Στήριξη των γυναικών στις αναπτυσσόμενες χώρες


Via Scoop.itΠληροφορική & εκπαίδευση

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2012 (08/03) αναγνωρίζει τον πρωτεύοντα ρόλο των γυναικών στην εξάλειψη της πείνας και της φτώχειας στις αγροτικές κοινότητες. Η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να αναλάβουν σημαντικότερο ρόλο στην ανάπτυξη της κοινότητάς τους.

Η ΕΕ υποστηρίζει την ισότητα των φύλων στο εσωτερικό της αλλά και εκτός των συνόρων της.

Η διασφάλιση ίσων πολιτικών, αστικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων στις γυναίκες είναι θέμα δικαιοσύνης, αλλά και ουσιώδης προϋπόθεση για την τόνωση της ανάπτυξης και τη μείωση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Για τον λόγο αυτό η ισότητα των φύλων είναι ένας από τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας που έχει θέσει ο ΟΗΕ, και στηρίζει η ΕΕ, για να βοηθηθούν οι φτωχότεροι λαοί του κόσμου.

Η ΕΕ, ως δεύτερος μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας παγκοσμίως, αποδεικνύει έμπρακτα μέσω των έργων που χρηματοδοτεί τις αξίες της και τις δεσμεύσεις της για ισότητα σε ευρεία κλίμακα.

Στο Μεξικό, η ΕΕ βοήθησε την κυβέρνηση στην μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος της χώρας, ώστε στο εξής να περιλαμβάνει νόμους κατά της άσκησης βίας στις γυναίκες.

Στην Ινδία, η ΕΕ στήριξε ένα πρόγραμμα παροχής ποιοτικής εκπαίδευσης σε όλα τα παιδιά ηλικίας 6-14 ετών. Η ενίσχυση αυτή εξασφαλίζει σε κορίτσια από περιθωριοποιημένες κοινότητες δωρεάν φοίτηση σε σχολείο και διαμονή σε οικοτροφείο.

Καταπολέμηση του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων

Χάρη στη βοήθεια της ΕΕ, χιλιάδες κορίτσια σ΄ όλο τον κόσμο σώθηκαν από τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων. Κάθε χρόνο ακρωτηριάζονται περίπου 3 εκατομμύρια κορίτσια.

Η ΕΕ συνεργάζεται με την UNICEF για την αλλαγή των κοινωνικών στερεοτύπων, προωθώντας τον διάλογο και την εκπαίδευση ατόμων που ζουν σε αγροτικές κοινότητες της Αιγύπτου, της Ερυθραίας, της Σενεγάλης και του Σουδάν.

Το κοινό πρόγραμμα οδήγησε εκατοντάδες τοπικές κοινότητες να ανακοινώσουν ότι εγκαταλείπουν την πρακτική αυτή. Η Σενεγάλη είναι πολύ κοντά στο να γίνει η πρώτη χώρα παγκοσμίως που θα καταργήσει αυτό το έθιμο.

Η ΕΕ και η UNICEF χρηματοδοτούν επίσης ένα πρόγραμμα αποθάρρυνσης των παιδικών γάμων στην Ινδία. Αν και επισήμως η πρακτική αυτή είναι παράνομη, στις φτωχότερες περιοχές της χώρας οι τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές πιέσεις αναγκάζουν πολλές οικογένειες να αψηφούν τον νόμο.

Η οικογένεια της Μπαμπλού, που ζει σε ένα χωριό στην επαρχία Ρατζαστάν της Ινδίας, είχε συμφωνήσει υπό την πίεση της τοπικής κοινωνίας να παντρέψει το κορίτσι όταν θα γινόταν 13 ετών.

Ωστόσο, χάρη στο πρόγραμμα EE-UNICEF, ο πατέρας της Μπαμπλού πείστηκε ότι ήταν προς το συμφέρον της οικογένειας να αφήσει την κόρη του να συνεχίσει τις σπουδές της.

«Δεν ήθελα να παντρευτώ», λέει η Μπαμπλού. «Πιστεύω ότι η ζωή μου θα καταστρεφόταν εντελώς».

Περισσότερα για την ΕΕ και την ισότητα των φύλων στο πλαίσιο της αναπτυξιακής βοήθειας English (en)

Η ΕΕ και οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας English (en)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s