Σπουδές ή επαγγελματική κατάρτιση στο εξωτερικό; είναι δυνατόν!


Καθώς το νέο ακαδημαϊκό έτος πλησιάζει, χιλιάδες νέοι ετοιμάζονται για σπουδές ή πρακτική άσκηση σε άλλη χώρα της ΕΕ, χάρη στα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus και Leonardo da Vinci.

Τα προγράμματα Erasmus και Leonardo da Vinci είναι δύο εμβληματικές πρωτοβουλίες του προγράμματος εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Erasmus: εξαιρετικά δημοφιλές στους σπουδαστές

Από τότε που ξεκίνησε το 1987, το πρόγραμμα αυτό έχει δώσει τη δυνατότητα σε 2,5 εκατομμύρια Ευρωπαίους να σπουδάσουν ή να κάνουν πρακτική άσκηση σε άλλη χώρα για διάστημα τριών έως δώδεκα μηνών. Το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 έσπασε νέο ρεκόρ, με τη συμμετοχή 213.000 σπουδαστών.

Όπως δηλώνουν οι σπουδαστές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, η εμπειρία Erasmus δεν συγκρίνεται με ένα απλό ταξίδι σπουδών, δεδομένου ότι τους έδωσε την ευκαιρία να αναπτύξουν μια πραγματική ευρωπαϊκή συνείδηση. Οι σπουδαστές Erasmus εξοικειώνονται με μια ξένη γλώσσα και αποκτούν πολύτιμα εφόδια για την αγορά εργασίας, όπως ικανότητα προσαρμογής και μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σε διαφορετικές κουλτούρες.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 4.000 πανεπιστήμια σε 33 χώρες της Ευρώπης. Οι σπουδαστές δεν πληρώνουν δίδακτρα στα ιδρύματα υποδοχής και λαμβάνουν κατά μέσο όρο μηνιαία υποτροφία 254 ευρώ. Όταν επιστρέφουν στην πατρίδα τους, τα μαθήματα που παρακολούθησαν στο εξωτερικό αναγνωρίζονται πλήρως από το πανεπιστήμιό τους.

Το Erasmus δίνει επίσης την ευκαιρία πραγματοποίησης πρακτικής άσκησης σε επιχείρηση του εξωτερικού. Το 2009, 35.500 από τους 213.000 σπουδαστές Erasmus επέλεξαν αυτή τη δυνατότητα. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν 38.000 ανταλλαγές εκπαιδευτικών και προσωπικού πανεπιστημίων. Τέλος, από το 2004, 23.000 σπουδαστές από άλλα μέρη του κόσμου μπόρεσαν να έλθουν να σπουδάσουν στην Ευρώπη χάρη στο Erasmus Mundus  .

Leonardo da Vinci: ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης στο εξωτερικό

Το πρόγραμμα Leonardo απευθύνεται στα άτομα που επιθυμούν να μεταβούν στο εξωτερικό για επαγγελματική κατάρτιση: ασκούμενοι, μαθητευόμενοι, πτυχιούχοι, επιμορφωτές και εκπαιδευτικοί. Από τότε που ξεκίνησε, πριν από 15 χρόνια, το πρόγραμμα έδωσε 710.000 υποτροφίες.

Ερευνητές, μηχανικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, μηχανολόγοι και αρτοποιοί μπόρεσαν να πάνε σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα για να εμπλουτίσουν και να ανταλλάξουν τις γνώσεις τους και την τεχνογνωσία τους.

Οι συμμετέχοντες επωφελούνται από το πρόγραμμα τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο και αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Το 2010, 92.000 άτομα έζησαν αυτή την εμπειρία.

Περισσότερα για το πρόγραμμα Erasmus
Περισσότερα για το πρόγραμμα Leonardo da Vinci

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.