Ελλάδα: Συζήτηση στο ΕΚ για τις περικοπές και τις προοπτικές ανάπτυξης


Via Scoop.itΠληροφορική & εκπαίδευση
Η επικείμενη σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις 1 και 2 Mαρτίου πρέπει να ασχοληθεί με το ζήτημα της ανάπτυξης, τόνισαν οι ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια της πρωινής συζήτησης στην ολομέλεια (15/2) με εκπροσώπους τους Συμβουλίου και της Επιτροπής. Πολλοί ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες του ΕΚ εξέφρασαν σκεπτικισμό και ανησυχία σχετικά με τις πρόσφατες προτάσεις της τρόικας για την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα.

«Η σύνοδος κορυφής του Μαρτίου δεν θα είναι μία συνηθισμένη σύνοδος», δήλωσε ο Δανός Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Nicolai Wammen. Ο ίδιος δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό εξάμηνο και το προσφάτως εγκριθέν πακέτο των έξι νομοθετημάτων για την οικονομική διακυβέρνηση θα επιταχύνουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημιουργία «ανταγωνιστικότητας, απασχόλησης και μιας πιο πράσινης οικονομίας».

Εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, o Maroš Šefčovič προειδοποίησε ότι «η ανάπτυξη βρίσκεται σε τέλμα». Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα της ανεργίας των νέων και είπε ότι η Επιτροπή θα επισκεφθεί τις οκτώ χώρες που πλήττονται περισσότερο προκειμένου να διαπιστώσει πώς θα μπορούσαν να κάνουν καλύτερη χρήση των κοινοτικών κονδυλίων.

Η εμπιστοσύνη αποτελεί θεμέλιο για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και για την ίδια την ΕΕ, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ, Joseph Daul (Γαλλία). Θα πρέπει να υπάρξει φορολογική ελάφρυνση για τις επιχειρήσεις με αντάλλαγμα τη δέσμευσή τους για προσλήψεις περισσότερων νέων ανθρώπων, ανέφερε ο ίδιος. «Χρειαζόμαστε καλύτερη διακυβέρνηση της ευρωζώνης και αποφυγή αντιφατικών δηλώσεων», προσέθεσε, αναφερόμενος στην πρόσφατη δήλωση της Επιτρόπου Neelie Kroes «ότι η ευρωζώνη μπορεί να επιβιώσει χωρίς την Ελλάδα».

Επ’ αυτού, ο κ. Šefčovič δήλωσε ότι «Η Επιτροπή είναι ο καλύτερος σύμμαχος της Ελλάδας» υπογραμμίζοντας ότι «θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης».

«Η τρόικα επιδεινώνει την κατάσταση στην Ελλάδα (…) και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για κοινωνικό διάλογο», δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Hannes Swoboda (Αυστρία), ο οποίος προειδοποίησε ότι οι μειώσεις των κατώτατων μισθών θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ύφεση και μεγαλύτερη φτώχεια.

«Η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε πολλά, αλλά έπραξε ελάχιστα», δήλωσε εκ μέρους της ομάδας των Φιλελευθέρων ο Alexander Graf Lambsdorff (Γερμανία). Ζήτησε να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα και να ιδιωτικοποιηθούν τα λιμάνια και οι επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας, διότι «το ελληνικό κράτος είναι πολύ μεγάλο».

Ο επικεφαλής των Πρασίνων Daniel Cohn-Bendit (Γαλλία) απέρριψε την άποψη ότι η Ελλάδα έχει μείνει άπραγη, λαμβάνοντας υπόψη τα προηγούμενα μέτρα λιτότητας. Στη συνέχεια παρομοίασε την τρόικα με «νεοφιλελεύθερο ταλιμπάν» και επέκρινε το γεγονός ότι επέμεινε στις περικοπές των συντάξεων αντί των αμυντικών δαπανών όπως είχε αρχικώς προταθεί από την ελληνική κυβέρνηση.  Η στρατηγική της Επιτροπής για το 2020, σύμφωνα πάντα με τον Daniel Cohn-Bendit, αρχίζει να μοιάζει με «παραμύθι».

«Οι σύνοδοι κορυφής της ΕΕ μοιάζουν πλέον με πολιτικό τελετουργικό», δήλωσε ο Martin Callanan, επικεφαλής της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ο οποίος υποστήριξε ότι η λιτότητα δεν καταφέρνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των οικονομολόγων ή των αγορών. Κανείς δεν πίστευε ότι τα μέτρα στην Ελλάδα θα μπορούσαν να αποδώσουν, ακόμα και οι Έλληνες βουλευτές που τα ψηφίσαν την περασμένη Κυριακή, σχολίασε ο κ.  Callanan. Τέλος  υποστήριξε ότι μακροπρόθεσμα η οικονομική μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη, αλλά βραχυπρόθεσμα μόνο η πτώχευση και η υποτίμηση θα περισώσει κάτι από την ελληνική οικονομία.

Η επιβολή των περικοπών και η χρηματοοικονομική κερδοσκοπία επιδεινώνουν την κατάσταση, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Lothar Bisky (Γερμανία). «Χρειαζόμαστε βιώσιμη ανάπτυξη», είπε, και κάλεσε την ΕΚΤ να επιτρέψει στις χώρες να επωφεληθούν από πιο ευνοϊκά επιτόκια.

Η Ελλάδα διοικείται από την τρόικα, και όχι δημοκρατικά, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας της Ευρώπης ελευθερίας και δημοκρατίας, Nigel Farage (Ηνωμένο Βασίλειο). Υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία ωθείται σε ένα «σπιράλ θανάτου» και δήλωσε ότι οι πολιτικές της τρόικας δεν επιλύουν τα βασικά προβλήματα της χώρας, όπως την ανεργία των νέων, αντιθέτως, οδηγούν την Ελλάδα σε επανάσταση. Ο Nigel Farage κατέληξε λέγοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να γυρίσει στη δραχμή.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.