Εγκαίνια του νέου Ευρωπαϊκού Οργανισμού συστημάτων πληροφορικής (ΤΠ) μεγάλης κλίμακας


Via Scoop.itΠληροφορική & εκπαίδευση

Στις 22/3 θα γίνουν στο Ταλίν της Εσθονίας τα εγκαίνια ενός νέου οργανισμού για τη διαχείριση συστημάτων πληροφορικής μεγάλης κλίμακας της ΕΕ παρουσία της Επιτρόπου Cecilia Malmström, αρμόδιας για τις Εσωτερικές Υποθέσεις. Πρωταρχικό μέλημα του οργανισμού θα είναι η διασφάλιση της λειτουργίας των συστημάτων Visa Information (VIS) και EURODAC όλο το εικοσιτετράωρο επί επτά μέρες την εβδομάδα. O οργανισμός προβλέπεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία από τον Δεκέμβριο του 2012.

Η Επίτροπος θα απευθύνει ομιλία σε εκπροσώπους των κρατών μελών, της Επιτροπής, της EUROJUST και της EUROPOL, καθώς και σε παρατηρητές από συνδεδεμένες χώρες, πριν από την εναρκτήρια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού κατά την οποία θα συζητηθούν καίρια ζητήματα προϋπολογισμού, οικονομικά και οργανωτικά.

Από το 2013, ο οργανισμός αυτός θα αναλάβει επίσης τη διαχείριση του Schengen Information System δεύτερης γενεάς (SIS II). Επιπλέον, θα είναι υπεύθυνος για ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια των συστημάτων αυτών, για ορισμένα καθήκοντα σχετιζόμενα με την υποδομή επικοινωνιών και για διάφορες δραστηριότητες, όπως παρακολούθηση και αναφορά, στατιστικές και εκπαίδευση για τις εθνικές αρχές.

Άλλος βασικός στόχος του οργανισμού, που έχει ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, θα είναι η προδραστική αναζήτηση και υλοποίηση αποδοτικών ως προς το κόστος λύσεων για όλο το φάσμα δραστηριοτήτων του.

Μετά την φάση της έναρξης λειτουργίας, ο οργανισμός θα είναι σε θέση να συγκεντρώσει πείρα και τεχνογνωσία ώστε να καταστεί εν τέλει κέντρο αριστείας όσον αφορά την ανάπτυξη και τη διαχείριση συστημάτων πληροφορικής (ΤΠ) μεγάλης κλίμακας στον τομέα της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης, εξασφαλίζοντας τη χρήση των καλύτερων δυνατών τεχνολογιών και διαδικασιών .

Ο οργανισμός ενδέχεται να κληθεί στο μέλλον να αναλάβει την ανάπτυξη και τη διαχείριση άλλων συστημάτων πληροφορικής σε αυτόν τον τομέα πολιτικής.

Ιστορικό
Ο κανονισμός για την ίδρυση του οργανισμού (κανονισμός 1077/201) εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2011. Γίνονται εντατικές προετοιμασίες για να εξασφαλιστεί ότι το απαιτούμενο προσωπικό, υποδομές και διαδικασίες θα υπάρχουν έως την 1η Δεκεμβρίου 2012, ημερομηνία κατά την οποία προβλέπεται ότι ο οργανισμός θα αναλάβει πλήρη επιχειρησιακή δραστηριότητα. Ο οργανισμός αυτός δεν έχει σχέση με τις προτάσεις για τη σύσταση Ευρωπαϊκού Κέντρου για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο που θα υποβάλει προσεχώς η Επιτροπή.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.