Η επιστήμη είναι γένους θηλυκού!


See on Scoop.itΗ Πληροφορική σήμερα…

Δεδομένου ότι η Ε.Ε. θα χρειαστεί έως και ένα εκατομμύριο επιπλέον ερευνητές έως το 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε σήμερα εκστρατεία για να προσελκύσει το ενδιαφέρον περισσότερων κοριτσιών για τις επιστήμες και να ενθαρρύνει περισσότερες γυναίκες να επιλέξουν ερευνητική σταδιοδρομία. Οι γυναίκες αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ του φοιτητικού πληθυσμού της ΕΕ και το 45% επί του συνόλου των κατόχων διδακτορικού διπλώματος, αλλά αντιπροσωπεύουν μόνο το ένα τρίτο των επιστημόνων που ακολουθούν ερευνητική σταδιοδρομία. Επίσης, οι γυναίκες κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος εξακολουθούν να αποτελούν μειονότητα στους τομείς της τεχνολογίας και των κατασκευών. Η τριετής εκστρατεία θα επιδιώξει πρώτον να προσελκύσει το ενδιαφέρον των εφήβων κοριτσιών για να πραγματοποιήσουν σπουδές στις επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά. Ο στόχος θα διευρυνθεί κατόπιν στις φοιτήτριες γενικότερα, ενθαρρύνοντάς τες να ακολουθήσουν ερευνητική σταδιοδρομία.

Οι νέοι λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις σταδιοδρομίας συνήθως στην ηλικία μεταξύ 13 και 17 ετών. Επί του παρόντος, στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους προσανατολίζονται να επιλέξουν επιστημονικούς κλάδους ή όχι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πρώτο μέρος της εκστρατείας θα απευθύνεται σε έφηβες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με το σύνθημα «Η επιστήμη είναι γένους θηλυκού». Η δεύτερη φάση θα έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τις φοιτήτριες να ακολουθήσουν επιστημονική σταδιοδρομία.

Η εκστρατεία θα θέσει υπό αμφισβήτηση τα στερεότυπα που επικρατούν για την επιστήμη και θα δείξει στα νέα κορίτσια και στις νέες γυναίκες ότι η επιστήμη είναι ευχάριστη και μπορεί να συνδεθεί με μεγάλες ευκαιρίες. Θα θέσει υπό αμφισβήτηση παρωχημένες απόψεις για την επιστημονική σταδιοδρομία και θα καταδείξει τον τρόπο με τον οποίο οι σύγχρονες ερευνητικές πρακτικές συνδέονται με τις ανάγκες της κοινωνίας. Η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν το κλειδί για την εξεύρεση συγκεκριμένων λύσεων σε κοινά προβλήματα, όπως τα τρόφιμα και η ενεργειακή ασφάλεια, το περιβάλλον και η αλλαγή του κλίματος ή η καλύτερη υγειονομική περίθαλψη.

Περισσότερα στο science-girl-thing.eu

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s