Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού (20ή Νοεμβρίου)


Κάθε χρόνο τα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης της ΕΕ προσφέρουν την ευκαιρία σε 400.000 νέους περίπου να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους μέσω διεθνών ανταλλαγών. Με το πρόγραμμα Comenius η ΕΕ παρέχει επιχορηγήσεις σε σχολεία και σε εκπαιδευτικούς για να οργανώνουν συμπράξεις και ανταλλαγές με σχολεία σε άλλες χώρες. Επιπλέον, το πρόγραμμα δράσης της ΕΕ «Νεολαία σε Δράση» προσφέρει στους εφήβους την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διακρατικές ανταλλαγές νέων, με σκοπό να τους βοηθήσει να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και να γνωρίσουν διαφορετικές κουλτούρες. Το «Erasmus για όλους», το νέο πρόγραμμα της Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει τις επιτυχημένες αυτές πρωτοβουλίες, αυξάνοντας σημαντικά τη χρηματοδότηση για σπουδές, κατάρτιση και εθελοντισμό στο εξωτερικό.

Η επίτροπος κ. Βασιλείου προασπίζεται σθεναρά τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και των ευκαιριών για όλους τους νέους, ανεξαρτήτως μόρφωσης και υποβάθρου. Η εκστρατεία της με τίτλο «H Ευρώπη αγαπά το διάβασμα», που είναι μια σειρά αναγνωστικών εκδηλώσεων σε όλη την Ευρώπη, στις οποίες συμμετέχουν παιδιά, έφηβοι και ενήλικοι βοηθά στην ευαισθητοποίηση του κοινού για το θέμα του γραμματισμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βοηθά επίσης τα κράτη μέλη της ΕΕ να αντιμετωπίσουν προβλήματα που είναι κοινά, όπως η μείωση του αριθμού των ατόμων που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο, η αύξηση των βασικών δεξιοτήτων και η βελτίωση των υπηρεσιών προσχολικής εκπαίδευσης με σκοπό την ανάπτυξη εκπαιδευτικών συστημάτων προς όφελος όλων των παιδιών.

Η Επιτροπή εισήγαγε επίσης πρώτη το πρόγραμμα ηλεκτρονική αδελφοποίησης (eTwinning) για τη δημιουργία μιας διαδικτυακής κοινότητας σχολείων, η οποία παρέχει στα παιδιά μια ευρωπαϊκή μαθησιακή εμπειρία σε ασφαλές διαδικτυακό περιβάλλον ( www.etwinning.net ).

Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού ανακηρύχθηκε από τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1954 και τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.