Ευρωβαρόμετρο: έχουν αυξηθεί τα επίπεδα της διαφθοράς;


Via Scoop.itΠληροφορική & εκπαίδευση
Πηγή φωτό: freedigitalphotos.net.

Η διαφθορά παραμένει σοβαρότατο πρόβλημα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φαίνεται ότι τα επίπεδα αυξήθηκαν κατά τα τελευταία τρία έτη, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, η οποία δημοσιεύεται σήμερα από την Επιτροπή.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων συνεχίζουν να θεωρούν τη διαφθορά σοβαρότατο πρόβλημα και πιστεύουν ότι υφίσταται σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης. Οκτώ τοις εκατό των ερωτηθέντων απάντησαν ότι, τον προηγούμενο χρόνο, τους ζητήθηκε ρητά ή έμμεσα να καταβάλουν χρηματικό δώρο.   Η διαφθορά εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Ενώ η φύση και το πεδίο της διαφέρουν από το ένα στο άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, η διαφθορά βλάπτει το σύνολο της ΕΕ από την άποψη ότι μειώνει τα επίπεδα των επενδύσεων, δυσχεραίνει την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και έχει αρνητικές επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά. Υπολογίζεται ότι το οικονομικό κόστος της διαφθοράς στην ΕΕ ανέρχεται σε περίπου 120 δισεκατ. ευρώ ετησίως.

Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου διεξήχθη στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, τον Σεπτέμβριο του 2011. Τα βασικά πορίσματα είναι τα εξής:

  • Η πλειοψηφία (74%) των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η διαφθορά αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στη χώρα τους. Περίπου οι μισοί Ευρωπαίοι (47%) πιστεύουν ότι το επίπεδο της διαφθοράς στη χώρα τους έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία έτη.
  • Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η διαφθορά υφίσταται στο πλαίσιο τοπικών (76%), περιφερειακών (75%) και εθνικών (79%) οργάνων.
  • Οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η δωροδοκία και η κατάχρηση θέσεων εξουσίας υφίστανται σε όλους τους τομείς των δημόσιων υπηρεσιών. Αυτοί για τους οποίους θεωρείται πιθανότερο να εμπλακούν σε τέτοιες δραστηριότητες είναι οι εθνικοί πολιτικοί (57%) και οι υπάλληλοι που αναθέτουν τις δημόσιες συμβάσεις (47%).
  • 40% των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι η πολύ στενή σχέση μεταξύ επιχειρήσεων και πολιτικών συμβάλλει στη διαφθορά. Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στη διαφθορά είναι η αδράνεια των πολιτικών (36%) και η έλλειψη διαφάνειας στον τρόπο με τον οποίο δαπανάται το δημόσιο χρήμα (33%). Η πλειοψηφία (68%) θεωρεί ότι δεν υπάρχει επαρκής διαφάνεια και επιτήρηση της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων.
  • Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων (70%) θεωρεί ότι η διαφθορά είναι αναπόφευκτη και ότι υφίσταται ανέκαθεν. Τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων (67%) πιστεύουν ότι η διαφθορά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της επιχειρηματικής νοοτροπίας της χώρας τους.
  • Στην πλειοψηφία τους (67%), οι Ευρωπαίοι δηλώνουν ότι δεν επηρεάζονται προσωπικά από τη διαφθορά στην καθημερινή τους ζωή. Μόνον μια μειοψηφία (29%) δηλώνει ότι επηρεάζεται προσωπικά. Από ένα ακόμη μικρότερο ποσοστό (8%) ζητήθηκε ρητά ή έμμεσα να καταβάλει χρηματικό δώρο τον προηγούμενο χρόνο.
  • Αν οι Ευρωπαίοι έρθουν αντιμέτωποι με μία υπόθεση διαφθοράς, το πιθανότερο είναι ότι θα εμπιστευτούν την αστυνομία (42%) και το δικαστικό σύστημα (41%) για να τους βοηθήσει και το λιγότερο πιθανό είναι να εμπιστευτούν τους πολιτικούς εκπροσώπους τους (6%).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s