Άρση των φραγμών στην έρευνα!


Η επιστημονική κοινότητα και άλλες ενδιαφερόμενες ομάδες και μεμονωμένα άτομα καλούνται σήμερα να βοηθήσουν στον επαναπροσδιορισμό του τοπίου της έρευνας στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση για να εξεύρει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να βελτιωθεί ριζικά το ευρωπαϊκό ερευνητικό περιβάλλον. Στόχος είναι η επίτευξη του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (ΕΧΕ) έως το 2014, με τη δημιουργία μιας πραγματικής ενιαίας αγοράς για τη γνώση, την έρευνα και την καινοτομία. Αυτό θα επιτρέψει στους ερευνητές, τα ερευνητικά ιδρύματα και τις επιχειρήσεις να κυκλοφορούν, ανταγωνίζονται και συνεργάζονται σε διασυνοριακό επίπεδο, αυξάνοντας το αναπτυξιακό δυναμικό.

Η αρμόδια για την έρευνα και την καινοτομία Ευρωπαία Επίτροπος κα Máire Geoghegan-Quinn δήλωσε: «Η ανάγκη να ενισχυθεί η οικονομία της Ευρώπης σημαίνει ότι πρέπει να αντλήσουμε από την έρευνά μας ό,τι υπάρχει καλύτερο. Κρίνω απαράδεκτο να είναι συχνά ελκυστικότερο και ευκολότερο για τους κορυφαίους επιστήμονές μας να διασχίσουν τον Ατλαντικό παρά να μετακινηθούν εντός της ΕΕ. Θέλουμε να μας πει η ερευνητική κοινότητα τι χρειάζεται, ώστε να μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί της για να άρουμε τους φραγμούς στην ανάπτυξη και την απασχόληση.»

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2011. Μερικά από τα ερωτήματα στα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να δώσει απάντηση είναι τα εξής:

  • Αναζητούν οι ερευνητές νέες ευκαιρίες, πλην όμως παραμένουν αποκλεισμένοι λόγω των εθνικών συνόρων;
  • Έχουν ανάγκη οι επιστήμονες από νέες ερευνητικές υποδομές για την υλοποίηση και τη δοκιμή ιδεών;
  • Χρειάζεται η ερευνητική κοινότητα περισσότερες ευκαιρίες για ανταλλαγή απόψεων, υλοποίηση νέων έργων και δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών;

Η Επιτροπή θα αξιοποιήσει τις απαντήσεις που θα δοθούν σε αυτές και σε πολλές άλλες ερωτήσεις προκειμένου να οριστικοποιήσει την πρότασή της για ένα ενισχυμένο πλαίσιο ΕΧΕ, η οποία θα δημοσιευθεί πριν από τα τέλη του 2012. Το πλαίσιο θα βελτιστοποιήσει τον συντονισμό της χρηματοδότησης της έρευνας διαμέσου των συνόρων των κρατών μελών, βελτιώνοντας τον βαθμό απόδοσης και την απήχηση της ευρωπαϊκής έρευνας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χαρακτηρίσει τον ΕΧΕ ως αναγκαία προϋπόθεση για μια νέα εποχή καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη, όπου τα καλύτερα μυαλά θα συνεργάζονται ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να μετατραπεί σε μια «Ένωση Καινοτομίας». Τον Φεβρουάριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε τη στήριξή του και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να άρει ταχέως τα εναπομένοντα εμπόδια στην προσέλκυση ταλέντων και επενδύσεων, και να δημιουργήσει έναν ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας έως το 2014.

Όποιος ενδιαφέρεται για την ευρωπαϊκή έρευνα και καινοτομία μπορεί να συμμετάσχει στη διαβούλευση μέσω του ιστότοπου:

http://ec.europa.eu/research/consultations/era/consultation_en.htm

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s