11/2: Ημέρα για το 112, νέα εκστρατεία


Via Scoop.itΠληροφορική & εκπαίδευση

Είτε πηγαίνουν διακοπές για σκι, σε οικογενειακές εξορμήσεις, σε επαγγελματικά ταξίδια ή στις φετινές θερινές αθλητικές εκδηλώσεις, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λονδίνο ή το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Euro 2012 της UEFA στην Πολωνία και την Ουκρανία, εκατομμύρια Ευρωπαίοι και επισκέπτες χρειάζονται πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μέσα και έξω από την πατρίδα τους. Και όμως, ποσοστό μόλις 34% των τακτικών ταξιδιωτών και 26% του συνόλου των Ευρωπαίων γνωρίζει ότι το 112 αποτελεί τον ενιαίο αριθμό έκτακτης ανάγκης που μπορεί να καλέσει, τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό, όταν αντιμετωπίζει προβλήματα.

Το 112 είναι ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης, που είναι προσβάσιμος δωρεάν από σταθερά και κινητά τηλέφωνα παντού στην ΕΕ. Το 112 συνδέει τον καλούντα με την αρμόδια υπηρεσία έκτακτης ανάγκης (τοπική αστυνομία, πυροσβεστική ή ασθενοφόρα) και διατίθεται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Το 112 λειτουργεί τώρα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ παράλληλα με τους υφιστάμενους εθνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης (όπως το 999 ή το 110). Η Δανία, η Φινλανδία, οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Ρουμανία και η Μάλτα, αποφάσισαν επίσης να ορίσουν το 112 ως τον μοναδικό ή τον κύριο εθνικό τους αριθμό έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, το 112 χρησιμοποιείται και σε χώρες εκτός ΕΕ, όπως στην Κροατία, το Μαυροβούνιο και την Τουρκία. Η Ουκρανία έχει επίσης δεσμευτεί για την εισαγωγή του εν λόγω αριθμού στις πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες ποδοσφαίρου του Euro 2012 (Ντόνετσκ, Χάρκιβ, Κίεβο και Λβιβ) μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος.

Η έρευνα του Ευρωβαρομέτρου που δημοσιεύτηκε σήμερα δείχνει στασιμότητα της γνώσης των ευρωπαίων όσον αφορά την διαθεσιμότητα του 112 στη χώρα τους και στα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό, οι αντιπρόεδροι Kallas και Kroes έστειλαν επιστολή στις κυριότερες μεταφορικές εταιρείες στις 27 Ιανουαρίου 2012 με την οποία τους καλούν να ενημερώσουν τους επιβάτες για τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112. Υποστηρίζεται επίσης από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα 112. Οι εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας– γνωστές ως apps – είναι λογισμικό υπολογιστών που αναπτύχθηκε για κινητά τηλέφωνα και βοηθά τους χρήστες να ολοκληρώσουν μια εργασία. Μπορούν να προ-εγκατασταθούν σε κινητά από τους κατασκευαστές και είναι διαθέσιμα για αγορά και τηλεφόρτωση μέσω «καταστημάτων app».

Σε μια έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του 112 σε κάθε κράτος μέλος (που επίσης δημοσιεύθηκε σήμερα) προβάλλεται εικόνα της σημερινής κατάστασης ως προς το πλήθος γλωσσών στις οποίες μπορούν να απαντήσουν τα κέντρα διαχείρισης κλήσεων 112.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s