Βιομετρικά διαβατήρια: διαβατήριο για απάτη;


Φωτό: Λήψη αποτυπωμάτων για το βιομετρικό διαβατήριο ©BELGA/KEYSTONE/A.Balzarini

Τα νέα βιομετρικά διαβατήρια που εκδίδονται στην ΕΕ περιλαμβάνοντας κρυπτογραφημένα δεδομένα όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου θεωρητικά είναι σχεδόν αδύνατον να παραχαραχθούν. Ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία, ο αριθμός των πλαστών διαβατηρίων που κυκλοφορούν στην Ευρώπη εκτιμάται πως παραμένει τεράστιος και την Πέμπτη 19 Απριλίου, οι ευρωβουλευτές συζητούν το πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα βιομετρικά διαβατήρια εισήχθησαν στην ΕΕ το 2004 με σκοπό την αυστηρότερη περιφρούρηση της ασφάλειας στην Ένωση και κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η δυνατότητα ηλεκτρονικής αποθήκευσης σειράς βιομετρικών στοιχείων του κατόχου, όπως είναι η φωτογραφία υψηλής ευκρίνειας και τα δακτυλικά αποτυπώματα,

Ωστόσο τα κρούσματα πλαστογράφησης των διαβατηρίων αυτών είναι σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις πολυάριθμα και το απόγευμα της Πέμπτης 19 Απριλίου, οι ευρωβουλευτές εξετάζουν το ζήτημα με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Βασικό ερώτημα είναι κατά πόσον υπάρχει πρόθεση για την επιβολή νέων κανόνων ασφαλείας για την έκδοσή τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που αναφέρουν στην ερώτηση που έχουν καταθέσει μέλη του ΕΚ, από 500.000 έως ένα εκατομμύριο από τα 6,5 εκατομμύρια βιομετρικά διαβατήρια που υπάρχουν στη Γαλλία είναι πλαστογραφημένα, έχοντας αποκτηθεί με βάση πλαστά έγγραφα.

Ένα άλλο παράδειγμα που αναφέρεται είναι εκείνο του δήμου του Roermond στην Ολλανδία που εξέτασε 448 διαφορετικά βιομετρικά διαβατήρια και διαπίστωσε ότι στο ένα στα πέντε (21%) τα δακτυλικά αποτυπώματα, όπως έχουν ληφθεί και αποθηκευθεί, είναι αδύνατον να επιβεβαιωθούν και ως εκ τούτου άχρηστα.

Στην τελευταία αναθεώρηση του συστήματος συλλογής των βιομετρικών δεδομένων το 2008, το ΕΚ είχε εντοπίσει σειρά αδύναμων «κρίκων»:

  • μειωμένη αξιοπιστία και ως εκ τούτου χρησιμότητα των δακτυλικών αποτυπωμάτων παιδιών και ηλικιωμένων.

  • μειωμένη αξιοπιστία των μεθόδων συλλογής των βιομετρικών δεδομένων

  • προβλήματα ταυτοποίησης και υψηλά ποσοστά σφάλματος στα κράτη μέλη

  • απειρία του προσωπικού στη χρήση της τεχνολογίας

  • Πολλαπλές δυνατότητες απάτης στα διάφορα στάδια έκδοσης και χρήσης του διαβατηρίου

Διαπιστώνοντας όλα αυτά το ΕΚ είχε ζητήσει, το 2008 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει το σύστημα μετά την παρέλευση τριετίας. Έτσι τώρα επανέρχεται ζητώντας από την Επιτροπή να εξηγήσει ποιά ακριβώς είναι η κατάσταση και για καθ’ ένα από τα προβλήματα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.