Ντόπινκ, διαφθορά και βία: οι τρείς πληγές του αθλητισμού


Via Scoop.itΠληροφορική & εκπαίδευση

Ο αθλητισμός παραμένει ένα από πεδία στα οποία οι αρμοδιότητες των κρατών μελών είναι πολύ ευρύτερες από εκείνες της Ένωσης, , ωστόσο η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, του παράνομου στοιχήματος και της βίας, όπως επισημαίνει έκθεση Ισπανού ευρωβουλευτή, που θα συζητηθεί στην ολομέλεια του ΕΚ.

Η Συνθήκη της Λισαβόνας διεύρυνε κάπως τις αρμοδιότητες της ΕΕ στον αθλητισμό και η μη νομοθετικού χαρακτήρα έκθεση, η πρώτη του είδους της στο ΕΚ προτείνει μεταξύ άλλων μέτρα για την καταπολέμηση της βίας και την ενθάρρυνση της άθλησης.

«Φερ Πλέι» μέσα και έξω από τα γήπεδα

Σύμφωνα με την έκθεση υπάρχει μια ολόκληρη σειρά κατασταλτικών μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο:

  • H διακίνηση σκευασμάτων ντόπινγκ, το «στήσιμο» αγώνων, το παράνομο στοίχημα, το ξέπλυμα μαύρου «αθλητικού» χρήματος θα μπορούσαν να γίνουν κακουργηματικού χαρακτήρα παραβάσεις σε όλα τα κράτη μέλη.
  • Θα μπορούσε να δημιουργηθεί πανευρωπαϊκή «μαύρη λίστα» ατόμων στα οποία έχει απαγορευθεί η παρακολούθηση αγώνων
  • Τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να ανταλλάσσουν πληροφορίες για γνωστούς χούλιγκαν και να τους απαγορεύουν έτσι την παρακολούθηση αγώνων σε όλη την Ένωση.

Αθλητισμός για όλους

Για να έρθει ο αθλητισμός πιο κοντά στον μέσο Ευρωπαίο προτείνεται να απαγορευθεί η αποκλειστική αναμετάδοση από ελάχιστα μέσα των σημαντικότερων αγώνων και αθλητικών συναντήσεων, ενώ τα έσοδα των αναμεταδόσεων θα πρέπει να κατανέμονται πιο «δημοκρατικά» μεταξύ αθλημάτων. Οι δε εταιρίες στοιχημάτων θα πρέπει να υποχρεωθούν να συμβάλλουν στη χρηματοδότηση του μαζικού αθλητισμού. Η έκθεση προχωρά και σε πιο συμβολικού χαρακτήρα προτάσεις όπως είναι η θέσπιση «ευρωπαϊκής ημέρας αθλητισμού» και ετήσιας «αθλητικής πρωτεύουσας της Ευρώπης» στο πρότυπο της πολιτιστικής πρωτεύουσας, ενώ θα μπορούσε να δημιουργηθεί πρόγραμμα ανταλλαγής νέων αθλητών μεταξύ των κρατών μελών αντίστοιχο του προγράμματος «Έρασμος» για τους φοιτητές.

Πηγή: Ε.Κ. Φωτό: Φίλαθλοι και «φίλαθλοι» στο στάδιο Καραϊσκάκη, στον αγώνα Ελλάδας-Κροατίας στις 7 Οκτωβρίου 2011 ©BELGAEPA/ALKIS KONSTANTINIDIS

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.