσει όγκο αγοράς πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Η ΣΔΙΤ στην Ρομποτική έχει ως στόχο:

1. Ανάπτυξη στρατηγικών στόχων για την ευρωπαϊκή ρομποτική και προώθηση της εφαρμογής τους,

2. Βελτίωση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης μέσω καινοτόμων τεχνολογιών ρομποτικής,

3. Παροχή ρομποτικών προϊόντων και υπηρεσιών ως βασικών υποβοηθητικών παραγόντων για την επίλυση των κοινωνικών προκλήσεων στην Ευρώπη,

4. Ενίσχυση των δραστηριοτήτων δικτύωσης της ευρωπαϊκής κοινότητας ρομποτικής,

5. Προαγωγή της ευρωπαϊκής ρομποτικής,

6. Απεύθυνση σε υφιστάμενους και νέους χρήστες και αγορές,

7. Συμβολή στην ανάπτυξη πολιτικής και αντιμετώπιση ηθικών, νομικών και κοινωνικών θεμάτων.

Οι εταίροι του ιδιωτικού τομέα στη ΣΔΙΤ (από τον ακαδημαϊκό χώρο και τη βιομηχανία) καταρτίζουν πρόταση για τη ΣΔΙΤ, την οποία ακολούθως θα εξετάσει και θα εγκρίνει επίσημα η Επιτροπή.

Ιστορικό

Κατά την τελευταία πενταετία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χρηματοδοτήσει περισσότερα από 120 ερευνητικά προγράμματα ρομποτικής με περίπου 600 εκατ. ευρώ. Αφορούν θέματα όπως η κατανόηση του χώρου και της κατάστασης, η αντίληψη του κόσμου μέσα από τεχνητές αισθήσεις (όραση μέσω υπολογιστή, συστήματα αφής κλπ) και η φυσική συμπεριφορά, όπως η σύλληψη αντικειμένων ή μετακίνηση σε χώρους της καθημερινής ζωής. Η παγκόσμια ζήτηση για ρομπότ και συναφή προϊόντα ανήλθε το 2010 σε περίπου 15,5 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων περίπου 3 δισ ευρώ στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ευρωβαρομέτρου σχετικά με ρομποτική, περισσότερο από τα δύο τρίτα των πολιτών της ΕΕ (70%) έχουν θετική άποψη για τα ρομπότ, ενώ η πλειονότητα συμφωνεί ότι τα ρομπότ «είναι απαραίτητα, δεδομένου ότι μπορούν να αναλάβουν δουλειές που είναι πάρα πολύ σκληρές ή πάρα πολύ επικίνδυνες για τους ανθρώπους»(88%) και ότι «είναι καλό πράγμα για την κοινωνία, επειδή βοηθούν τους ανθρώπους» (76%).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει επίσης την έρευνα στη Ρομποτική μέσω των οικείων προγραμμάτων πλαίσιο για χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συζητούν επί του παρόντος την πρόταση της Επιτροπής για το Horizon 2020. Με διάρκεια από το 2014 έως το 2020 και ενδεικτικό προϋπολογισμό 80 δισ ευρώ, το πρόγραμμα είναι μέρος της προσπάθειας για τη δημιουργία οικονομικής μεγέθυνσης και νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Η ενίσχυση και η εστίαση των προσπαθειών έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας της ΕΕ αποτελούν βασικό στοιχείο του ψηφιακού θεματολογίου για την Ευρώπη.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Οι δραστηριότητες της ΕΕ στη ρομποτική

Χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα ρομποτικής

Διεθνής ομοσπονδία ρομποτικής: «Θετικός αντίκτυπος των βιομηχανικών ρομπότ στην απασχόληση», Metra Martech, 21 Φεβρουαρίου 2011

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.