Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα για το έτος 2014


Θα είναι μήπως η πόλη σας η επόμενη Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα; Σήμερα ξεκινά η έρευνα για να οριστεί η πόλη εκείνη που το 2014 θα κληρονομήσει αυτόν τον τίτλο. Ο τίτλος αυτός έχει απονεμηθεί μέχρι τώρα σε τέσσερις πόλεις – Στοκχόλμη, Αμβούργο, Vitoria-Gasteiz και Νάντη – για τα έτη 2010 έως το 2013 αντίστοιχα. Με το βραβείο Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας αναγνωρίζονται και επιβραβεύονται πόλεις οι οποίες πρωτοστατούν στη φιλική για το περιβάλλον διαβίωση σε αστικές περιοχές και μπορούν να λειτουργήσουν ως υπόδειγμα από το οποίο να εμπνέονται άλλες πόλεις. Σκοπός του ετήσιου βραβείου είναι να βοηθάει τις ευρωπαϊκές πόλεις να καταστούν ελκυστικότεροι και υγιεινότεροι τόποι – «πρόσφοροι για διαβίωση».

Ο επίτροπος κ.Potočnik δήλωσε: «Το βραβείο Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας είναι ένα ισχυρό κίνητρο που βοηθάει να πεισθούν οι αυτοδιοικητικές αρχές ότι η διατηρήσιμη ανάπτυξη των αστικών περιοχών αποτελεί το κλειδί ενός επιτυχούς μέλλοντος. Προσβλέπω στην υποβολή νέων υποψηφιοτήτων από κάθε γωνιά της Ευρώπης, πράγμα που θα αποδείξει ότι το να επενδύει κανείς στην προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να συνδυάζεται με την οικονομική ανάπτυξη και με τη βελτίωση της ευημερίας».

Από σήμερα, όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις με περισσότερους από 200.000 κατοίκους μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας για το έτος 2014. Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό για το βραβείο αυτό έχουν τα κράτη μέλη της ΕΕ, στις υποψήφιες για προσχώρηση χώρες (Τουρκία, FYROM, Κροατία, Μαυροβούνιο και Ισλανδία) και στις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν). Στις περιπτώσεις χωρών που δεν διαθέτουν πόλεις με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων, μπορεί να θέσει υποψηφιότητα η μεγαλύτερη πόλη τους.

Οι τρείς βασικοί στόχοι του βραβείου είναι:

α) να βραβεύονται πόλεις οι οποίες έχουν σαφώς καταγεγραμμένο ιστορικό επίτευξης υψηλών περιβαλλοντικών στόχων,

β) να ενθαρρύνονται οι πόλεις ώστε να προσηλώνονται στην επίτευξη φιλόδοξων στόχων περιβαλλοντικής βελτίωσης στο μέλλον και στόχων αειφόρου ανάπτυξης,και

γ) να προβάλλονται υποδειγματικές περιπτώσεις από τις οποίες να εμπνέονται άλλες πόλεις και να προωθούνται οι βέλτιστες πρακτικές και εμπειρίες σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Οι υποψηφιότητες θα αξιολογηθούν με βάση 12 δείκτες: συμβολή, σε τοπικό επίπεδο, στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, μεταφορές, πράσινες αστικές περιοχές, θόρυβος, παραγωγή και διαχείριση αποβλήτων, φύση και βιοποικιλότητα, ατμοσφαιρικός αέρας, κατανάλωση νερού, επεξεργασία των λυμάτων, οικολογική καινοτομία και βιώσιμη απασχόληση, διαχείριση του περιβάλλοντος από την αυτοδιοικητική αρχή και ενεργειακή απόδοση.

Οι πόλεις μπορούν να υποβάλουν αίτηση βάσει ηλεκτρονικού εντύπου υποψηφιότητας που υπάρχει στη διεύθυνση www.europeangreencapital.eu. Η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων για το έτος 2014 λήγει στις 14 Οκτωβρίου 2011. Ο τίτλος απονέμεται από διεθνή κριτική επιτροπή την οποία πλαισιώνει ομάδα επιφανών εμπειρογνωμόνων διαφόρων ειδικοτήτων στον τομέα του περιβάλλοντος. Η νικήτρια πόλη θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο του 2012.

Ιστορικό

Το βραβείο Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας αποτελεί προϊόν πρωτοβουλίας την οποία ανέλαβαν πόλεις με πράσινο όραμα. Η σύλληψη της ιδέας ανάγεται σε μια συνάντηση στο Tαλίν της Εσθονίας, που πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου 2006, με πρωτοβουλία του κ. Jüri Ratas, πρώην δημάρχου του Ταλίν και στην οποία 15 ευρωπαϊκές πόλεις και η Ένωση Εσθονικών Πόλεων υπέγραψαν κοινό μνημόνιο συνεννόησης σχετικά με τη θεσμοθέτηση ενός τέτοιου βραβείου.

Η ευρωπαϊκή κοινωνία έχει πλέον χαρακτήρα ουσιωδώς αστικό, όπου τέσσερις στους πέντε ευρωπαίους ζουν σε πόλεις και κωμοπόλεις. Οι περισσότερες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας στον τομέα του περιβάλλοντος προέρχονται από τις αστικές περιοχές αλλά ακριβώς αυτές είναι και οι περιοχές που συγκεντρώνουν το δυναμικό ανάληψης δεσμεύσεων και καινοτομίας που είναι απαραίτητο για την αντιμετώπισή τους. Το βραβείο Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας σχεδιάστηκε σαν μια πρωτοβουλία για την προαγωγή και την ανταμοιβή καταβαλλόμενων προσπαθειών, για να παρακινούνται οι πόλεις νααναλαμβάνουν δεσμεύσεις για περαιτέρω δράσεις και για να προβάλλεται και να ενθαρρύνεται η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ ευρωπαϊκών πόλεων.

Πέραν του να αποτελεί παράδειγμα από το οποίο να εμπνέονται άλλες πόλεις, αυτή η αυξημένη περιωπή θα χρησιμεύει στην ενίσχυση της φήμης της νικήτριας πόλης και της ελκυστικότητάς της ως τόπου προορισμού ανθρώπων που θέλουν να την επισκεφθούν ή να εργαστούν και να ζήσουν σ’ αυτήν.

Για περαιτέρω πληροφορίες: www.europeangreencapital.eu

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.