Πανεπιστήμια για το σήμερα και το αύριο


Via Scoop.itΠληροφορική & εκπαίδευση

Εργαλείο αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η διαδικασία της Μπολόνια και ο «ευρωπαϊκός χώρος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΕΧΤΕ)» αφορά 47 χώρες και αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πανεπιστημίων, τη βελτίωση της κινητικότητας των φοιτητών και τη διευκόλυνση της αναγνώρισης των ακαδημαϊκών προσόντων. Στις 13 Μαρτίου, το ΕΚ ενέκρινε έκθεση, με την οποία ζητεί αύξηση κονδυλίων και ενίσχυση της εμπλοκής ιδρυμάτων και κρατών στη διαδικασία.

Με τη διαδικασία της Μπολόνια, τα πανεπιστήμια της Ευρώπης ευθυγράμμισαν την εκπαίδευση που παρέχουν στους τρείς βασικούς κύκλους, πτυχίο, μεταπτυχιακός τίτλος, διδακτορικό. Ενίσχυσαν παράλληλα τη λεγόμενη «τρίτη αποστολή», τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που προστίθεται στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο τους. Αυτή η τρίτη αποστολή δεν είναι παρά η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων εκείνων που επιτρέπουν, ακριβώς, στο ερευνητικό και παιδευτικό τους έργο να μεταφερθεί προς όφελος όλων στην οικονομία και την κοινωνία.

Τώρα έχει έρθει η ώρα να ενισχυθεί η Μπολόνια ευθέως από τη θεσμική Ευρώπη, τα κράτη μέλη και τα ίδια τα πανεπιστήμια, για να συμβάλλει και αυτή στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων ανάπτυξης και απασχόλησης που έχει θέσει η στρατηγική «ΕΕ 2020». Η ενίσχυση της διαδικασίας «είναι απαραίτητη για την καλύτερη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς της Ένωσης και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η κρίση», σημειώνεται στην έκθεση.

Ζητείται έτσι η πλήρης αμοιβαία αναγνώριση ακαδημαϊκών προσόντων και τίτλων μέσω ευρωπαϊκού συστήματος συγκέντρωσης και μεταφοράς μορίων, η εναρμόνιση των ακαδημαϊκών προτύπων, η προώθηση της κινητικότητας και «απασχολησημότητας» των φοιτητών, η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και η προστασία της κοινωνικής συνοχής.

Τα πανεπιστήμια, σημειώνει η έκθεση έχουν ανάγκη την οικονομική στήριξη των κρατών μελών και της ΕΕ για να αλλάξουν και να βελτιώσουν την παιδεία που παρέχουν και για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει και τα κράτη μέλη να αυξήσουν τους πόρους που διαθέτουν αλλά και νέες μορφές χρηματοδότησης να αναπτυχθούν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s