Μεγαλύτερη δυνατότητα λόγου…


… στη χάραξη ευρωπαϊκής πολιτικής: η Επιτροπή παρατείνει τις δημόσιες διαβουλεύσεις σε 12 εβδομάδες και δημιουργεί νέα «υπηρεσία ειδοποίησης».

Από την 1η Ιανουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει στους πολίτες, στις επιχειρήσεις και στις μη κυβερνητικές οργανώσεις προθεσμία τουλάχιστον 12 εβδομάδων για να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους ως προς τα σχέδια νέων πολιτικών και νομοθεσίας, έναντι των 8 εβδομάδων προηγουμένως. Έτσι θα καταστεί ευκολότερο γι’ αυτούς να συμμετέχουν στην χάραξη πολιτικής της ΕΕ σε αρχικό στάδιο. Η Επιτροπή δημιούργησε επίσης μια υπηρεσία ειδοποίησης για προσεχείς πρωτοβουλίες: οι οργανώσεις που έχουν καταχωριστεί στο Μητρώο Διαφάνειας, μπορούν να εγγραφούν σ’ αυτήν την υπηρεσία ειδοποίησης για να λαμβάνουν έγκαιρες πληροφορίες σχετικά με τους χάρτες πορείας νέων πρωτοβουλιών στους τομείς ενδιαφέροντός τους περίπου έναν χρόνο πριν από την έγκρισή τους.

Η Επιτροπή ελπίζει ότι η παρατεταμένη περίοδος διαβουλεύσεων και η νέα υπηρεσία ειδοποίησης θα αυξήσουν τη συμμετοχή στις διαβουλεύσεις της, ειδικότερα των ομάδων εκείνων οι οποίες δεν εκπροσωπούνταν αρκετά μέχρι τώρα. Για παράδειγμα, ομοσπονδίες ΜΜΕ θα διαθέτουν τώρα περισσότερο χρόνο για να οργανώνονται και να διαβουλεύονται με τα μέλη τους σχετικά με τον τρόπο κατά τον οποίο η νέα πρόταση πολιτικής μπορεί να έχει επιπτώσεις στις μικρές επιχειρήσεις.

Με την πολιτική της για «έξυπνη ρύθμιση» η Επιτροπή αποσκοπεί στο να εξασφαλίσει τη συμμετοχή των πολιτών και των επιχειρήσεων στη νομοθετική διαδικασία, ώστε να είναι βέβαιη ότι λαμβάνει υπόψη όλα τα σχετικά στοιχεία και τις ανησυχίες κατά τον σχεδιασμό νομοθετικής πρότασης.

Περισσότερες πληροφορίες:

Βλ. τρέχουσες δημόσιες διαβουλεύσεις (Η φωνή σας στην Ευρώπη)

Βλ. προσεχείς πρωτοβουλίες της Επιτροπής (Χάρτες πορείας)

Εγγραφείτε στον Χάρτη πορείας της υπηρεσίας ειδοποίησης (Μητρώο Διαφάνειας)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.