Είσαι καλός στην πληροφορική;


Πάρτε μέρος στην Εβδομάδα Ηλεκτρονικών Δεξιοτήτων (26-30 Μαρτίου) και ενημερωθείτε για τις χιλιάδες διαθέσιμες θέσεις εργασίας σχετικές με την τεχνολογία σε όλη την Ευρώπη.
Οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) εξακολουθούν να αναπτύσσονται στην Ευρώπη, παρά την οικονομική κρίση. Ενώ όμως ο αριθμός των εργαζομένων σε αυτόν τον τομέα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, από το 2005 ο αριθμός των ατόμων με σχετικές σπουδές μειώνεται συνεχώς.
Με άλλα λόγια, δεν υπάρχουν στην Ευρώπη αρκετοί νέοι με ειδίκευση στις τεχνολογίες, για να καλύψουν τον αυξανόμενο αριθμό θέσεων εργασίας σε αυτόν τον τομέα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2015 έως και 700.000 θέσεις εργασίας στον τομέα των ΤΠΕ δεν θα μπορούν να καλυφθούν.
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ηλεκτρονικών Δεξιοτήτων εντάσσεται στη στρατηγική της Επιτροπής που επιθυμεί να στρέψει τους νέους σε σπουδές ΤΠΕ και να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα της ψηφιακής οικονομίας της ΕΕ.
Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας, πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες της ΕΕ διάφορες εκδηλώσεις, όπως μαθήματα, ημερίδες και συνέδρια που προβάλλουν τις ευκαιρίες που προσφέρει ο συγκεκριμένος τομέας.
Στην Ελλάδα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ) συντονίζει διάφορες εκδηλώσεις, όπως συναντήσεις εργασίας, ενέργειες προβολής και ευαισθητοποίησης, κ.λπ, με στόχο τη διαβούλευση με τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς για την κατάρτιση εθνικής στρατηγικής στον τομέα των δεξιοτήτων ΤΠΕ. Επίσης, στη Βόρεια Ελλάδα, η ομάδα ρομποτικής BeatBot από το 3ο Λύκειο Πτολεμαΐδας περιλαμβάνεται στους φιναλίστ του ευρωπαϊκού διαγωνισμού ψηφιακών δεξιοτήτων που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ηλεκτρονικών Δεξιοτήτων.
Στην Κύπρο διάφορες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα 26 – 30 Μαρτίου υπό την αιγίδα του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής (CITEA), για να τονιστεί η σημασία της πληροφορικής και να γίνει γνωστή η πληθώρα των επαγγελμάτων στον τομέα.
Αλλά, και μετά τη λήξη της Εβδομάδας Ηλεκτρονικών Δεξιοτήτων, οι νέοι θα έχουν επίσης την ευκαιρία να δείξουν το ταλέντο τους στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Project Passion», στον οποίο η συμμετοχή είναι ανοικτή έως τις 30 Ιουνίου.
Όλοι χρειαζόμαστε κάποιες γνώσεις πληροφορικής
Ακόμη και εκτός του τομέα, γνώσεις πληροφορικής και ΤΠ χρειάζονται σε πολλές δουλειές. Έως το 2015, εκτιμάται ότι το 90% των θέσεων εργασίας θα απαιτούν κάποιο επίπεδο γνώσεων ΤΠΕ.
Η μακροπρόθεσμη στρατηγική της Επιτροπής για την κάλυψη αυτής της ζήτησης περιλαμβάνει τη στήριξη εξειδικευμένης κατάρτισης και τη δημιουργία διαδικτυακής πύλης για τις ηλεκτρονικές δεξιότητες και τη σταδιοδρομία.
Παράλληλα, οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση, με τον σχεδιασμό επιμορφωτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με εταιρείες ΤΠΕ.
Ο κλάδος ΤΠΕ αντιστοιχεί στο 5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και δημιουργεί ετήσια αγοραία αξία ύψους 660 δισ. ευρώ.
Παρακολουθήστε την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ηλεκτρονικών Δεξιοτήτων στο Facebook ή το Twitter

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.