«Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών»


Από σήμερα σηματοδοτείται η έναρξη εφαρμογής του θεσμού της «Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας πολιτών». Από τη συγκεκριμένη ημέρα, ένα εκατομμύριο πολίτες από ολόκληρη την Ευρώπη θα μπορούν να συστρατεύονται σχετικά με κάποιο ζήτημα που θεωρούν σημαντικό και να ζητούν από την Επιτροπή να αναλάβει δράση σε σχέση με αυτό.

Η καταχώριση των πρωτοβουλιών συνιστά καίριο αρχικό στάδιο της όλης διαδικασίας. Η σχετική αίτηση πρέπει να υποβάλλεται από επιτροπή πολιτών αποτελούμενη από τουλάχιστον επτά πολίτες της ΕΕ οι οποίοι κατοικούν σε τουλάχιστον επτά διαφορετικά κράτη μέλη της ΕΕ.

Από τη στιγμή της καταχώρισης, η επιτροπή πολιτών θα έχει στη διάθεσή της 12 μήνες για τη συγκέντρωση των αναγκαίων δηλώσεων υποστήριξης από τουλάχιστον επτά κράτη μέλη. Ο ελάχιστος απαιτούμενος σε κάθε κράτος μέλος αριθμός υπογραφόντων θα πρέπει να είναι ίσος προς τον αριθμό των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εκλέγονται στο αντίστοιχο κράτος μέλος επί 750. Κάθε πολίτης με δικαίωμα ψήφου στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (σήμερα, σε όλα τα κράτη μέλη το σχετικό όριο τίθεται στο 18ο έτος της ηλικίας, με εξαίρεση την Αυστρία, όπου τίθεται στο 16ο έτος) μπορεί να ταχθεί υπέρ μιας πρωτοβουλίας πολιτών.

Ο αριθμός των δηλώσεων υποστήριξης πρέπει να βεβαιώνεται από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα έχει στη διάθεσή της τρεις μήνες για να εξετάσει την πρωτοβουλία και να αποφασίσει τι συνέχεια θα δώσει. Η Επιτροπή θα συναντά τους διοργανωτές, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εξηγήσουν λεπτομερώς τα θέματα που θίγονται στην πρωτοβουλία τους. Οι διοργανωτές θα έχουν επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσουν την πρωτοβουλία τους σε δημόσια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ακολούθως, η Επιτροπή θα εκδίδει ανακοίνωση στην οποία θα εξηγεί τα συμπεράσματά της επί της πρωτοβουλίας, τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύει, ενδεχομένως, να προβεί, καθώς και το σκεπτικό της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέβαλε εργώδεις προσπάθειες προκειμένου η όλη διαδικασία να είναι όσο το δυνατόν απλούστερη για τους πολίτες και ταυτόχρονα να διασφαλίζονται τα εχέγγυα που είναι απαραίτητα προκειμένου να μην καταχωρίζονται πρωτοβουλίες οι οποίες είναι προδήλως καταχρηστικές, επιπόλαιες, κακόβουλες, αντίθετες στις ευρωπαϊκές αξίες ή εκτός του πεδίου αρμοδιοτήτων της Επιτροπής. Επίσης, έχουν θεσπισθεί ρυθμίσεις με στόχο τη δέουσα προστασία των δεδομένων των πολιτών που τάσσονται υπέρ τέτοιων πρωτοβουλιών.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.