Ημέρα της Γυναίκας… και στους μισθούς


Via Scoop.itΠληροφορική & εκπαίδευση

Η φετινή ευρωπαϊκή Ημέρα τις Γυναίκας εορτάζεται σήμερα. Είναι η ημέρα στην οποία η Ευρωπαία εργαζόμενη φθάνει στο εισόδημα που είχαν οι άνδρες την 31η Δεκεμβρίου 2011…. Η ισότητα ανδρών – γυναικών είναι μια από τις βασικότερες αρχές της Ένωσης ήδη από 1957 όταν η ισότητα στις αμοιβές ανδρών και γυναικών περιελήφθη στη Συνθήκη της Ρώμης. Ωστόσο, οι διαφορές παραμένουν και σήμερα, 55 χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση της μισθολογικής ισότητας ανδρών και γυναικών στην Ενωμένη Ευρώπη, τα στοιχεία αποκαλύπτουν μια αρκετά διαφορετική εικόνα…

Η μέση διαφορά μεταξύ των ωριαίων αποδοχών ανδρών και γυναικών είναι γνωστό ως το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων.

Το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη διάκριση και τις ανισότητες στην αγορά εργασίας οι οποίες, στην ουσία, επηρεάζουν κυρίως γυναίκες. Οι αιτίες τους είναι σύνθετες και συχνά αλληλένδετες. Επισκεφθείτε αυτές τις σελίδες για να καταλάβετε γιατί υπάρχει το χάσμα και να μάθετε περισσότερα για τη δουλειά που κάνει η ΕΕ για να το κλείσει.

Αγόρι ή κορίτσι, ίσες ευκαιρίες;

Αγόρι ή κορίτσι, ίσες ευκαιρίες;Αυτά τα μωρά γεννιούνται με ίσες ευκαιρίες αλλά οι προσδοκίες για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους πορεία διαφέρουν. Όταν πλέον μεγαλώσουν, το αγόρι θα βγάζει κατά μέσο όρο 17% περισσότερα από το κορίτσι.

Η εργασία μας αξίζει το ίδιο;

Η εργασια μας αξιζει το ιδιο;Οι γυναίκες έχουν εξίσου υψηλά ή και υψηλότερα προσόντα από τους άνδρες αλλά συχνά οι δεξιότητές τους δεν αναγνωρίζονται εξίσου και η επαγγελματική τους ανέλιξη είναι βραδύτερη. Αποτέλεσμα: μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων 17 % κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ύπαρξη παιδιού θα ζημιώσει την καριέρα μου;

Η υπαρξη παιδιου θα ζημιώσει την καριερα μου;Οι οικογενειακές ευθύνες δεν μοιράζονται εξίσου. Έτσι, οι γυναίκες διακόπτουν πιο συχνά την καριέρα τους και συχνά δεν επιστρέφουν σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Έτσι, οι αποδοχές τους είναι κατά μέσο όρο 17 % χαμηλότερες από ό,τι των ανδρών.

Ίδια εργασία, ίδια σύνταξη;

Ιδια εργασία, ίδια σύνταξη;Οι αποδοχές μιας γυναίκας σε όλη τη διάρκεια της ζωής της είναι κατά μέσο όρο 17 % χαμηλότερες από ό,τι ενός άνδρα. Όταν συνταξιοδοτηθεί, οι χαμηλότερες αποδοχές θα έχουν ως αποτέλεσμα μικρότερη σύνταξη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες να πλήττονται από τη φτώχεια στην τρίτη ηλικία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s