Οι εφημερίδες έχουν ζωτική σημασία για τη δημοκρατία


See on Scoop.itΠληροφορική & εκπαίδευση

Ο ρόλος των ευρωπαϊκών εφημερίδων στη διαμόρφωση δημοκρατικών και ανεκτικών κοινωνιών είναι σήμερα εξίσου σημαντικός με την εποχή του Ναπολέοντα, ο οποίος είχε κάνει την περιβόητη δήλωση «τέσσερεις εχθρικές εφημερίδες είναι πιο επίφοβες από χίλιες ξιφολόγχες». Αυτό ήταν το μήνυμα της κ. Ανδρούλλας Βασιλείου, ευρωπαίας Επιτρόπου Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεότητας, στην ομιλία της, στις 25/5 στη γενική συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκδοτών Εφημερίδων (ENPA) στη Λευκωσία.

«Η δημοκρατία χρειάζεται πολίτες καλά ενημερωμένους που να μπορούν να αναλύουν γεγονότα, να σχηματίζουν τη δική τους γνώμη και να συμμετέχουν ενεργά σε ανοικτό διάλογο. Και για να έχει νόημα ο διάλογος και να είναι εποικοδομητικός, οι πολίτες πρέπει να ενδιαφέρονται πέρα από τα άμεσα συμφέροντά τους και για τα προβλήματα όλης της κοινότητας», δήλωσε η επίτροπος.

Το σχόλιο του Ναπολέοντα ήταν «μια φιλοφρόνηση απέναντι στον Τύπο που δείχνει τη δύναμη που έχει ως εγγυητής της δημοκρατίας» και «κάτι που συμβαίνει με όλους τους απόλυτους μονάρχες», πρόσθεσε.

Στην ομιλία της, η επίτροπος επικεντρώθηκε σε τρία θέματα που – άμεσα ή έμμεσα – αποτελούν μέρος των αρμοδιοτήτων της σε επίπεδο ΕΕ: γραμματισμός στα μέσα επικοινωνίας, καθεστώς ΦΠΑ για τα διαδικτυακά πολιτιστικά προϊόντα και πνευματική ιδιοκτησία.

Όπως είπε, ο γραμματισμός στα μέσα επικοινωνίας – η ικανότητα αξιολόγησης πληροφοριών και περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή εμφανίζονται – θα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία, όπως επίσης και πέρα από το επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα, αφού πρόκειται για ένα θέμα που αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες. «Ο γραμματισμός στα μέσα επικοινωνίας στην ψηφιακή εποχή σημαίνει πολίτες ισχυρούς και συνειδητοποιημένους, δηλαδή κάτι σαν αυτό που σήμαινε ο αλφαβητισμός πριν από έναν αιώνα», δήλωσε.

Η επίτροπος επεσήμανε ότι η ψηφιοποίηση έχει αυξήσει την ανάγκη για μεγαλύτερη προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. «Πολύ συχνά, ειδησεογραφικά κείμενα που γράφονται και χρηματοδοτούνται από εκδότες εφημερίδων καταλήγουν να χρησιμοποιούνται από τρίτους … πιστεύω σθεναρά ότι οι κόμβοι αναμετάδοσης ειδήσεων και οι τεχνολογικές πλατφόρμες πρέπει να σέβονται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο», ανέφερε.

Διαβάστε ολόκληρη την κύρια ομιλία (αρχείο pdf)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.