Ευρωπαϊκή εκστρατεία για την ασφάλεια των παιχνιδιών των παιδιών μας


[vodsch 1281]

Τα Χριστούγεννα o Άγιος Βασίλης έχει πολύ δουλειά. Έχει να ετοιμάσει το έλκηθρο, να ταΐσει τους ταράνδους του, να ελέγξει μήπως έχει ξεχάσει κάποιο από τα παιδάκια στη λίστα του… και να βεβαιωθεί ότι τα παιχνίδια που έχει αγοράσει είναι όχι μόνο ωραία αλλά και ασφαλή! Φέτος, το έργο του θα είναι ακόμη πιο εύκολο από ό,τι πριν: από τον Ιούλιο του 2011, τα παιχνίδια που πωλούνται στην ΕΕ πρέπει να ικανοποιούν τους αυστηρότερους κανόνες στον κόσμο.

Παιχνίδι και ασφάλεια είναι ο καλύτερος συνδυασμός, αλλά δυστυχώς δεν συνυπάρχουν πάντα! Η ασφάλεια ενός παιχνιδιού δεν εξαρτάται μόνο από το πώς είναι φτιαγμένο αλλά και από το πώς χρησιμοποιείται και από την ηλικία του παιδιού. Τι πρέπει να προσέχετε ως γονείς για να είστε βέβαιοι ότι το παιχνίδι είναι ασφαλές για το παιδί σας; Για να μπορέσει να παρέχει μερικές καλές συμβουλές, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Antonio Tajani εγκαινιάζει την Eυρωπαϊκή εκστρατεία για την ασφάλεια των παιχνιδιών, που έχει ως σκοπό να δείξει με ποιο τρόπο εξασφαλίζουμε ότι τα παιχνίδια που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι ασφαλή και πώς να τα χρησιμοποιούμε με ασφάλεια. Ένα βιντεοκλίπ που θα προβάλλεται στους τηλεοπτικούς σταθμούς της Ευρώπης εξηγεί τα θέματα αυτά· παράλληλα, θα κυκλοφορήσει και μια κάρτα με οδηγίες ασφάλειας που θα δίνεται στους καταναλωτές σε όλη την ΕΕ όταν αγοράζουν παιχνίδια.

Κατάλογος των κρατών μελών και των καταστημάτων που συμμετέχουν στην εκστρατεία

Τι πρέπει να θυμάστε όταν αγοράζετε παιχνίδια:

Μην αγοράζετε ποτέ παιχνίδια που δεν έχουν τη σήμανση CE

Με τη σήμανση CE ο κατασκευαστής δηλώνει ότι το παιχνίδι συμμορφώνεται με όλους τους εφαρμοστέους κανόνες ασφάλειας της ΕΕ, οι οποίοι είναι από τους αυστηρότερους στον κόσμο.

Μην αγοράζετε παιχνίδια με μικρά αποσπώμενα μέρη για παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών

Ο πνιγμός είναι ένας ιδιαίτερος κίνδυνος για παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών, διότι τείνουν να βάζουν τα πάντα στο στόμα τους! Τα παιχνίδια με το σύμβολο αυτό δεν είναι κατάλληλα για παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών.

Να διαβάζετε όλες τις προειδοποιήσεις και τις οδηγίες χρήσης

Διαβάστε τις συστάσεις σχετικά με την ηλικία για την οποία είναι ενδεδειγμένο το παιχνίδι και τις συστάσεις για την ασφαλή χρήση του. Βεβαιωθείτε ότι το παιχνίδι είναι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού –να σκέφτεστε την ιδιοσυγκρασία, τις συνήθειες και τη συμπεριφορά του παιδιού, όταν αγοράζετε ένα παιχνίδι.

Να προσέχετε τα παιδιά ενόσω παίζουν

Βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια λειτουργούν όπως ακριβώς θα έπρεπε και ότι είναι κατάλληλα για την ηλικία και τις ικανότητες του παιδιού. Αν επιβλέπετε τα παιδιά όσο παίζουν κι εσείς διασκεδάζετε και τα παιδιά είναι ασφαλή!

Να αγοράζετε παιχνίδια πάντα από αξιόπιστα καταστήματα και αξιόπιστα διαδικτυακά σημεία πώλησης

Προσέχουν τα παιχνίδια που πωλούν και συνήθως δέχονται επιστροφές. Ελέγχετε προσεκτικά τα μεταχειρισμένα παιχνίδια που αγοράζετε και τα παιχνίδια που σας προσφέρουν οι φίλοι σας. Επειδή είναι παλαιότερα, ενδέχεται να μην ικανοποιούν τα τρέχοντα πρότυπα ασφάλειας.

Να αναφέρετε πάντα κάθε πρόβλημα ασφάλειας που παρουσιάζει κάποιο παιχνίδι στον κατασκευαστή ή στο κατάστημα λιανικής πώλησης από όπου το αγοράσατε.

Κάρτες με οδηγίες ασφάλειας στα καταστήματα

Σε πολλά καταστήματα παιχνιδιών στη Γερμανία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Αυστρία θα διατίθενται κάρτες με οδηγίες ασφάλειας για τα παιχνίδια.

Σύνδεσμος στις κάρτες

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.