Έκθεση της ΕΕ για τη νεολαία ζητά να δοθεί κορυφαία προτεραιότητα στην απασχόληση και στην κοινωνική ένταξη


See on Scoop.itΗ Πληροφορική σήμερα…

Η έκθεση της ΕΕ για τη νεολαία που δημοσιεύτηκε στις 10/09 ζητά να καταστούν η απασχόληση των νέων, η κοινωνική ένταξη, η υγεία και την ευημερία των νέων βασικές προτεραιότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη νεολαία. Στην έκθεση, που καταρτίζεται κάθε τρία έτη από την Επιτροπή, υπογραμμίζεται ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την υποστήριξη των νέων, οι οποίοι υφίστανται σε μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Η ανεργία των νέων της ηλικιακής ομάδας 15-24 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε κατά 50% από την έναρξη της κρίσης, από ένα μέσο όρο 15% τον Φεβρουάριο του 2008 σε 22,5% τον Ιούλιο του παρόντος έτους. Τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat δείχνουν ότι τα υψηλότερα ποσοστά αφορούν τη χώρα μας (53,8%) και την Ισπανία (52,9%). Σε όλη την ΕΕ, πάνω από το 30% των άνεργων νέων ήταν άνεργοι για περισσότερο από ένα έτος.

Υπάρχουν, ωστόσο, ενδείξεις ελπίδας στον ορίζοντα: η έκθεση διαπιστώνει ότι όλα σχεδόν τα κράτη μέλη υλοποιούν τη στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία, η οποία αποσκοπεί στο να δημιουργήσει περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για τους νέους και να προωθήσει την ενεργό ιδιότητα του πολίτη, την κοινωνική ένταξη και την αλληλεγγύη. Από την προηγούμενη έκθεση του 2009, τα κράτη μέλη έχουν ενισχύσει τις πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση, την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα που απευθύνονται στους νέους. Τα επίπεδα συμμετοχής της νεολαίας σε συλλόγους και κοινωνικά κινήματα έχουν παραμείνει υψηλά.

Το Erasmus για όλους, το προτεινόμενο νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας για την περίοδο 2014-2020, θα βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία. Το νέο πρόγραμμα προβλέπει σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης, που θα δίνει τη δυνατότητα σε έως 5 εκατομμύρια άτομα να λαμβάνουν επιχορηγήσεις της ΕΕ για σπουδές, κατάρτιση ή εθελοντική εργασία στο εξωτερικό – αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σύγκριση με τον σημερινό στο πλαίσιο των προγραμμάτων 2007-2013.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.