Ανακαλύψτε πως οι επιστήμονες εξιχνιάζουν έναν μυστηριώδη φόνο και σκαρφαλώστε σαν τον Σπάιντερμαν


Όπως γνωρίζει κάθε θαυμαστής του Σέρλοκ Χολμς, του Ηρακλή Πουαρώ και της Λίζμπετ Σαλάντερ, απαιτείται επίπονη ερευνητική εργασία για την εξιχνίαση του μυστηρίου ενός φόνου. Κατά τη διάρκεια της φετινής έκτης «Νύχτας των ερευνητών» της ΕΕ, που πραγματοποιείται σε περισσότερες από 320 ευρωπαϊκές πόλεις στις 23 Σεπτεμβρίου, τα μελλοντικά «λαγωνικά» θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με εγκληματολόγους στην Κρακοβία (Πολωνία) για να λύσουν το αίνιγμα ενός φόνου και να ανακαλύψουν τον ένοχο με τη βοήθεια δοκιμής DNA και διάπλασης του ψυχολογικού προφίλ του δράστη. Eφέτος, μεταξύ άλλων σημαντικών εκδηλώσεων, περιλαμβάνεται και παρουσίαση από επιστήμονες στη Λευκωσία (Κύπρος) που θα εξηγήσουν τον τρόπο με τον οποίο η ικανότητα του Σπάιντερμαν να ανεβαίνει κάθετους τοίχους μπορεί να επιτευχθεί στην πραγματική ζωή με τη χρήση τεχνολογίας σωματιδίων «νανοϋλικών». Στη Ρώμη, εν τω μεταξύ, επισκέπτες στο Πλανητάριο θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν μικρούς ανεμοστρόβιλους με σκοπό να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο συμβαίνουν αυτά τα φυσικά φαινόμενα. Εκατοντάδες ερευνητές από διάφορους επιστημονικούς τομείς θα προβάλουν το έργο τους στο κοινό και θα καταδείξουν τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας στην καθημερινή ζωή μας. Η νύχτα των ερευνητών χρηματοδοτείται μέσω των «Δράσεων Μαρία Κιουρί» της ΕΕ, που προωθούν την κινητικότητα, την κατάρτιση και την εξέλιξη της σταδιοδρομίας των ερευνητών. Η πρωτοβουλία προσέλκυσε 600.000 επισκέπτες σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι επισκέπτες των εκδηλώσεων της «Νύχτας των ερευνητών» θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ερευνητικές εγκαταστάσεις που, συνήθως, δεν είναι ανοιχτές για το κοινό, συμπεριλαμβανομένων των εργαστηρίων και των ερευνητικών κέντρων, να χρησιμοποιήσουν τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες και όργανα με την καθοδήγηση επιστημόνων, να συμμετάσχουν σε πειράματα, διαγωνισμούς και κουίζ και να παρακολουθήσουν επιδείξεις και προσομοιώσεις.

Εκατοντάδες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη – βλ. παράρτημα 1 για περισσότερες σημαντικές εκδηλώσεις ή κάντε κλικ εδώ για να ανακαλύψετε μια εκδήλωση κοντά σας. Η προστιθέμενη αξία που η έρευνα και η καινοτομία προσδίδουν στην κοινωνία και την οικονομία αναγνωρίστηκε από καιρό από την ΕΕ, η οποία επενδύει περισσότερα από 50 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2007-2013. Η Επιτροπή πρότεινε πρόσφατα τη διάθεση 80 δισ. ευρώ για ερευνητικά σχέδια για την περίοδο 2014-2020 ώστε να ενισχυθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας και η Ευρώπη να καταστεί πιο ανταγωνιστική.

Ιστορικό

Τι είναι η «Νύχτα των ερευνητών»;

Η «Νύχτα των ερευνητών» είναι μια από τις πιο δημοφιλείς πρωτοβουλίες της ΕΕ που απευθύνεται στο ευρύ κοινό – ιδίως σε οικογένειες, νέους και άτομα που μπορεί να μη θεωρούν τους εαυτούς τους θαυμαστές της επιστήμης. Ο σκοπός της είναι να γίνει αισθητή η επιστήμη με διασκεδαστικό τρόπο.

Η ΕΕ επένδυσε 16,5 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη της νύχτας των ερευνητών από το 2005 και μετά. Οι εκδηλώσεις προσέλκυσαν 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες σε 5 έτη και προσέγγισαν αρκετά εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους μέσω εκστρατειών ευαισθητοποίησης. Η ΕΕ συνεισέφερε 4 εκατομμύρια ευρώ στη «Νύχτα των ερευνητών» του 2010, που συγκέντρωσε 600 000 άτομα σε εκδηλώσεις που συνδέονται με την επιστήμη, ενώ θα παράσχει παρόμοιο ποσό και εφέτος.

Ποιος είναι ο σύνδεσμος με την έρευνα;

Μεταξύ 2007 και 2013 η ΕΕ δαπανά περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια ευρώ για έρευνα μέσω του έβδομου ερευνητικού προγράμματος-πλαισίου (7ο ΠΠ). Από το ποσό αυτό, 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ διατίθενται στις «Δράσεις Μαρία Κιουρί» και 309 εκατομμύρια ευρώ στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας. Το2012 η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χορηγήσει 7 δισεκατομμύρια ευρώ για υποστήριξη της έρευνας.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», τα κράτη μέλη δεσμεύτηκαν να διαθέσουν το 3 % του ΑΕγχΠ τους για έρευνα έως το 2020 (1 % από δημόσια χρηματοδότηση και 2 % από επιχειρηματική επένδυση). Περαιτέρω αυξήσεις θα καταστούν αναγκαίες, αν θέλουμε η ΕΕ να επιτύχει τον στόχο αυτό, γεγονός που θα δημιουργήσει έως και 3,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και σχεδόν 800 δισεκατομμύρια ευρώ σε συμπληρωματικό ετήσιο ΑΕγχΠ.

Τι ποσό θα δαπανήσει η Ευρώπη για την έρευνα στα επόμενα έτη;

Στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ανάπτυξη και την απασχόληση «Ευρώπη 2020», η Ευρώπη θα εξακολουθήσει να επενδύει περισσότερο στην έρευνα. Για την επόμενη περίοδο δαπανών (2014-2020) η Επιτροπή προτείνει αύξηση 46 % στη χρηματοδότηση έως τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με τα 55 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2007-13. Βάσει της πρότασης αυτής, το μερίδιο της έρευνας και της καινοτομίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ θα αυξηθεί σε περίπου 8,5 %, σε σύγκριση με το 6,7 % το 2013.

Εντός του τρέχοντος έτους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει πιο ενδελεχείς προτάσεις για το νέο πρόγραμμά της έρευνας και καινοτομίας, το πρόγραμμα «Ορίζων 2020», το οποίο θα περιλάβει τις «Δράσεις Μαρία Κιουρί» και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας.

Περισσότερες πληροφορίες στον δικτυακό τόπο Marie Curie και στην Πύλη για συμμετέχοντες (Participant Portal):

http://ec.europa.eu/mariecurieactions

http://ec.europa.eu/research/participants/portal

Παράρτημα 1 – Σημαντικές εκδηλώσεις σε πόλεις

Λονδίνο (ΗΒ)

Ένας εικονικός φόνος θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας. Ερευνητές και κοινό που παρακολουθούν την εκδήλωση θα συλλέξουν αποδεικτικά στοιχεία στον τόπο του εγκλήματος και θα συμμετάσχουν σε έρευνα παρόμοια με εκείνη που διεξάγεται από εγκληματολόγους στην καθημερινή εργασία τους. Η λήψη αποτυπωμάτων και άλλες τεχνικές ταυτοποίησης θα συμβάλλουν στην εξιχνίαση του φόνου.

Ρώμη (Ιταλία)

Μια κυλινδρική μηχανή ύψους δύο μέτρων ειδικά κατασκευασμένη για τη νύχτα των ερευνητών θα επιτρέψει στους επισκέπτες του Πλανηταρίου να δημιουργήσουν μικρούς ανεμοστρόβιλους και να κατανοήσουν πώς συμβαίνουν αυτά και άλλα φυσικά φαινόμενα. Θα επιδειχθεί επίσης ανάλυση DNA παρόμοια με εκείνη που διεξάγεται σε πραγματικές αστυνομικές έρευνες.

Βρέστη (Γαλλία)

Το «Ενυδρείο της Βρέστης» θα φιλοξενήσει μια αστυνομική έρευνα όσον αφορά την εικαζόμενη απαγωγή ενός ζώου. Οι επισκέπτες θα βοηθήσουν το επιστημονικό γραφείο ερευνών να λύσει το μυστήριο. Θα εργαστούν με βάση αποδεικτικά στοιχεία και θα έχουν τη δυνατότητα να χειριστούν πολύπλοκο ερευνητικό εξοπλισμό. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν 80 ερευνητές.

Αμβούργο (Γερμανία)

Η «Νύχτα των ερευνητών» στο Αμβούργο θα ζητήσει την ανάληψη δράσης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ένα περίπτερο από ανακυκλωμένη ξυλεία θα εγκατασταθεί στο δημαρχείο και, με τη βοήθεια εντυπωσιακών οπτικοακουστικών εφέ, επιστήμονες θα παρουσιάσουν φουτουριστικά σενάρια βάσει των πιο πρόσφατων στοιχείων σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Κρακοβία (Πολωνία)

Φίλοι των αινιγμάτων αναζήτησης του ενόχου θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν ατρόμητοι ντετέκτιβ. Επιστήμονες του Ινστιτούτου Εγκληματολογικών Ερευνών θα παρουσιάσουν αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων, δοκιμές και ανάλυση DNA που συνδέονται με τραύματα και βλάβη οστών που προκλήθηκαν από πυροτεχνήματα. Αυτό που αρχικά φαινόταν ως αυτοκτονία αποδεικνύεται ότι ήταν φόνος!

Βρυξέλλες (Βέλγιο)

Οι επισκέπτες στο Μουσείο Καλών Τεχνών θα μπορούν να απολαύσουν τις αγαπημένες ταινίες τους επιστημονικής φαντασίας σε τρισδιάστατη οθόνη. Οι θαυμαστές του Γκωγκέν θα είναι, επίσης, σε θέση να θαυμάσουν τον πίνακα Το πορτρέτο της Suzanne Bambridge και, χάρη στις πιο πρόσφατες τεχνικές ψηφιακής τεχνολογίας απεικόνισης, να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι εμπειρογνώμονες προβαίνουν σε αποκατάσταση έργων τέχνης.

Λευκωσία (Κύπρος)

Ερευνητές θα επεξηγήσουν την επιστημονική βάση για τις δυνάμεις του Σπάιντερμαν που αψηφούν τη βαρύτητα, καθώς και τις δυνάμεις άλλων δημοφιλών υπερηρώων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s