Το ΕΚ ζητά εκσυγχρονισμό της ανώτατης παιδείας στην ΕΕ


See on Scoop.itΠληροφορική & εκπαίδευση

(φωτό: ©BELGA/Monkey/R.Thomas) 

 

Περίπου 200 από τα 4.000 τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ένωσης ανήκουν στα λεγόμενα 500 καλύτερα του κόσμου. Η εικόνα αυτή χρειάζεται βελτίωση και με έκθεση που υιοθέτησε στις 20 Απριλίου, το ΕΚ καλεί τα κράτη μέλη και τα ίδια τα πανεπιστήμια να επιταχύνουν τον εκσυγχρονισμό τους διευκολύνοντας την πρόσβαση στους νέους, ενθαρρύνοντας την κινητικότητά τους και ενισχύοντας τη συνεργασία τους με τις επιχειρήσεις και το ευρύτερο δημόσιο.

 

Η διεύρυνση της «πελατειακής» βάσης των πανεπιστημίων είναι κρίσιμη, σημειώνει η έκθεση καθώς εκτιμάται ότι το 2020 η μία στις τρείς (35%) θέσεις εργασίας στην ΕΕ θα απαιτεί κάποιου είδους ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση ενώ σήμερα μόνο ο ένας στους τέσσερις εργαζόμενους έχει τέτοιο πτυχίο. Επιπλέον, οι απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας σημαίνουν πως οι εργαζόμενοι οφείλουν να βελτιώνουν τις γνώσεις τους καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους, κάτι που είναι απαραίτητο να αντανακλάται και στα προγράμματα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

 

Για να βελτιωθεί η κινητικότητα των φοιτητών προτείνεται να δημιουργήσουν κοινό βασικό πρόγραμμα σπουδών όλα τα κράτη μέλη ώστε να είναι πιο εύκολη η μεταπήδηση από ένα πανεπιστήμιο σε άλλο, αλλά και να βελτιωθεί η αμοιβαία αναγνώριση των πανεπιστημιακών τίτλων μεταξύ κρατών μελών.

 

Τέλος, με την ανεργία των νέων να κινείται πανευρωπαϊκά στο 21%, είναι σημαντική η στενότερη συνεργασία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις και τις τοπικές και περιφερειακές διοικητικές δομές.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.