Δημόσια Διαβούλευση για τη βέλτιστη αξιοποίηση του «υπολογιστικού νέφους» στην Ευρώπη


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να συγκεντρώσει απόψεις από τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τις δημόσιες διοικήσεις και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με τρόπους πλήρους αξιοποίησης του «υπολογιστικού νέφους» (cloud computing). Το υπολογιστικό νέφος επιτρέπει σε εταιρίες, δημόσιες υπηρεσίες και ιδιώτες, με χρήση δικτύων όπως το διαδίκτυο, να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα και το λογισμικό τους σε υπολογιστές που βρίσκονται εγκατεστημένοι σε άλλον τόπο. Μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις – ιδίως τις ΜΜΕ – να μειώσουν δραστικά το κόστος της πληροφορικής, να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να παρέχουν υπηρεσίες με χαμηλότερο κόστος και να εξοικονομήσουν ενέργεια, με αποδοτικότερη χρήση του υλισμικού. Το υπολογιστικό νέφος χρησιμοποιείται ήδη ευρύτερα, για παράδειγμα για υπηρεσίες ηλε-ταχυδρομείου στον Παγκόσμιο Ιστό. Η τάση είναι ανοδική και οι σχετικές υπηρεσίες προβλέπεται να αποφέρουν στην Ευρώπη έσοδα ύψους σχεδόν 35 δισ. ευρώ μέχρι το 2014. Η προώθηση των κατάλληλων συνθηκών ώστε πολίτες και επιχειρήσεις να επωφεληθούν με τον καλύτερο τρόπο από αυτή την τεχνική εξέλιξη είναι μία από τις προβλεπόμενες δράσεις στο Ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη. Η on line δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως την 31η Αυγούστου. Οι απαντήσεις θα χρησιμεύσουν για την κατάρτιση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για το υπολογιστικό νέφος, που θα παρουσιάσει η Επιτροπή το 2012.

Το υπολογιστικό νέφος διαθέτει το δυναμικό να εξελιχθεί σε έναν νέο μεγάλο κλάδο παροχής υπηρεσιών που επαγγέλλεται μεγάλες ευκαιρίες για τις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες και τις εταιρείες τεχνολογίας. Οι εταιρίες πελάτες και οι δημόσιες διοικήσεις μπορούν να επωφεληθούν από το χαμηλότερο κόστος και τις υπερσύγχρονες υπηρεσίες χρησιμοποιώντας το υπολογιστικό νέφος και αποφεύγοντας την εγκατάσταση και συντήρηση ιδιόκτητου λογισμικού και εξοπλισμού πληροφορικής.

Η Επιτροπή καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ιδίως τους φορείς ανάπτυξης υπολογιστικού νέφους και τους σχετικούς χρήστες, να αναπτύξουν τις εμπειρίες, τις ανάγκες, τις προσδοκίες και τις γνώσεις τους σχετικά με τη χρήση και την παροχή υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους. Μεταξύ άλλων, η έρευνα ενδιαφέρεται για σχολιασμό σχετικά με τα ακόλουθα θέματα:

  • προστασία των δεδομένων και θέματα ευθύνης, ιδίως σε διασυνοριακές καταστάσεις,
  • άλλα νομικά και τεχνικά εμπόδια που μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη του υπολογιστικού νέφους στην Ευρώπη,
  • λύσεις τυποποίησης και διαλειτουργικότητας,
  • αφομοίωση των υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, ιδίως από τις ΜΜΕ,
  • τρόποι για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας στο υπολογιστικό νέφος.

Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης θα ενσωματωθούν σε μια ευρωπαϊκή στρατηγική για το υπολογιστικό νέφος, την οποία θα παρουσιάσει η Επιτροπή το 2012. Με αυτή τη στρατηγική θα επιδιωχθεί να αποσαφηνιστούν οι νομικές προϋποθέσεις για την αφομοίωση του υπολογιστικού νέφους στην Ευρώπη, να τονωθεί η ανάπτυξη ανταγωνιστικού ευρωπαϊκού κλάδου και συναφούς αγοράς σχετικά με το υπολογιστικό νέφος, και να διευκολυνθεί η εξάπλωση καινοτόμων υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Για να έχετε πρόσβαση στη δημόσια διαβούλευση πατήστε εδώ.

Πηγή: europa.eu

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.