Για να γίνει η ένταξη επωφελής για όλους


Οι πολίτες της ΕΕ και οι μετανάστες συμφωνούν ότι η ένταξη προϋποθέτει γνώση της γλώσσας, δυνατότητα απασχόλησης, σεβασμό της τοπικής κουλτούρας και σαφές νομικό καθεστώς.

Οι μετανάστες στην ΕΕ δεν είναι μόνον φορείς πολιτιστικής ποικιλομορφίας, αλλά μπορούν επίσης να συμβάλουν ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα.

Καθώς ο πληθυσμός της Ευρώπης γερνάει και τα ποσοστά γεννήσεων παραμένουν χαμηλά, οι μετανάστες μπορούν να συμβάλουν στη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και στη χρηματοδότηση των εθνικών συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας. Όχι όμως προτού ενταχθούν πλήρως στις χώρες υποδοχής.

Μια νέα δέσμη μέτρων  (στην Αγγλική) που προτείνει η Επιτροπή θα διευκολύνει την ένταξη με την εκμάθηση γλωσσών, την ευκολότερη πρόσβαση στην απασχόληση, την εκπαίδευση και κατάρτιση και την καταπολέμηση των διακρίσεων.

Οι πολιτικές ένταξης εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των εθνικών κυβερνήσεων. Ωστόσο, η ΕΕ μπορεί να προσφέρει στήριξη και κίνητρα – μέσω της χρηματοδότησης, του συντονισμού των πολιτικών και της διευκόλυνσης της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών. Τα νέα μέτρα θα ενθαρρύνουν την ανάληψη τοπικών δράσεων, όπως η συνεργασία μεταξύ των τοπικών αρχών, των εργοδοτών, των οργανώσεων μεταναστών, των φορέων παροχής υπηρεσιών και των τοπικών κοινοτήτων.

Οι χώρες, οι περιφέρειες ή οι πόλεις της ΕΕ θα μπορούν να επιλέγουν τα μέτρα που θεωρούν πλέον κατάλληλα για τις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζουν, ενώ θα υπάρχουν κοινοί ευρωπαϊκοί δείκτες για τον έλεγχο των αποτελεσμάτων.

Δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα στην υλοποίηση αυτών των μέτρων, καθώς τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του Ευρωβαρόμετρου για την ένταξη των μεταναστών (στην Αγγλική) έδειξαν ότι τόσο οι πολίτες της ΕΕ όσο οι μετανάστες συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό για τους παράγοντες που διευκολύνουν την ένταξη. Η έρευνα αυτή, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου 2011, έδειξε ταύτιση απόψεων όσον αφορά την ανάγκη μεγαλύτερης προσπάθειας απ΄όλες τις πλευρές – τις κυβερνήσεις, τους ίδιους τους μετανάστες και την κοινωνία ευρύτερα.

Οι πολίτες της ΕΕ και οι μετανάστες έχουν παρεμφερείς απόψεις για τους παράγοντες που επηρεάζουν την ένταξη. Οι τέσσερις σημαντικότεροι παράγοντες και για τις δύο ομάδες είναι: η γνώση της γλώσσας της χώρας υποδοχής, πρώτη στην κατάταξη, η δυνατότητα εργασίας, ο σεβασμός της τοπικής κουλτούρας και η ύπαρξη σαφούς νομικού καθεστώτος.

Και οι δύο ομάδες συμφώνησαν επίσης στη σημασία της συναναστροφής στη δουλειά και στο σχολείο, καθώς και στις καταστροφικές συνέπειες του διαχωρισμού ανάμεσα στις γειτονιές. Στην ΕΕ ζουν 20,1 εκατομμύρια μετανάστες από χώρες εκτός ΕΕ, αριθμός που αντιστοιχεί στο 4% του συνολικού πληθυσμού.

Ιστότοπος της ΕΕ για την ένταξη (στην Αγγλική)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.