Συμφωνία για το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς


Η ευρωπαία επίτροπος κ. Ανδρούλλα Βασιλείου εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία μεταξύ των υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ για τη δημιουργία «σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς», με την απονομή του οποίου θα προβάλλονται οι τόποι που συνδέονται στενά με την ιστορία και την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πρώτοι τόποι που θα λάβουν το σήμα θα ανακοινωθούν το 2013.

Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, η ευρωπαία επίτροπος για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας, δήλωσε: «Το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς θα ενθαρρύνει περισσότερα άτομα, ειδικά τους νέους, να σκεφτούν το θέμα της ευρωπαϊκής διάστασης της κοινής μας ιστορίας. Είμαι βέβαιη ότι ο τουρισμός και η οικονομία θα επωφεληθούν επίσης.

Κατά την περίοδο 2013-14, τα κράτη μέλη θα μπορέσουν να ορίσουν τέσσερις τόπους που θα λάβουν το σήμα. Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες θα αξιολογήσουν τις υποψηφιότητες και θα επιλέξουν τους τόπους στους οποίους θα απονεμηθεί το σήμα. Από το 2015 η επιλογή θα γίνεται ανά διετία. Τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν έως δύο τόπους κάθε φορά και οι εμπειρογνώμονες θα επιλέξουν έναν τόπο κατ’ ανώτατο όριο για κάθε χώρα. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εθελοντική.

Το σήμα θα συμπληρώνει τις υφιστάμενες πρωτοβουλίες όπως ο κατάλογος της «παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» της ΟΥΝΕΣΚΟ. Το σήμα θα απονέμεται σε τόπους με βάση τον συμβολισμό τους για την Ευρώπη και τον παιδαγωγικό τους χαρακτήρα και όχι τόσο τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά ή την αισθητική τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε τις προτάσεις της για το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς πέρσι τον Μάρτιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο οριστικοποίησαν τα κριτήρια. Μετά τη σημερινή συμφωνία, θα πρέπει να εκδοθεί επίσημη απόφαση για τη θέσπιση του σήματος από το Συμβούλιο τον Ιούλιο και από το Κοινοβούλιο το φθινόπωρο. Η προπαρασκευαστική εργασία για τη δημιουργία του σήματος θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους 18 μήνες και η διαδικασία πρώτης επιλογής θα διεξαχθεί το 2013.

Η πρόταση της Επιτροπής για το σήμα βασίζεται στη διακυβερνητική πρωτοβουλία του γάλλου υπουργού Πολιτισμού Renaud Donnedieu de Vabres από το 2006. Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν 18 κράτη μέλη τα οποία αργότερα επεδίωξαν να την μετατρέψουν σε πρόγραμμα της ΕΕ με πιο σαφείς στόχους και κριτήρια. «Ως γνήσια πρωτοβουλία της ΕΕ, το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς θα αποκτήσει μεγαλύτερη αξιοπιστία, προβολή και κύρος,» σχολίασε η επίτροπος Βασιλείου.

Οι 68 τόποι που έλαβαν το σήμα στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το νέο σήμα ΕΕ. Στους τόπους αυτούς περιλαμβάνονται από τη χώρα μας η Ακρόπολη στην Αθήνα, το παλάτι της Κνωσσού, ο Αρχαιολογικός χώρος Πολίχνης και ο Βυζαντινός χώρος Μονεμβασιάς.

Για περαιτέρω πληροφορίες > Το πρόγραμμα Πολιτισμός: http://ec.europa.eu/culture/index_en.htm

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s